Vigaszpontyok
Megjelent: 2011. augusztus 03. | Forrás: Gotthárd Ferenc Alpár | Írások
A sors fintora, hogy az idei évben kedvenceimmel, a ragadozóhalakkal nincs különösebb szerencsém. Túráimat többnyire az útonállók köré szervezem, de bármerre indulok mindig mellém szegődik a balszerencse. Amennyiben sikerül horogra csalnom néhány jobb példányt, azok rendre leakadnak mielőtt a kezem rájuk tehetném. A sorozatos kudarcaimat a rablókkal, totális sikerélmények egyenlítik ki a békéshalazásban. Furcsa egyensúly alakult ki a horgászataim során. Bárhol próbálkozom, rendre sikerrel zárulnak a békéshalak irányába tett próbálkozásaim, szinte képtelen vagyok mellényúlni. Nem tudom mivel magyarázni, vagy nagyon megtanultam pontyozni, vagy teljesen elfelejtettem mindent a ragadozókról…


Néhány apróság, ami kéznél volt

A fent említett okokból kifolyólag talán nem furcsa, hogy mindig magammal viszem egy szem matchbotomat a túráimra. Noha igen jól elszórakozom a békésebb halnéppel, de azért nem ajándékozom el a műcsalis készletemet, bízom benne, hogy visszabillennek a dolgok a helyes egyensúlyba.

Kemény éjszakán voltam túl, majdnem hajnalig áztattam a gázlócuccomat a tó langyos vizében. A korábbi ismert harcsás, süllős helyeket mind felkerestem, alaposan megdobáltam minden nádnyiladékot, csutakost, ismert törést a műcsalijaimmal, de egy enyhe koppintáson kívül semmi nem történt. Igaz rablást is csak elvétve lehetett hallani, de ez engem nem vigasztalt. Lógó orral ballagtam vissza az autóhoz, hogy 1-2 órát szundikáljak hajnalban. Nem szerettem volna a hazafele vezető úton a fáradtság miatt telibe találni egy villanyoszlopot sem.


Végül a csak a pelletet használtam (Squid Octopus ízesítésben)


Madárcsicsergésre ébredtem, vastag harmat borította a füvet. Még egy csukás kísérletre elszántam magam a kora reggeli órákban, aminek eredményeként egy jobb ordassal összeakaszkodtam, amely természetesen hamar lerázott. 9 óra körül a hazainduláson töprengtem, de a part közelében ugráló pontyok látványától meggondoltam magam. Elővettem a finomka matchbotomat és célba vettem az ugrások helyét. Akadt nálam némi etetőanyag, pellet, csonti meg egyéb pontycsemege. A sok finomságból csupán a pelletet és a csontit vettem használatba. Belőttem mindkettőből egy-egy maroknyit, majd az „etetés" helyére pottyantottam az úszómat. Gondoltam elüldögélek egy órácskát, és ha semmi aktivitás, akkor hazafele indulok. Mint a mesében, talán 5 perce figyelhettem a mozdulatlan antennát, mikor lassú tempóban eltűnt a víz felszínéről. Nyúltam is rögtön a nyél után, kissé egykedvűen vágtam be, ugyanis a mindig elsőnek megjelenő bodorkákra gyanakodtam, de tévedtem… Komoly ellenállásba ütköztem, komótos lassú tempóban indult meg halam, és egy jó 10 méteres körben körözve próbált szabadulni az ismeretlen ellenféltől. Rögtön éreztem, hogy a Slider Match –emet, eddigi pályafutása legizmosabb halával hozta össze a sors. Aggódó tekintettel kémleltem magam körül a helyet, nem volt merítőm, hisz nem is készültem pontyozni. Csikorogtak a fogaskerekek az agyamban, hogy miként fogom a meredek partoldalon kisegíteni majd a halat, de nem sok lehetőséget láttam. A problémát a tótulaj fia oldotta meg. Észrevette, hogy viaskodom valami jobb uszonyossal, és rögtön rohant a merítővel. Intettem, hogy ne szaladjon, beletelik még egy kis időbe, mire szákolható lesz ellenfelem.
A botom szépen végezte dolgát, ügyesen kiszolgálta a menekülni próbáló ponty kirohanásait… A könnyű felszereléssel eszméletlen jó volt fárasztani.
Néhány perccel az akasztást követően megmutatta magát a horgomon védekező potyka. Szép pikkelyes egyeddel hozott össze a szerencse. Egy kis pipáltatást követően megadóan csusszant a merítőbe. Matrac híján a pontyzsákra fektettem, amiben később lemértem, majd néhány fotó elkészülte után vissza is csusszantottam a vízbe. Halam 5,50 kilogrammot nyomott, kezdésnek elég jó volt.


Partra került az első halam

Egy számomra kedves bot, egy hozzá illő háttérrel


Igazi partner volt a fotózás alkalmával is

Még egy ilyent is…


…aztán fertőtlenítés következett.
A kis horog nem okozott nagy
sebet, de megkapta az ellenszert

Még 5 kiló és
újra
találkozhatunk


Mondanom sem kell, hogy nem számítottam ennyire gyors, és látványos nyitányra. A hasonlóan parádés folytatásban már egyáltalán nem bíztam, de azért nem rohantam haza. Visszalendítettem a szereléket a vízbe, és rálőttem egy kevés utánpótlás elemózsiát. Csendben kuporogtam a botom mellett, figyeltem a tükörsima vízfelszínt, és próbáltam pontyokra utaló jeleket felfedezni. Az előttem lévő vízmélység 1,70 méter körül alakult, egy kis padkát horgásztam meg, ami fokozatosan mélyült olyan 3 méterig. Ezen a padkán keményebb volt a talaj, ezért a halak is szívesebben keresgéltek itt táplálék után. Reménykedtem, hogy nem ugrasztottam el a viadal alatt minden halat a környékről, és lesz még éhes érdeklődő. Talán negyed órát várakozhattam, mikor az első gyanús buborékokat felfedeztem a horog környékén. Feszülten figyeltem, de nem következett be a kapás. A halra utaló jelek is eltűntek. Már lemondtam róla, hogy történjen valami, mikor villámgyorsan tűnt el a pirosra festett pávatoll. A bevágással nem késlekedtem. Halam a horoggal a szájában idegesen cikázott jobbra-balra, igen fürge jószág volt. Hirtelen nem tudtam eldönteni, hogy ki is lehet a zsinór végén. Rövid fárasztás után fény derült a rejtélyre, egy fiatal, 2 kiló körüli tükrös jelent meg a felszínen idegesen pancsolva. Hiába, a fiatalok még igen virgoncok, nem tartalékolják az erejüket, azonnal elsütik az összes lőport. A heves iramnak köszönhetően egykettőre kifulladt a potyka.


Ez a látvány tárult elém

Szaporán rótta a köröket


Hamar ki is merült

Tökéletes akadás


Egy fotó a felszereléssel

Egy velem


Fertőtlenítés mielőtt haza indulna


A fogást követően újra a helyén billeget a piros antenna, és ismét belőttem egy kevés pelletet, csontival kombinálva. Míg vártam a következő kapást, végigmustráltam pihenő felszerelésemet. Egy karcsú 2- től 8 grammig terjedő dobósúllyal rendelkező matchbot, egy hozzá jól passzoló 4000 –es orsó, dobján 0,16 –os damillal, melynek végén egy 10-es méretű horog várja az arra tévedő halakat… Nem is kell ennél erősebb felszerelés, hisz nyílt terepem van. Eközben azon töprengtem, hogy az általam használt felszereléssel, mennyivel több élmény nyújt ezeknek a méretű halaknak a fárasztása, egy durung fenekezővel szemben. Sosem értettem azokat a békéshalazókat, akik paszulykarókkal felszerelkezve, kókuszdió nagyságú etetőkosarakat dobálnak a vízbe. Talán tovább is fonogattam volna a kusza gondolatokat a fejemben, ha egy kapás ne szakított volna félbe. A bevágást követően szélsebes iramban elindult halam a közelben lévő zsilip előtt található mélyebb vízbe. Nagyon meglepett a roham. Éreztem, hogy nem holmi ifjonc hadakozik a zsinór végén, ezért furcsálltam ezt a kitörést. Amint a mélybe ért megnyugodott és egy szűk körben körözve próbált lerázni. Közelebb sétáltam, hisz onnan kényelmesebben tudtam fárasztani. A nagy rohanás közben az úszómat rögzítő kapocsra tekeredett valahogy a damilom, ebből kifolyólag nem mertem erőltetni, hagytam csendben tombolni. A gubanc miatt tovább tartott a fárasztás, de végül ő is a merítőben pihent meg.


10 –es Fine Maggot horog, 5 szem csontival ékesítve. A tuti csali


Egykettőre a
zsilip tövében tornázott

Innen kényelmesen
tudtam fárasztani


Csak
megadta magát

Egészséges, tömzsi tükrös.
Csupán 1 kilóval kisebb, mint az első halam


A nap egyre magasabbra kapaszkodott az égbolton, és egyre forróban sütött. Nem is számítottam már több jelentkezőre, de erre rácáfoltak a kárászok. Igen szép egyedek álltak rá a pelletre. Igaz, nem percenként jelentkeztek, de nem hagytak unatkozni. Ezeknek az izmos karcsiknak a fárasztása már nem jelentett akkora élményt, mint a korábbi halaké, de befejezésnek megelégedtem velük. Nem aszaltam magam a napon, lassan összepakoltam és hazafele vettem az irányt. Igazán rám fért egy tisztességes alvás.


Az első kárász

Jól mutat a kézben is


Egy újabb példány
harcol a horgon

Kitűnő egészségnek
örvendő ezüstös


Kárászportré
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...