Úsztatás a Dunán
Megjelent: 2008. július 29. | Forrás: Székely Zoltán | Írások
Régi szerelmem a Duna, hiszen itt tanultam meg elkeserítően régen horgászni. A folyóvíz varázsát az ember igazán az úsztatásos horgászattal tudja élvezni. Finom felszereléssel, nagyon odafigyelve, lankadatlan türelemmel kell sok százat úsztatni, hogy eredményes legyél. Igazi sporthorgászat!


A dunai úsztatós horgászat főbb kellékei

Nagyon fontos a hely megválasztása, hiszen a vízszint állandó ingadozása a halakat is mozgatja. Ahol egy bizonyos vízállásnál alaposan megtömtük szákunkat, lehet hogy egy méteres apadás után egy utálatos gébet sem fogunk.


A Dunán nem ritka a kiló feletti dévér

A gyors áramlású, sóderes aljzatú, kisebb mélységű szakaszok fő hala a paduc, esetleg a jász, szilvaorrú, márna, a lassabb, mély, de nem iszapos pályákon gyakorlatilag az összes többi fehérhalat megtaláljuk, és ha vándorkagyló is van a fenéken, akár pontyot is akaszthatunk.


A kilós jász már jól mutat

A legjobb pályákon, különösen ősszel, szinte valamennyi halfajjal akár egyszerre is találkozhatunk. Sok-sok kudarcot él át az ember, míg megtapasztalja mikor, hol és hogyan érdemes horgászni, ezért a legjobb, ha egy tapasztalt sporttárs mellé szegődünk.


A szemtelen gébek a Duna törpeharcsái.

A felszerelés egyik legmeghatározóbb eleme a bot, mely, mivel órákon át kézben tartjuk, legyen minél könnyebb, de négy méter körüli. Ilyen például a 3,90-es Competition Tele Match, mely mindössze 165 grammot nyom, de gerinces kis carbon pálca.


Az első hal általában karika vagy jászkeszeg

Én paducozáskor kedveltem meg igazán, mert kis súlya miatt rendkívül gyors, ami ennél az óvatos halnál nagy előny és fárasztáskor úgy dolgozik, mint az álom.


Az excalibur 3000 két pótdobbal univerzális úsztató orsó

A Dunán úsztatva jöhet tízdekás karikakeszeg és négykilós márna egyaránt, ezért többféle zsinórvastagsággal és nagyon biztonságos fékrendszerű orsóval próbálkozzunk csak, mint például az Excalibur 3000-es, melynek három dobja is van. Nagy előnye az 5,1-es áttétel, tehát gyorsan szedi a damilt, ezért kíméli az embert és azonos idő alatt többet horgászhatunk vele.


Az ideális bot a pillekönnyű 3,9m-es Competition Tele-Match

Én a három dobot 12-es, 15-ös, és 22-es Sufix zsinórokkal töltöttem fel, ez utóbbi még süllőzésre is megfelel. Az elsőt csak télen és koratavasszal használom, amikor nagyon finoman eszik a hal.

A dunai úsztatásnál én jobbára hosszúkás styl ólmokat használok, jobban belefekszik a folyásba. Többnyire fixen és egy ponton rögzítem, különösen gyors, örvényes vízben, hogy a vertikális vízmozgások ellenére is talajközelben maradjon a csali. A horog és az ólmozat közötti előke viszont, különösen egyenetlen aljzat esetén elérhet a fél métert is.


Előfordul hogy nem is jön félkiló alatti példány

A Maruto horgok vékonyabb változatai nagyon megfelelnek a folyóvízi úsztatás követelményeinek, de az optimális méret kiválasztása nagy dilemma. Én apróhalra 10-14-est, paducozáshoz 8-10-est, nagydévérre, jászra, márnára 6-2-est használok.

A dunai úsztatós horgászat főbb kellékei
Gyorsvízi etetés

Az úszó természetszerűleg a másik legmeghatározóbb kelléke ennek a módszernek. Kiválasztása teljesen egyedi, örök vita például, hogy az egy vagy kétpontos a megfelelőbb. Én az egypontost használom, a zsinóron műanyagcsövecskébe szúrt fülecskébe rögzítve, mert visszatartáskor nem emeli el a csalit a talajtól és messzebbre lehet elengedni.


Ha gombócokkal etetünk lapítsuk el

Abban viszont általános a nézet, minél gyorsabb a víz, annál tömzsibb fazont érdemes használni, főleg ha vissza is tartunk, ami jásznál, márnánál kívánatos. Én a fordított csepp vagy palack alakú úszókat használom, ez utóbbiakat mindig antennával.


Kedvenc halam a paduc, a Duna angyalai

Ma már olyan kevés a hal a folyókban, hogy etetés nélkül vajmi keveset fognánk, kivéve a táplálékban gazdag befolyók környékét és a téli vermelő helyeket, ezért az etetés elengedhetetlen. Lassabb áramlású vízben dobhatunk be keményre gyúrt, sóderral nehezített, lapított gombócokat, de az erősebb folyásban, főleg ha nagy a hajóforgalom, vaslapra, kőre kötött kenyérrel, vagy nagy kavicsokkal nehezített kenyereszsákkal érdemes etetni. Ez utóbbiak nagy odafigyelést, úszóvezetési gyakorlatot igényelnek, mert ha beleakadunk az etetésbe, a bosszúságon kívül, még a halakat is elriasztjuk.


Tipikus dunai úsztatós pálya.

A folyóvízi úsztatás legnépszerűbb csalija a csonti, de ahol kenyérrel etetnek, sikert hozhat a friss kenyér is. Sok helyen, főleg hideg időben, kiváló csali a giliszta, máshol a polenta, főtt rizs, hántolt búza, és egyéb tájjellegű vagy szezonális csali. Bármelyik eredményes lehet, ha jó időben, jó helyen és jó felszereléssel alkalmazzuk.
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...