Végre néhány kősüllő
Megjelent: 2009. december 04. | Forrás: Székely Zoltán | Írások


A hűlő vízzel egyre nagyobb teret kap a rablóhalak horgászata. A kősüllőzés finomabb felszerelést és nagyobb helyismeretet igényel. A süllővel ellentétben csapatos hal és nagyon ragaszkodik a helyéhez, ami néha megegyezik nagytestű rokonáéval, de vannak zátonyesések, gödrök, sóder púpok, vagy árkok, melyeket évről évre azonos időszakban szinte csak a köves lep el. Sok esetben érdemes a felszerelést lefinomítani, mert ragadozóhal ellenére gyakran nagyon finnyásan, idegesen kap.


Az ezernyi színben pompázó őszi táj rablóhalazásra hívogat.


Megfoghatjuk pergetve, aminek az az előnye, hogy nem nyel mélyre, és nagyobbak jönnek, kishallal, ritkán haldarabra és gilisztacsokorral is. Ez utóbbinál a legnagyobb az esély, hogy mélyen nyel és sok a retur. Én úgy vagyok vele, inkább fogjak kevesebbet, de nagyobbat, ezért a pergetést részesítem előnyben. A műcsali színét, méretét nagyon el kell találni, mert az egyikre egy kapásunk sincs, a másikkal meg foghatjuk egyiket a másik után.


Állandó társunk a horgászat praktikus
kellékei, a szerelékes, műcsalis dobozok.


Mivel a kősüllő legnagyobb példányai is ritkán érik el a kilót, kisebb 4-6 centis twiszterekkel, gumihalakkal érdemes rájuk dobálni. Állóvízben sokszor jobb az utóbbi.


A kősüllőzés főbb kellékei.


Ajánlom a 7 cm-es Delalande Sandrákat, lágyabb anyaguk miatt intenzívebb a mozgásuk, ezért egész lassan is vontathatjuk őket, ami a gyengébb kapókedv idején növelheti sikerességünket. Az ólomfejek nagyságának megválasztásánál az áramlás erejét, a víz mélységét, a szelet úgy kell figyelembe venni, hogy a lehető legkisebb súlyt használjuk.


A kősüllőzés műcsalijai megegyeznek a
süllőzésével csak kisebb méretűek.


A fagyokig használhatunk vékony fonottat, mint például a 10-es CarbonX-et,, mert evvel jobban érezzük a rákoppintásokat, de monofilból is megteszi egy húszas Power Spinning, ha esély van nagyobb testű halra, csukára, süllőre felmehetünk 25-ösig, melynek már 7,8 kg a szakítójaítója. A sokszor nagyon óvatos kapások miatt rendkívül fontos a finomvégű bot, mint például a háromrészes Classik Pike Trio /3,4 m és dobósúlya 30-60 gramm/, mely pillekönnyű, ami óriási előny a vastag téli ruházatban gyakorolt pergetéskor.


A kősüllőt hét fekete csíkjáról, a kapófogak hiányáról
könnyen megkülönböztethetjük a fogassüllőtől.


Rendkívül rugalmas anyaga garancia arra, hogy ha kövesezés közben valami nagyobb testű ragadozó ugrana be, annak is szívósan ellenáll. Orsóból is ugyanezeknek a követelményeknek kell megfelelni, mert rendszerint akkor jön a kapitális hal, mikor lefinomítunk.


Kisebb méretéből adódóan elég egy közepes keszegező
szerelék, így a kényesebb kapásokat is jobban megfoghatjuk.


Ilyen az elegánsan masszív, négyezres Ryobi Applause, igen megbízható a fékje és két könnyített fémdobján elfér a kétféle zsinór, így könnyen váltani tudunk, ha a körülmények úgy kívánják. Egy az ötös áttétele miatt alig kell tekerni.


Pergetéssel a nagyobbakat kiszelektálhatjuk a csapatból.


Ugyan evvel a készséggel mártogathatunk is kishallal vagy haldarabbal csúszóólmos vagy páternoszteres szerelékkel. Elsősorban gömb vagy körte alakú súlyokat ajánlok, melyek könnyen elgördülnek az aljzaton, ha viszi a csalit a kősüllő, kivétel, ha nagyon akadós a pálya, ilyenkor a vékony pálcaólom a praktikus, melyet tetszés szerinti méretre csíphetünk.


A háromrészes Classic Pike Trio finom spicce
a legóvatosabb kapásokat is jól jelzi.


A minőségi horog itt is alapkövetelmény, a lézerélezett Marutó biztosan úgy akad, hogy nem rázza ki a köves a szájából. A négyes, hatos méret elegendő, főleg ha gyakori az elakadás veszélye.


Haldarabbal érdemesúszózni, mert a mozgó, lebegő csalit szívesebben veszi fel.


Az úszózásnál, tapogatásnál is használhatjuk a fent leírt készséget, bár mélyebb víz, erős szél, áramlás esetén érdemesebb kicsit erősebb botot, például a kézi gyártású, kézreálló, speciális carbonszállal erősített E. T.Spin Blade 10’ 30-80-as csodapálcát kipróbálni a kényelem és a jó úszóvezetés miatt. Az úszó is jó, ha érzékeny, ezért 3-8 grammnál nehezebbet, ha a pálya nem igényli, nem érdemes feltenni.


Az égkövei, a szép teríték elégedettséggel tölt el.


Az ólmozás egy pontban és a horoghoz közel, 20-30 centire történjék, hogy a csalihal ne távolodhasson el a talajtól, mert a kősüllő sokkal jobban ragaszkodik a fenékhez, mint a nemes.


Csak egy sütetre valót tartsunk meg,
mert az utóbbi időben nagyon megcsappant a kövesek száma.


A nyeletés ideje örök kérdés, függ a kövesek kapókedvétől, a tereptől, a csali és a remélt zsákmány méretétől, de apró, ütögetős kapásoknál ne várjunk ki sokat, hogy a méret alatti példányokat sérülés nélkül vissza tudjuk engedni.


Az úszózáshoz, fenekezéshez, mártogatáshoz minden
igényt kielégít a gerinces, nagyobb halak
kivételére is alkalmas E,T, Spin Blade 10' pálca.


Szomorú jelenség, hogy egyre kevesebb a kősüllő, ezért egy sütetre valónál többet ne tartsunk meg, maradjon a jövő számára is ebből az értékes halfajból.


Kapcsolódó termékek:




ET Spin Bade

Delalande Sandra

CarbonX 150m

Ryobi Applause

Maruto 2267-BN

ET Power Spinning
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...