Tavaszi pezsdülés
Megjelent: 2010. április 12. | Forrás: Gotthárd Ferenc | Írások


Végre-valahára megérkezett a tavasz, habár az időjárás néha még képes megcáfolni ezt a tényt, de lassan csak felelevenedik a természet. Napi rendszerességgel néztem az időjárás előrejelzéseket, vártam a lehetőséget, hogy a vízpartra léphessek. Igazi „kánikulai" időjárást jelzett több meteorológiai honlap is, plusz 16-18 fokra is lehetett számítani. Ez már komoly előrelépést jelentett az 5-6 fokokhoz képest.

Kicsit hezitáltam, hogy milyen módszerrel és milyen halakat vegyek üldözőbe, mire végül a békésebbik megoldást választottam. A rablóhalaknak egyelőre nyugtuk lehet, úszózni fogok – döntöttem el. Elhatározásomban közrejátszott az a tény, hogy a csukákat még hajtja a szaporodási kényszer, a süllőkről elkeserítő hírek érkeztek, éjszakára kiülni harcsázni meg nem volt időm, maradtak a békés halak. Különben is az első napsugarak mindig kicsábítják a pontyokat a sekélyebb részekre, ahol elég jól lehet fogni belőlük.


Az első halak dévérek voltak


Nemkülönben hajtott a vágy, hogy végre élesben is kipróbáljam a frissen beszerzett 3,90 méteres Slider Match botomat. Ez így önmagában sok embernek semmit nem mond, ezért néhány hasznos információt elárulok még a fegyverről.

Egy karcsú bottestre felépített pálcát vehetünk kézbe. Dobósúly tartománya a light kategóriában mozog a maga 2-8 grammjával. Gyűrűkben nincs hiány, 14 darabot helyeztek a blankra a tervezők. A nyél végig parafával borított és, ami igen lényeges, hogy az orsótartó a nyél teljes hosszában bárhova eltolható. Tehát mi határozzuk meg, hogy hová is kerüljön az orsó, hol van számunkra az ideális súlypont. Ez nagy előny lehet akkor is, ha más-más méretű orsókat szeretnénk használni ugyanarra a botra. Előre-hátra tolva az orsórögzítőt, kipróbálhatjuk, hogy az adott orsóval melyik lesz a legkényelmesebb pozíció számunkra. A bot csak 3,90 méteres hosszban készül, és a matchbotoknál már jól bevált három részből tevődik össze.
A legtöbb ember ezzel a bottal keszegezni menne, de több erő van benne, mint azt sokan sejtik. Nem esik kétségbe a több kilós halaktól sem.

Két évvel korábban már fogtam kézben a botot, de ekkor még csak a tervezési fázisban volt, nem vihettem magammal a vízpartra. Benzár Zsolt barátom hívta fel a figyelmem a botra, aki épp akkor próbálta darabokra törni ezt a még név nélküli pálcát és a már nagy népszerűségnek örvendő Competition Match-et… Szerencsére nem sikerült neki (Erről az eseményről a „Botpróba első vérig" című írásban már beszámoltam). Elődjével a Competition Match-el már voltak élesben is tapasztalataim, és meglehetősen kezes, rugalmas pálcának bizonyult, ami komolyabb horgászversenyeken is megállná-megállta a helyét.
Talán a fent leírtak alapján némileg érthető vágyakozásom a bot kipróbálása iránt.


Szilárd első pontyát terelgeti

Menekülne, de nincs esélye

Kézben a fenevad


Szilárd barátommal közösen ragadtunk fegyvert a pontyok ellen. A napsugarak már cirógatták a sekélybe kimerészkedő pontyok hátát. Folyamatos ugrásokkal adták tudtunkra, hogy merre kell keresnünk őket. Elsőre begázoltunk a vízbe a sekélyebb részeken és a látott halakat próbáltuk horogra csalni. Csalinak csontit, illetve kukorica+csonti szendvicset használtunk. Önmagában a csonti is igen fogósnak bizonyult, de a kisebb dévérek és a kárászok is beszippantották ezért került a horogra egy szem kukorica is, hogy némileg szelektálni tudjuk a halakat. Nem kellett sokat várni az első pontyra sem. Látványos kapással jelentkezett, a fárasztás meg még érdekesebb volt az alig térdig érő vízben. Fröcskölt, rohangált, de hamar kézbe került, nem volt egy óriás.


Én is beleakadtam egy potykába

Gyere csak közelebb!

Nem kell ide merítő


Nem 10+ -os, de egy mosolyt csak sikerült kicsalnia belőlem

A Slider első diadala


Rendesen mozogtak a halak, mindenfelé kiemelkedett egy-egy uszonyos hát, olykor még a farkukkal is kikandikáltak a vízből. Volt, hogy egész közel hozzánk ugrottak, vagy ha elég mozdulatlanul álltunk, akkor a lábunk előtt úszkáltak. Némi túlzással azt is állíthatnám, hogy térdig halban horgásztunk. Néhány nádcsomó tövéhez szórtunk pár szem kukoricát és azokat a helyeket támadtuk meg felváltva.

Az egyik pillanatban még megvolt az úszóm a másikban meg már a víz alatt hasított. Egy erélyes mozdulattal megálljt parancsoltam a horgommal távolodó halnak, amit nem vett szívélyesen, de én voltam erőfölényben. Próbált menekülni, csapkodott a farkával, verte a vizet rendesen, de szempillantás alatt magamhoz húztam a pálcával. Rendesen téptem, nem gatyáztam, kíváncsi voltam mit bír a pecabot…
Derekasan bírta, volt benne kakaó!

Közben a partról könnyen meghorgászható helyekről is hallatszott néhány pontyugrás. Több sem kellett, kiaraszoltunk a vízből. Partról mégis csak kényelmesebb!


Szépen hajladozik a pálca

Egy újabb áldozat


Már a második volt aznap, amelynek sérült volt a farka


A szárazföldi taktika is hasonló volt a vízben állóhoz… Néhány szem kukorica a sás mellé, hogy felkeltse a halak étvágyát és elaltassa némileg a gyanakvásukat. Az úszót a lehető legközelebb kellett juttatni a növényzet tövéhez, ott volt a legnagyobb a mozgás.
Forgattam a fejem jobbra-balra, néztem a körülöttünk serénykedő vízi madarakat, mikor furcsa ciripelő hang ütötte meg a fülemet. Elsőre a szomszédosan horgászó spori nyeletőfékjének tulajdonítottam a dolgot, de hamar rádöbbentem, hogy az én orsóm muzsikál. A nagy csodálkozásban elfeledkeztem a cájgról, és azt beszippantotta egy ponty. Botot kézbe és téptem, ahogy kifért a csövön, mert már a nádat mozgatta ellenfelem. Sikerült kifordítanom a veszélyes zónából, innen már sétagalopp volt az egész.


Összemértük erőnket

Én győztem

Pózolunk, ahogy illik


A Power Match orsó
is bírta a kiképzést,
egy fotót ő is megérdemel

A „tuti" pálya


A horgászat alatt végig feszítettem a botot, meg szerettem volna dolgoztatni, de nem akadt igazán hal, amely feladta volna neki a leckét. A két kiló körüli pikkelyesek, gyorsan a hálóba kerültek. A nap végére már teljesen meggyőződtem, hogy a lightos külső egy olyan botot takar, ami ha kell, szigorúan leiskolázza ellenfeleit. Eltökélt szándékom, hogy nagyobb halakkal is egymásnak eresztem a pálcát… Amint ez sikerül, újból beszámolok a Slider Match kalandjairól.


A nap folyamán sokszor gyönyörködhettem hasonló látványban

Tökéletes akadás


Egy kisebb játékos




Használt termékek:




ET Silver Match

Ryobi Ecusima

Carp Expert Sinking



ET Slider Match

ET Power Match

Fudo Delta Chinu BN
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...