Villantóval harcsára
Megjelent: 2008. június 05. | Forrás: Székely Zoltán | Írások
Április második felétõl a víz hõfokának emelkedésével, a harcsák egyre többször kalandoznak fel vízközé. Részben táplálék után, másrészt, mert vonzza õket a felsõ, melegebb vízréteg. A harcsa annak ellenére, hogy nem kedveli a fényt, sokszor a felszín alatt 1-1,5 méterre is felúszik „napozni”. Néha még napfürdõt is vesznek, forognak a víz tetején farokbojtjukkal intve, ami minden vízen járó embernek csodás látvány. Ilyenkor nem rabolnak, ez mindössze a jó közérzet jele. Tapasztalataim szerint ilyenkor alig számíthatunk kapásra, bár van, akinek e ritka jelenség egyben komoly zsákmánnyal is járt.


A torkolatokban minden megtörténhet


A villantózásnál, mivel vízközti horgászatról van szó, lebegtetésre alkalmas, nagy felületû, lassan húzható, fényes mûcsalikat használunk, ezért elsõsorban vese és orgonalevél alakú támolygó kanalakat és nagy méretû körforgókat használunk. A harcsa pergetõ horgászatánál, mivel szerencsés esetben akár 60-80 kilós példányra is lehet számítani, nagyon fontos a rendkívül erõs felszerelés, de mivel órákig tartjuk kezünkbe a botot, egyben könnyûnek is kell lennie.


Pergetéskor csak masszív vágóhoroggal nyúljunk a harcsához.

Nem könnyû ezt a két kritériumot egy felszerelésben megtalálni, Koós Ferenc magyar harcsakirály szerint a Banax Senso Spin 280-as keresztszövéses, carbon botja és Si 1300-as biztonságos fékû, tiszta fém orsója ilyen tökéletes együttes. A harcsapergetéshez ma már csak rendkívül nagy szakítószilárdságú, de vékony, fonott zsinórt érdemes használni, már csak a minél távolabbi dobások miatt is. Ilyen a Sufix Matrix Pro körszövéses, elnyûhetetlen fonal, mely már sok nagy harcsánál kiállta a próbát.


A harcsakirály pergetõfelszerelése

A kapitális halak mindig a leggyengébb láncszem hibájából szoktak elmenni, ezért még a horgászat kezdetén gyõzõdjünk meg arról, hogy a kulcskarikák, forgó vagy csomómentes kapcsok, hármashorgok is bírni fogják-e, ha véletlen egy kapitális harcsa képében ránk mosolyog a szerencse.


A Jól vezetett villantó gyõzelme

A villantózás technikája harcsára, leginkább a csukázáshoz hasonlít. Igyekezzünk a lehetõ leglassabban, de váltakozó ritmusban vontatni a csalit. Sokszor csak akkor van kapásunk, ha métereket zuhantatjuk „hulló falevél” gyanánt a kanalat. Napos idõben a felsõ rétegekkel kezdjük, majd haladjunk lefelé, meg-megállítva a villantót. Végül a fenékrõl indítjuk, és idõnként visszaejtjük, mint a twiszterezésnél.


A nyolcas harcsa volt a legnagyobb

A villantó elsõsorban az akác elvirágzásáig nyerõ csali tapasztalataim szerint, keszegívás idején pedig, az ívó helyek környékén különösen fogós, még az esti órákban is. Az szinte törvényszerû, ha valaki fogott a környékünkön villantóval harcsát, ha kitartóak vagyunk és jó a csalink, technikánk, hamarosan nekünk is lesz kapásunk. Azt, hogy mikor melyik mûcsali a nyerõ, biztonsággal megmondani nem lehet, ezért negyedóránként célszerû cserélgetni a villantókat.


Az ilyen vízre hajló fûzek környékét érdemes megdobálni.

Villantózásra folyóvízen legalkalmasabbak a nagy limányok, torkolatok, víztörések és akácvirágzáskor parti fûzesek vízben lévõ gyökérzete körül. Álló vizeken is jók az elõbb említett fûzes szakaszok, akadók, medertörések környéke, de van, hogy nyílt pályákon, vízközt lebegve akadunk rájuk, ilyenkor szerintem melegednek.


Bevált harcsavillantók és fonott zsinór

Rablást látva, még ha más halra is horgászunk, párat dobni rá kötelezõ, mert az ilyen véletlen lehetõségek okozzák gyakran a legszebb meglepetéseket. Állítólag egyes vizeken, különösen teliholdkor, éjszaka is sikeres lehet harcsára a villantózás, de bevallom õszintén, nekem a sikereim java része a reggeli órákhoz fûzõdik.


Egészen felszín közelében jött


Egy igazi pergetõorsó harcsára

A pergetve akasztott harcsa fárasztása hasonló az elõbbi részben, a fenekezésnél már taglalttal, de a kivétele más. A mûcsalik hármashorgai, fõleg ha egy-két águk kiáll a szájból, lehetetlenné teszik a merítést, vagy veszélyessé a kézzel kivételt, ezért én a megbízható vágóhorgot ajánlom.


Néha meglepõen kis harik is rávágnak a villantóra

Elõször megkopogtatjuk a harcsa fejét vele, és ha már nem reagál, betoljuk a szájába, keresztbe fordítva a horog fejét, majd heggyel lefelé rántunk egyet rajta. Ha a hal tûri, határozott lendülettel magunkhoz húzzuk. Ha vissza kívánjuk engedni a zsákmányt, használjunk inkább ajakszorítót, az semmiféle sérülést nem okoz a halnak.
Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...