Teszthorgász akarok lenni!
Megjelent: 2012. október 22. | Forrás: Lukácsi Béla | Írások

teszthorgasz_akarok_lenni

Az utóbbi idõben szinte napi szinten kapom a kérdést, hogyan lehet valaki teszthorgász? Persze megértem, hiszen ki ne szeretne csak a horgászattal foglalkozni minden nap, mondhatni a hobbija lenne a munkája. Azonban ez nem ilyen egyszerû, mint ahogy sokan elgondolják. Ezért elsõ ízben, nem árt tisztázni mit is értünk egyáltalán teszthorgász alatt.

Sok horgásznak igazából az elképzelése a teszthorgászról téves! Ugyanis sokan azt értik ez alatt, hogy a „teszthorgászok" szinte minden napot a horgászattal töltenek. Néha véleményt alkotnak az általuk használt felszerelésrõl, csalikról. Sajnos itt kell sok embert kiábrándítanom, ilyen horgász Magyarországon nincs! Sõt talán az egész világon nincs ilyen.

Sok horgásznak igazából az elképzelése a teszthorgászról téves! Ugyanis sokan azt értik ez alatt, hogy a „teszthorgászok" szinte minden napot a horgászattal töltenek. Néha véleményt alkotnak az általuk használt felszerelésrõl, csalikról. Sajnos itt kell sok embert kiábrándítanom, ilyen horgász Magyarországon nincs! Sõt talán az egész világon nincs ilyen.



Ettől sokkal bonyolultabb a dolog. Nem elég csak horgászni, erről kommunikálni és itt elsősorban az írásra, fotózásra gondolok. Gondoljanak bele hány olyan híres horgászt ismernek, aki nem publikál valamilyen formában, ennek a száma erősen közel van a nullához! És itt el is érkeztünk az első fontos, ponthoz. Ahhoz hogy hasonló álmokat dédelgessünk, nem árt, ha elkezdünk írni. Gondoljunk csak bele, nem elég az ha elmondjuk melyik felszerelésről mi a véleményünk ezt papírra – manapság billentyűzetre – kell vetnünk. Ez mellett fotóval, is kell illusztrálnunk a gondolatainkat, élményeinket. Persze ez még magában kevés, hiszen hiába írunk, és fotózunk kiválóan, ez még magában nem ér semmit. Lényeg hogy valahol legyen publikálva az írásunk. Manapság erre rengeteg lehetőség adódik. Az internet világában tárt karokkal várják az írásokat, csak szét kell nézni, a legnépszerűbb oldalak bármelyike szívesen látja a hasonló kezdeményezéseket.



Az írásokat azért átgondoltan kell megszerkeszteni. Próbáljuk úgy kifejezni a gondolatainkat, hogy ne legyen sablonos – talán ez a legnehezebb része a dolognak – így máris kitűnhetünk a többi kezdeményezés közül. Az alap koncepciókból már rengeteget találunk: Elmentem a kedvenc vizemre ahol halat szerettem volna fogni, ehhez szuper botokat és orsókat használtam, bekevertem az ütős etetőanyagom, a horogra csali is került, így már csak a kapásra kellett várni. Azután ez is bekövetkezett, kiválóan dolgozott a bot és az orsó fékje is szuperül adagolta az erős zsinórt, a horog kiválóan tartotta a horgot, és így a halam hamarosan a szákba került. Ezután nem volt megállás, mert sok társa követte az első halat. Szuperül működött minden, így máskor is fogom használni ezeket a dolgokat. A hasonló írások persze megjelennek, de nem lehet velük átütő erőt elérni, sokkal inkább kellenek a különleges, nem átlagosnak mondható dolgokról, helyzetekről szóló beszámolók. Konkrét példát nem tudok mondani, mert azzal már ötletet is adnék, azokra pedig én is nagyon vigyázok.



Tegyük fel, már van kedvünk ahhoz, hogy írjunk is. Azonban még ez is kevés! Manapság azt kell mondani vizuális világban élünk, az emberek nagy része a képeket nézi meg először az újságokban vagy akár az interneten. Példának kedvéért, ha egy közösségi oldalon fotó nélkül posztolja valaki, hogy fogott egy gyönyörű harcsát, az csak nagyon kevés ember olvassa. Ellenben, ha csak kizárólag egy fotót tölt fel ugyanerről a halról, akkor annak óriási ereje lehet, akár százszor nagyobb is lehet az érdeklődés, mint egy sima szövegre.



A fotónak nem mindegy milyen a minősége, itt nem arra gondolok, hogy kell egy méregdrága felszerelés, hiszen ma már egy telefon is képes viszonylag elfogadható minőségre. Sokkal inkább a kép, képek tartalmának minőségére gondoltam. Sokan hajlamosak megfeledkezni, a nagy fogás örömmámorában arról, hogy milyen a kép környezete. Nem kell az egész családnak szerepelni rajta és nem kell fára húzni, konyha asztalon fotózni, saras halat kiteríteni és még sorolhatnám az értékelhetetlen megoldásokat, ezeket a fotókat hiába készítjük, el nem fogják az igényes oldalak megjelenteni a fotókat. Figyeljünk a kép megkomponálásánál, hogy ne legyen ferde, kerüljön bele minden fontos dolog, és az élesség a lényegen, vagyis a halon legyen, ugyanis nem a horgász a lényeges a fotón, hanem az általa fogott hal!



Ha jól csináljuk a dolgunkat, és több változatos írást adunk le, akkor valószínű az internetes oldalak valamelyike felfigyelhet ránk, és állandó jelleggel megbíz bennünket, írások készítésével. Itt jön egy másik tévhit, amelynek csapdájába szintén sokan beleesnek! Az horgász írások készítéséből nem lehet megélni, maximum elviselhetőbbé teszi horgászköltségvetésünket. Persze ha ügyesen csináljuk, akkor talán nullára kijöhetünk, de ebből jövedelmünk nem fog származni.

Említettem, hogy a média a vizuálissá vált, itt még képbe jöhet a videó is. Manapság ez is egyre népszerűbb, azonban ezt mégis egy picit hátrébb helyezném, mert itt szinte ugyanazokat a dolgokat kell megcsinálnunk mintha egy írást készítenénk. El kell mondanunk a tapasztalatunkat, és ezt kamera előtt kell megtennünk, ami az elején nem is olyan egyszerű. Természetesen a videó felvételen sokkal könnyebben tudjuk illusztrálni a dolgokat, így ez sokat könnyíthet a dolgunkon. Azonban a videózás sokkal többet kíván egy egyszerű fotónál, az utómunkálatok rengeteg időt vesznek igénybe így összességében sokkal nehezebb, mint egy írást elkészíteni. Azért azt megjegyzem, hogy egy jól átgondolt videónak sokkal nagyobb az átütőereje, mint egy írásnak.

Amennyiben folyamatosan jelen vagyunk valamelyik, vagy akár több médiában előbb vagy utóbb biztosan felfigyel ránk egy horgászcikk gyártó, vagy forgalmazó, aki fantáziát lát munkánkban, innen pedig már csak kis lépés, hogy munkánkká váljon a hobbink.Ahhoz azonban, hogy biztosan felfigyeljenek ránk, ki kell tűnnünk a többi író közül valamivel. Különleges dolgokat kell csinálnunk, olyanokat, amiket előttünk senki nem tett meg, ezzel hívhatjuk fel magunkra a figyelmet, persze ezzel vigyázni kell, nehogy túllőjünk a célon, mert akkor pont az ellenkezőjét érjük el vele.



Versenyzés, mint lehetséges megoldás? Sokan látják abban a lehetőséget, hogy versenyeredményekkel majd felhívják magukra a figyelmet, azonban ezzel maximum addig lehet eljutni, hogy viszonylag kevésbe kerüljön a horgászat, ha nem írunk, fotózunk, akkor ez csak egy zsákutca, ami hosszas vegetálás után véget fog érni.Említhetnénk, jó néhány nevet, a nemzetközi versenyéletből, akiknek a „munkájuk" a horgászat, azonban ők nem csak versenyeznek, hanem írnak, fotóznak, esetleg horgászüzletet vezetnek. Ellenben tudok olyanokat is – sőt többet is - akik nem versenyeznek mégis állandóan a középpontban vannak. Tehát nem elég csak jól horgászni, kreatívnak kell lenni, írásokat és fotókat készíteni, így elindulhatunk egy hússzú úton, aminek a végén egy teszthorgász áll!

Még egy rendkívül fontos dolgot a végére hagytam! Nagyon fontos hogy mielőtt belevágunk, gondoljuk át, mennyire bírjuk a kritikát, népszerűségünket ugyanis nem csak azzal lehet mérni, mennyien ismernek el bennünket, hanem azzal is mennyien „utálnak", ezek közül az elsők csak ritkán szólalnak meg, míg az utóbbiak folyamatosan hangoskodnak, főleg az internetes világban, így ha tetszik, ha nem, ezt el kell viselnünk.

Forrás: Lukácsi Béla

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...