Útmutató legyezőzsinórokhoz
Megjelent: 2010. február 22. | Forrás: Murányi Antal | Írások


Ahhoz, hogy a legyezőzsinór működését és rendeltetését megértsük, képzeljük el, hogy az úszós felszerelésünkről eltávolítjuk az úszót, ólmot – mindent, ami nehezékként szolgál. Marad a pici horog, és ezt szeretnénk eldobni minél messzebbre. Nyilván nem fog sikerülni, hiszen lennie kell valami súlynak az összeállításban, ami eldobva, szembeszáll a gravitációval. Azért, hogy horgunkat és előkénket ne terheljük plusz súlyokkal, a zsinórra bízzuk a súly szerepét, ezt vastagítjuk fel, és máris megoldottuk a kérdést! Ehhez persze külön bot kell, és más orsó. Nagyvonalakban ennyi lenne a legyező felszerelés lényege.

Mindebből ki lehet találni, hogy a különböző súlyú zsinórok különböző lehetőségeket rejtenek (mint ahogy például a különböző súlyú twiszterfejek is). Az AFTMA-számozás alapján 2-12 skála szerint besorolt zsinórok vastagságban is eltérnek egymástól, de ez a számozás elsősorban a súlyt jelöli, nem pedig a vastagságot. Mondjuk, egy 5-ös zsinór úszó (F) verziója jelentősen vastagabb lehet, mint egy 5-ös merülő (S) verzió – az előbbi a nagyobb felhajtó erő miatt is vastagítva lett.


A legyezőzsinórt egyszerűbb átfűzni a gyűrűkön, ha az első méterét meghajtju


Amikor kézbe veszünk egy vastag és puha legyezőzsinórt, rögtön arra gondolunk, hogy vajon mekkora nyúlása lehet ennek a lágy műanyagnak? Nos, nulla nyúlása van, ebben biztosak lehetünk! A lágy műanyag belsejében vastag fonott zsinór mag húzódik, ami mellesleg teherbírásban is igen jeles. Ugyanakkor a műanyag burkolat gyors öregedését is gátolja azzal, hogy megakadályozza annak nyúlását.


A legyezőzsinórnak fárasztás közben sincs nyúlása


A különböző súlyú zsinórokhoz kénytelenek vagyunk ahhoz passzoló teherbírású botot választani, hiszen egy szabadon lengetett 10 méternyi zsinór már komoly terhelést jelent, botunk néha nyögve hajlik utána. Ha nem vigyázunk el is törik. Hogy ezt megelőzzük, tartsuk szem előtt a bot-zsinór számozást – jó, ha ez teljesen azonos, de egy szám eltérés alá vagy fölé még belefér. Azonos márkájú bot és zsinór esetén ajánlottabb az azonos számozást választani mindkettőből – a Vision esetében ezt különösen gyakran tapasztalom: hiába ügyeskednék különböző számozású elemek párosításával, az azonos számozású cucc működik igazán jól.
Ha túl könnyű zsinórt teszünk egy botra, kissé a cikk elején említett „se ólom, se úszó, semmi súly" érzésünk lesz… A zsinór nem indul, túl korán összeomlik, a botunk mereven kezeli. Ha viszont túl nehéz zsinórt teszünk a botra, a bot túlságosan behajlik a zsinór súlya alatt, lassúvá válik a felszerelés, dobni is csak nagy küzdelem árán tudunk, bevágni pedig szinte másodperces késéssel – nagyon bosszantó, ezt elárulhatom. De ilyenkor akár derékba is törhet a túlterhelt bot.

Egy jól összeállított felszereléssel elég csak kiballagnunk a vízpartra, és lendíteni párat, csak úgy minden előgyakorlás nélkül, és máris érezni fogjuk a zsinór súlyát, ahogy indulna ki a kezünkből… Gyakorlatilag eme érzet mentén kell haladnunk, amikor a dobás technikáját ízlelgetjük. Nyilván van milliónyi trükk és technika, ami a dobás hosszának növelésében segíthet, de halat fogni rövid távon is lehet … Ne rettegjünk tehát a dobás tanulásától – nagyon sok kiemelkedően eredményes horgász egy életen keresztül sem tanul meg rendesen dobni! Persze, ha csiszolni akarjuk technikánkat, erre is van millió lehetőség: videók, könyvek, de ma már Magyarország számos pontján tanítanak akár személyesen is szakavatott mesterek.

Amikor érezni kezdjük a zsinór súlyát, elkezdődik harcunk a méterekért… Nagyobbat és még nagyobbat szeretnénk dobni, ebben pedig a különböző zsinórformák is segíthetnek.
Valamikor a legyezés hajnalán még nem volt jelentősége a zsinór formájának, egyenletes átmérőjű volt a teljes hosszán (L – level), később viszont egyértelművé vált, hogy jelentősen szebben terül a műlégy, ha a dobózsinór elvékonyodik a végek felé: ekkor már közel jártak az egyik legkedveltebb formához (DT – double taper): ennek mindkét vége azonosképpen vékonyodik, eredeti vastagság csak a zsinór közepén mérhető.

Ahogy a műlegyezés újabb vizekre terjedt ki, a kitűzött távolságok is nagyobbak lettek. Újabb indíttatás volt ez a dobófejjel ellátott zsinórok kifejlesztéséhez – néha egy vastagabb fejet (shooting head) kötnek össze egy vékonyabb futó zsinórral (running line), de a legelterjedtebb mégis az egyben gyártott (WF – weight forward) fejnehéz zsinór, amely hasonló működési elven alapszik. Képzeljünk el egy 30 méteresre megnyújtott csepp formát, máris láthatjuk, hogy nagyon előnyös aerodinamikai jellemzőkről beszélünk. Hozzáértő kezekben ez a zsinór támadó kígyóként ugrik, nem véletlen, hogy manapság ez a legkedveltebb forma.

A Vision zsinórok többségén külön színezik a WF zsinór fej- illetve vékonyabb futó-részét. Nagy segítség ez a dobások alatt, hiszen szemmel is követhetjük, hogy a zsinórunk súlyosabb része merre jár – hosszabb dobások esetében érdemes a lengetést addig végezni, amíg a fejrész teljesen el nem hagyja a gyűrűket, és ettől kezdve egyéni technika kérdése, hogy ki mikor indítja el a tényleges dobást.

Amikor a nagyközönség a műlegyezésre gondol, elsőként a felszínen úszó zsinór jelenik meg lelki szemei előtt. Valóban, a legkönnyebben kezelhető és leggyakrabban használt típus az úszó (F – floating) – ez legyen az első zsinórunk!


Leggyakrabban úszó zsinórt használunk


De mi van akkor, ha:
– többméteres mélységben várja egy sügércsapat a horgunkat
– sebes vízfolyás vagy hullámzó vízfelszín dobálja-csavargatja az úszó zsinórunkat, és emiatt a legyünk sose jut el a kiszemelt helyre
– a kapást a víz felszíne alatt várjuk (nedves legyek, nimfák, sztrímerek), látni tehát biztosan nem fogjuk, a kanyargó úszó zsinórunk viszont azt is megakadályozza, hogy a rándítást érezzük.

Nos, ezekben az esetekben jobban tesszük, ha merülő zsinór után nézünk, és egy csapásra megoldódnak a problémáink. Rövidesen azon kapjuk majd magunkat, hogy egyazon bothoz többféle zsinórt is készenlétben tartunk. A merülő zsinórok is különbözőek lehetnek, egyesek gyorsabban míg mások lassabban közelítenek a fenék felé – ennek a különböző sodrású és mélységű vizekben lehet jelentősége. Magyarországi viszonylatban a leglassúbb merülő (I – intermediate) teljesen megfelel, a többinek inkább a sebes lazacos vizekben lehet jelentősége, illetve az extrém mély tározókban.

Számít a zsinór színe? Úszó zsinórok esetében semmit, abszolút semmit. Nyugodt szívvel választhatunk barnákat, zöldeket vagy élénkpirosakat. Gyakran felvetődik a kérdés, hogy látja-e a hal a felszínen úszó legyezőzsinórt, amint adott esetben elhalad a feje felett? Nos, a magam és mások tapasztalatai alapján állítom, hogy igenis látja, és hogy aztán mégis elkapja a zsinór után sodródó legyet, ennek egyszerű magyarázata van: a zsinórt nem elég nagy test ahhoz, hogy félelmet ébresszen a halban. Egyre megy neki a felszínen úszó fűszálakkal, levelekkel – nem sorolja a veszélyforrások közé.

A merülő zsinórok esetében viszont gyakori a sötét színezés (fekete, barna, sőt átlátszó is van), mert itt már kimutatható a zsinór zavaró hatása.


Az úszó zsinór élénk színe
nem zavarja a halakat

A zsinór alatt alátétzsinórral
(backing) töltjük fel az orsót


Alátétzsinórból megteszi a 20 librás is


Meddig tart egy legyezőzsinór? A legmostohább kezelés mellett is minimum 3 évet. Megfelelő gondoskodás mellett ez akár 10 évre is kitolható. Azért fontos erről beszélnem, mert más zsinórokhoz képest egy legyezőzsinór komolyabb befektetésnek számít, és senki ne rettegjen attól, hogy ezt minden szezonban meg kell ismételnie. Ha figyelünk a zsinórunkra, évekig hibátlanul szolgál. Ehhez a következőkre kell figyelnünk:

- Ne tapossunk a sáros földön, csónak aljában stb.
- Ha kövekre, fákra csavarodik, ne rángassuk, hanem óvatosan csavarjuk le, és úgy általában óvjuk a kövektől, szikláktól. Tartsuk kézben, amikor csak lehet, vagy engedjük le a vízbe. A fölösleges részt ne legyünk restek visszacsavarni az orsóra horgászat közben.
- Fagyban, jégben ne rángassuk fölöslegesen (pl. beakadáskor), a fagyott zsinór könnyen kirepedezik
- Mindig viszonylag lazán csévéljük az orsóra, ne omoljon le, de ne is vágjon saját magába.
- Amikor tehetjük, tekerjük le a teljes zsinórt (horgászaton, vagy akár egy unalmas téli estén is), a zsinórnak jót tesz, ha időnként fellazulnak a menetek.
- Persze a legjobb, ha a használaton kívüli zsinórt nem az orsón tároljuk, hanem a bolti csomagoláshoz hasonló menetekbe feltekerve.
- Ha sáros vagy koszos lett, egy tál langyos vízben egyszerű szappannal finoman mossuk át. Elég finoman átgyúrni, majd letisztálni. Ezután egyszerű szilikon-alapú bútorápoló spay-el fújom le a gubancot, és amikor megfelelően síkossá vált, óvatosan kibogozom és menetekbe tekerem. Alig tízperces feladat ez, de a zsinórnak nagyon sokat jelent.


Fárasztás alatt
lehetőleg tartsuk orsónkon
a maradék zsinórt

Dobáskor csak vízbe engedjük le a fölösleges zsinórt, semmi esetre se köves-sáros felületre


Végezetül pedig néhány zsinórt emelnék ki, amelyeket az elmúlt évek során megkedveltem, és bátran merem ajánlani a kezdő és haladó legyeseknek egyaránt.

Kezdőknek:
Nincs hálásabb és olcsóbb zsinór, mint a Vision Attack. Többnyire WF modellek, de ez éppen jó nekünk! Nem kényes holmi, jól bírta a kiképzést a Duna-deltától a nyugati-Kárpátok meszes-sziklás vizein át, a legsárosabb balinhorgászatig. Két év után is eredeti fényében pompázik. A legjobb vételnek tartom! Hatos botunkra egy WF6 F máris jöhet, de akár rögtön meg vehetjük második zsinórnak a WF6S merülőt is – biztosan hasznát vesszük majd!


A zöld Vision Attack zsinór az orsón is jól mutat!


Haladóknak:
Aki hozzám hasonlóan, sokat bosszankodott már amiatt, hogy a zsinór vége nem bír elég felhajtóerővel és folyton víz alá rántja a sodrás – léggyel együtt, az végleges megoldást fog találni a Vision Target és Presentation2 zsinórokban. Ezek első két métere nagy felhajtó anyagból készült (tapintásra sem hasonlít a zsinór többi részéhez), és garantáltan a víz színén marad extrém sodrásban is! A két zsinór nem csak névben és színben (Target – zöld, Presentation2 – kék) különbözik egymástól, hanem fejhosszban is: a Target rövidebb feje (9 m) rövid távon ugrik jobban, míg a Presentation2 hosszabb feje (12 m) a nagyobb dobásoknak kedvez. Pérezők, kispatakos pisztrángozók figyelem! A Target 2-es méretben is kapható!


Vision Cult zsinór WF és DDT típusban


Ínyenceknek:
Van, amikor a DT zsinór sem elég DT… Ilyenkor jön jól a dupla DT, azaz a DDT. A Vision Cult DDT zsinórja olyan DT zsinór, amely a két végén különbözőképpen vékonyodik el – ezt érdemes a helyzetnek megfelelően forgatni!


Kiemelt termékek:


Vision Attack

Vision Target

Vision Presentation2

Vision Cult
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...