Versenyeink – 2017 Lantos Mix-Nevis Feeder Kupa, Tiszakécske
Megjelent: 2017. június 28. | Forrás: Szabó Bence | Írások

Az, hogy ismeretlen vízre megyünk versenyezni, egyáltalán nem újdonság számunkra. Közeledve az első teljes szezonunk vége felé, lassan, de biztosan eljutunk minden olyan versenypályára, ahol a rangos pontszerző versenyeket rendezik. A tiszakécskei Tisza-holtágon azonban korábban még nem jártunk. Rengeteg pozitív véleményt és tapasztalatot hallottunk erről a gyönyörű vízről, így izgatottan vártuk, hogy végre horgászhassunk is rajta! Alkalmat adott mindehhez a Lantos Mix-Nevis Feeder Kupa, amely az év harmadik pontszerző versenye volt június elején. Nézzük, hogyan sikerült a verseny csapatunknak!

Volt némi információnk a korábbi évek versenyeinek hála a vízterületről. Annyit tudtunk, hogy a halállomány nagyon változatos és nagyban függ az aktuális telepítésektől. Előfordult már korábban, hogy a dévér és a laposkeszeg volt a fő halfaj, ugyanakkor volt olyan verseny is, amelyen pontyra és kárászra kellett elsősorban horgászni. A távolság tekintetében viszont egyöntetűen azt hallottuk, hogy nem kell messzire dobni, 18-20 méter bőven elegendő. A pálya különlegességeként tartják számon azt, hogy az itteni keszegeket gyakran csak a legfelső vízrétegben lehet kapásra bírni, amely egy meglehetősen sajátos technika alkalmazását követeli meg.

Csütörtökön Béla és én már tréningeztünk. A versenypálya gyönyörű!

Csütörtöki fogásom fele…

Edzésnap

Józsi a versenyt megelőző hétvégén ellátogatott Tiszakécskére, hogy személyesen is meggyőződjön arról, hogy valójában mit is lehet majd a versenyen fogni. Bizakodásra adott okot az, hogy rengeteg halat zsákmányolt, melyek között a dévérek és laposkeszegek voltak túlsúlyban, de fogott még amurt, kárászt és karikakeszeget is. Az 5 órás horgászat végén 60-nál is több hallal állt fel. Ezt hallva egyre csak fokozódtak várakozásaink a versennyel kapcsolatban! Úgy döntöttünk, hogy Béla és én már csütörtökön lemegyünk tréningezni, és megpróbálunk hasznos információkat gyűjteni a versenyre. Mindent a megbeszéltek szerint csináltunk, keszeghorgászatra készültünk, de azért megpróbáltunk termetesebb halakat is fogni közben, elsősorban pontyot. Aztán ahogy telt az idő, még kapásig sem igazán tudtunk eljutni. Éreztük, hogy valami nagyon nincsen rendben. Abszolút nem láttunk halra utaló jeleket, egy halmozgást vagy fordulást sem. Megérzésünket tovább erősítette, hogy mellettünk edzett a „hazai" csapat, akik szintén gyakorlatilag hal nélkül álltak fel a horgászat végén.

Nagyon el voltunk keseredve, hiszen ismét egy szenvedős hétvégének néztünk elébe. Pénteken már csatlakozott hozzánk Zoli, Józsi és Csabi is, akik alig akartak hinni a fülüknek, amikor elmeséltük nekik tapasztalatainkat. Úgy döntöttünk, hogy többen is kizárólag etetőanyaggal fogunk horgászni és megpróbálunk testesebb halat fogni, úgyhogy a föld használatát teljesen mellőztük. Józsi és Zoli pedig keszegeztek. Az edzés végi „terítékeink" meglehetősen szegényesek voltak megint.

6-7 db hal, köztük pici dévér, lapos, kárász, amur és harcsa. Mi lesz ebből a versenyen? Zoli fogásának kétharmadát jelentette súlyban ez a harcsakölyök.
Készültünk minden földi jóval! Zoli és én, a jó szomszédok.

Végül az esti csapatmegbeszélésen úgy döntöttünk, hogy kockáztatunk a versenyen és megpróbálunk célzottan amurra horgászni. Ez első hallásra meghökkentő lehet. Valószínűleg másodikra is. Nekünk is kellett barátkozni a gondolattal, azonban azt láttuk, hogy a pálya nagyon kis részén lehet ütemesen keszeget fogni, míg a többi helyen a bónuszhalakkal lehet csak eredményt elérni. Pontyot nem sokan fogtak a tréningeken, amurt annál többen, így mi is a torpedók megfogására koncentráltunk a versenyen. Viszont itt érkeztünk el az első (?) nehézséghez. Mivel fogjuk meg az amurt? Köztudott, hogy az édes és az erjesztett etetőanyagok alkalmasak erre a feladatra. Utóbbi volt is nálunk bőven, savanyúval viszont abszolút nem készültünk. Egy hirtelen ötlettől vezérelve azonban csapatvezetőnkkel, Lukácsi Bélával úgy döntöttünk, hogy feláldozzuk a pénteki pihenőidőnket és hazamegyünk a „titkos fegyverért".

Két keverékkel vágtunk tehát neki a viadalnak, melyek a következők voltak:

  • Benzar Feeder Serie Carp és Benzar TTX 1-1 arányban keverve, melyhez 1 marék piros Benzar Pastoncinot és piros, illetve sárga angolmorzsát adtunk, majd az egész keveréket feketére festettük.
  • Házilag erjesztett takarmány pépesítve, melyhez Benzar Feeder Serie Ponty-kárász etetőanyagot adtunk a megfelelő állag eléréséig.

Első forduló

A megakasztott halakat muszáj volt kivenni! Szombaton ezzel nem is volt gondunk.

A verseny első fordulójában ismét bekövetkezett a már-már szokásosnak mondható „két versenyzőnk egymás mellé kerül" jelenség, ugyanis Zolival szomszédok lettünk 5 órára. Szerencsére azonban mindketten a szektorunk szélén ültünk, így nem voltunk egymás ellenfelei. Az amuros taktika sokáig csak nekem működött a csapatból, a horgászidő végére azonban megérkezett Zolinak és Bélának is a várva-várt torpedó! Mindketten a forduló utolsó 5 percében akasztották meg és fárasztották ki aznapi zsákmányuk egészét. Józsinak is sikerült egy amurt fognia, azonban az sajnos nagyon aprócska volt, így nem nyomott sokat a latba. Csabinak azonban még ennyi sem jutott szombaton, sajnos a pálya leghaltalanabb részén horgászott. Egyértelműen a savanyú kaja működött ekkor, az édes etetőanyaggal csak pár kisebb keszeget tudtunk fogni, a jó halak egytől egyig az erjesztettre jöttek.

Zoli alaposan kicentizte, de ki tudta venni a 2 kg feletti amurt 3 perc alatt!

Első napi eredményeink a következők voltak:

  • Bence 4 pont, 6600 gramm
  • Zoli 5 pont, 2280 gramm
  • Béla 7 pont, 1710 gramm
  • Józsi 11 pont, 700 gramm
  • Csabi 13,5 pont, 0 gramm

A taktika működött ott, ahol volt amur! Competition feederrel amuroztunk! A hétvége során főként a hosszabb, 360-as és 390-es darabok játszották a főszerepet.

Második forduló

Vasárnapra volt köztünk olyan, aki változtatott a horgászatán, mégpedig annyiban, hogy az édes kaját helyezte előtérbe a savanyúval szemben. Ennek az volt az oka, hogy szombaton több ponty is „elesett", megfogóik pedig édes, klasszikus pontyos etetőanyaggal csapták be őket. Természetesen a savanyú keverék is nálunk maradt, úgyhogy bizakodtunk, hogy valamelyik működni fog. Fortuna azonban közbeszólt. Józsi, Csabi és Zoli is egy szektorba húzott, mégpedig abba, ahol bónuszhalaknak se híre, se hamva nem volt szombaton és az edzésnapok során sem. Ezzel gyakorlatilag minden borult számukra, de sajnos az ilyen taktikában benne van ez az eshetőség is. Biztos, ami biztos, én is összehúztam Bélával, viszont mi a pályának egy lényegesen jobb részén ültünk.

A vasárnap Bélának sikerült a legjobban, 4 amurja, melyeket, kivétel nélkül, az édes kajával fogott, egy szektor hármast eredményezett neki. Nekem is horgomon volt a jó szerepléshez szükséges amur, azonban az sajnos idő előtt elköszönt, valószínűleg elharapta az előkémet. Ez sajnos nem fért bele ezen a haltalan versenyen, így egyedül Béla eredményében bízhattunk a végkifejletet illetően.

Gyakori látvány volt ez vasárnap!!

Csabinak nem volt szerencséje ezen a hétvégén.

Vasárnapi eredményeink:

  • Béla 3 pont, 5850 gramm
  • Csabi 10 pont, 680 gramm
  • Zoli 11 pont, 400 gramm
  • Józsi 12 pont, 240 gramm
  • Bence 13 pont, 750 gramm

Végeredmény

A verseny végére kiderült, hogy a túlzott mennyiségben jelen lévő kékalgának volt köszönhető az, hogy ilyen szerény fogásokkal zárult a verseny. Ezzel sajnos nem lehet mit kezdeni, felkészülni rá lehetetlen. Megpróbáltunk alkalmazkodni a körülményekhez és, én legalábbis úgy gondolom, hogy amit lehetett, azt kihoztuk a helyzetből. Pontot ez alkalommal egyikünk sem szerzett, azonban Béla nem járt tőle messze.

Összesítésben:

  • Béla 10 pont, 25. hely
  • Zoli 16 pont, 42. hely
  • Bence 17 pont, 44. hely
  • Józsi 23 pont, 73. hely
  • Csabi 23,5 pont, 78. hely a 91 versenyzőből.

Így ért véget a 2017-es esztendő harmadik pontszerző versenye. Legközelebb a Velencei-tavon lesz versenyünk, az egyéni országos bajnokság. Igyekszünk a lehető legjobban felkészülni rá, nem lesz gyerekjáték az sem!

Addig is, köszönjük a sok biztató üzenetet mindenkinek! Csapatunk eredményeiről, hétköznapi horgászatairól első kézből kaphattok további információt a Benzar Mix Hungary Facebook oldalon, úgyhogy érdemes minket követni!

Forrás: Szabó Bence Fotók: Lukácsi Béla és Szabó Bence

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...