Tavaszi spiccbotozás
Megjelent: 2010. április 01. | Forrás: EnergoTeam | Írások


Végre itt a jó idő, bár a vizek hőmérséklete még csak 5-7 fok, de ez nem akadályozhat bennünket az év első keszeges horgászatában! Ezúttal a Dunakeszi kavicsbányatavon tettük próbára a szerencsénket, ahonnan már a korábbi napokból is jó hírek érkeztek, nem csak keszeg, de pontyfogásról is.


A Dunakeszi kavicsbányató rendezett környezettel,
tiszta vízzel, és sok hallal várja a horgászokat


Egy könnyű de gerinces spiccbotot kaptunk elő, a 6 méteres Energo Team Cayman-t. Ez a remek pálca nem ismeretlen számunkra, már alig vártuk, hogy újra kézbe kaphassuk! Az olasz Triana gyártja ezt a modellt a hazai forgalmazónak - nyugodtan mondhatjuk, hogy prémium minőségben.


A Caymant a Triana gyártja
az Energo Team-nek

A szereléket Specialist Bream
zsinórból készítettük el


Nem illik egy bot méltatása közben egyéb márkákat lehúzni, de meg kell jegyezni, hogy más, patinás olasz spiccbotgyártók termékei mellett is kiemelkedik a Cayman. Karcsú, szinte hihetetlen, hogy 6-os hosszban ilyen vékony a bot, akár közepes pontyok kifárasztására is teljesen alkalmas. Súlya, ismét hangsúlyozom, hogy 6 méterben (!), mindössze 17 deka. Ráadásul ezt nem 6 darabból oldja meg a Triana, hanem csak 5-ből, ami tovább csökkenti a bot belógását és növeli a szigorúságát. Ezzel együtt a spicce érzékeny, nem kell félni, hogy a gyengébb szájú dévérek leverik magukat a fárasztás során.


Pörkölt Tímár Mix és Katus verseny etetőanyag adta az alapot


A szerelék elkészítéséhez Energo Team Specialist Bream 0,14-es főzsinórt használtunk, és ugyanebből a márkából 0,12-es előkét. A zsinórra egy 2 grammos bordó színű, grafitszáras Dinó úszó került, és a széles horogválasztékból a Maruto 9411-es, piros színű, 14-es horgát szemeltük ki. Ez egy erős, de vékony húsú horog, mely abszolút alkalmas szúnyoglárva tűzésére is, mely csalival elsősorban próbálkozni akartunk. Az úszót gondosan kisúlyoztuk, hogy a tavaszi, hideg vizes halainknak ne kellejen megszakadni, hogy a víz alá cibálják.


Amelyik hal kapásra szánta el magát, az jól evett


A Dunakeszi kavicsbányatóról azt kell tudni, hogy vannak igen mély, akár 6-8 méteres részei is, de ugye tavasszal, inkább a gyorsabban melegedő kisebb vizeket érdemes keresni. Persze ebben a tóban intenzív telepítés zajlik, így szinte bármelyik részén számíthatunk pontyra, mert nagyon sok van benne. Persze mi, ahogy az igen finom szereléken is látszik, keszegezni jöttünk. A halőrházhoz közeli stéget választottuk bázisul, a nap nem vakított, mert kissé balról és hátulról érkeztek melengető sugarai, és a szél sem volt zavaró. A mélységmérés azonban megmutatta, hogy már 6-os boton is jó négyes vizet találni. Ez majdnem sok volt, talán érdemesebb lett volna kisebbet keresni, de a tó nagyon népszerű, így nem akartuk a stég kényelmét feladni.


A szúnyoglárva főszerepet kapott


A vödörben pörkölt Tímár Mixet vegyítettünk a Katus-féle verseny kajával, s némi karamelles illattal bolondítottuk meg az egészet. Egy jól tapadó, a víz mennyiségével nagyon jól szabályozható etetőanyagunk keletkezett, melyet jól összenyomva simán egyben lejuttathattunk a 4 méteres állóvízbe, de lazábban, olyan egykezes gombócokat is készíthettünk, melyek már víz között szétbomlanak.


A felcsalizott 9411-es Maruto horog


Nagyon jó hír volt, hogy már az alapozó etetést követő első negyedórában két közepes dévér jelentkezett - ne feledjük, nagyon hideg még a víz.


A nagyobb halakat is simán hozta a „szúnyog” horog


A könnyű bottal tényleg élvezetes volt a horgászat, s a reggeli, időnként megélénkülő szél szinte teljes eltűnése is segítette a szórakozásunkat. Ahogy ért az etetés, egyre gyakrabban húzta, vagy tolta a precíz úszót a hal, és szépen gyűlt a zsákmány. A tavon itt is, ott is szákolgattak a sporik, bizony fenekező felszereléssel szebb pontyok is elestek.
A soros bevágásnál a Cayman karikában maradt és darabosabb hal védekezett a horgon. Azért érezni lehetett, hogy nem ponty, mert hamar fogyott az ereje, ennek nyomán néhány kör után a felszínre is került. Gyönyörű, kiló feletti dévér integetett uszonyával, miközben engedelmesen a merítőbe siklott. Na, ez már valami. A bot kifogástalanul dolgozott, s nem véletlen választottuk az ET Specialist zsinórt, az egyik legerősebb monofil a gyártó kínálatában. Simán állta a strapát! A nap derekára összegyűlt pár „típus” dévér, jellemzően a szúnyoglárva kellett nekik. Jött azért 1-1 darab pinkire, gilisztára is, de a szúnyog vitte a prímet.


Ekkora dévérekkel már a nagy
Dunán is lehetne büszkélkedni


Aztán ahogy várható volt, beesett egy öregebb hal is, ami az első kirohanásával elvitte a vékony előkét. Ez volt ez első intő jel. Nem kell azon meglepődni, hogy az idő elteltével egyre nagyobb halak látogatják meg az etetést. A hideg vízen általában több idő kell nekik, de jönnek azért…


A Cayman egésznapos horgászat során is
könnyű partnernek bizonyult


Pár dévér után ismét bennemaradt a spicc a bevágásban, és egy komótosan védekező, erős hal kezdett körözni a zsinór végén. Biztos voltam benne, hogy nem ponty, ahhoz túl lassú és megfontolt volt. Azért tőle is kapott a Cayman egy erőteljes kirohanást, ráadásul már a fárasztás végefelé, amikor a horgász is nyeregben kezdte érezni magát. Szinte kinyúlt a bot a kezemben, de szerencsém volt, megfordult a hal, és bírta a felszerelés. Végül nagy meglepetésünkre egy szépségdíjas compó jelent meg a felszínen. Kattogott a fotómasina és a „doktorhal” még a napvégi zsákmányfotózás erejéig sem került rabságba. Visszaengedtük azonnal.


A meglepetés compó sem tudott
kifogni a felszerelésen

Csaliarzenál: pinki, csonti,
giliszta és szúnyoglárva


Ezután egy olyan időszak következett, amikor kisebb halak jöttek, ezeket is szórtuk vissza, minek szenveszteni őket, csak a darabosabbakat gyűjtöttük a fényképezésre.


Csak a nagyobb keszegekből is jó
pár darab összejött a horgászat során.


Aztán ismét a meglepetés következett. Karakteres emelős kapásra egy „gőzmozdony” indult el a zsinór végén. Esélyünk sem volt. Elvitte az apró piros horgot. Na, ekkor telt be a pohár.
Elő a bottáskával, hideg víz ide, vagy oda, itt vannak a pontyok, ideje egy matchbotot felszerelni!

Kapcsolódó termékek:




ET Cayman pole

ET Specialist Bream

/Maruto 9411 BN

Tímár Mix



Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...