Téli portyán
Megjelent: 2009. január 05. | Forrás: Nagy Levente | Írások A domolykóról azt tartják, hogy szinte bármilyen módszerrel és csalival horogra csalható: pergetve különböző körforgókkal, wobblerekkel legyezve száraz és nedves legyekkel; úsztatva csontival, gilisztával, kukoricával, kenyérbéllel, szúnyoglárvával; fenekezve kishallal és piócával". Ezekkel a szavakkal érveltem egy korábbi domolykóról szóló írásomban.

A kijelentés most is megállja a helyét, de úgy érzem, egy kis magyarázatra szorul a téma.
Minden évszakban, sőt hónapban megvan a kiemelt tápláléka, melyet megkülönböztetett érdeklődéssel fogyaszt e mindenevőnek kikiáltott békés ragadozó.
Nyáron telhetetlen, szinte mindenre ráveti magát, csak jó nagy falat és jó sok legyen belőle. Találtam már kilós domolykó gyomrába békát, kishalat, sőt félig megemésztett egeret is, vagy fogtam már tyúkbéllel vizeinkben kapitálisnak számító példányt.


Szépen dolgozik a 4 méteres Black Spider, azaz a Fekete Pók névre keresztelt bolognai.
A fárasztás mindig öröm, még ebben a csattogó hidegben is!

Nézzük csak a pergetést, és emlékezzünk hányszor előfordult már, hogy a 8-10 centis wobblerekre, csukának szánt körforgóra, vagy támolygóra is odavágott a műcsalinál alig nagyobb domi. Lehet, csak a területét védi, vagy a kíváncsiság hajtja, de legtöbbször a mohósága és a telhetetlensége vezérli.
Ősszel, a nyári zabálás után kicsit alább hagy kapókedve és étlapján a különböző gyümölcsök kerülnek előtérbe. Meggy, szilva, szőlő vagy akár a kukorica, mind olyan csalik lehetnek, melyekkel eredményesen lehet ebben az időszakban horgászni.


Ne bosszankodjunk, ha néhány dobás után befagy a spiccgyűrű.

Ősz végén és télen kevesebbet mozog, kevesebb táplálékra van szüksége. Szereti az apró, és „finom" falatokat.
Tavasszal, nyár elején, mikor ébred a természet, újra előkerülnek a különböző férgek, bogarak, csúszómászók, melyeket az áradó víz magával sodor bőséges lakomát biztosítva ezzel a halaknak. Ilyenkor a legnehezebb megfogni, hisz a hosszú téli koplalás után hamar degeszre eszik magukat és ebben a néhány napban a legtöbb a természetes táplálék. De ez csupán néhány nap, aztán minden kezdődik elölről…


Szürke ködbe borult a természet.


Azért ilyenkor is vannak vidámabb színek.

Ezeknek a dolgoknak persze csak azokon a vizeken van értékelhető jelentősége, ahol nagyobb a domolykó állomány és érdemes célzottan rájuk horgászni.
Ilyen a Maros, mely már többször szerepelt írásaimban, és ahol sok tapasztalatot gyűjtöttem erről a mohó, de ugyanakkor óvatos, békés, de néha ragadozó halról, a domolykóról.


Nem egy rekordlistára érett példány, de bizonyíték, hogy a domi az év leghidegebb időszakában is táplálkozik.


Télen is érdemes keresni a halakat!


Néhány hozzávaló.


Sok esetben nagy segítséget jelentenek az előkötött horgok, amelyeket a célnak megfelelő horoggal, többféle méretben, a hozzá illő zsinórvastagsággal állítanak össze a gyártók.


Ezzel az időt, jó látást és kézügyességet igénylő horogkötés feladatát átvállalják tőlünk.

De mért pont domolykó, mikor a folyóban élnek más pikkelyesek is: keszegek, paducok, márnák… mert a domi az év leghidegebb hónapjában is jól fogható, csak elég elszánt és kitartó kell lenni hozzá.

A tél, a dermesztő mínuszok, és a sűrű köd… Ezek az „ínséges" időszakok, mikor a legkevesebben horgásznak. Vannak, akiket a mínuszok ijesztenek el a vízpartról, vannak akik a kapástalanul eltöltött órákra hivatkoznak, és vannak, akik egyszerűen arra fogják, hogy nincs hol horgászni. A holtágak, kisebb tavak lassan befagytak, de ráállni még nem lehet, a ragadozók nem esznek, a pontyok meg „alszanak".


Egy kis szilva.


Ez bizony egy pénzes pér, és csontira kapott.

Pedig igen is van mit keresni, csak át kell értékelni, és le kell egyszerűsíteni a dolgokat. Az elvárások sem lehetnek akkorák, mint a melegebb hónapokban.
Ami a legfontosabb, hogy ilyenkor nekünk kell keresni a halakat, nem pedig fordítva!


Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...