Vissza az Ír vizekre
Megjelent: 2011. július 13. | Forrás: Murányi Antal | Írások
Az írországi csukák keresése állandó kísérletezés jegyében telt. Rengeteg újdonság került hozzánk az elmúlt évben, amelyet ki szerettünk volna próbálni ezeken a szép vizeken. Ezáltal mi is okosodtuk némileg, meg a csukák is.

A túra slágere egyértelműen az új Energo Team belly boat volt. Ritka, hogy az ember elsőre így megkedveljen valamit, egyszerűen senki sem akart kiszállni belőle… Igaz, a beleszállást is nagyon kellett akarni. Az elején össze-vissza kavarog vele az ember, nem tud egyenesen haladni, de aztán rájön, hogy ezzel hátrafelé lehet haladni igazán, előre és oldalra pedig csak érzésből kell lapátolni.


Az E.T. belly boat igazán kényelmes és stabil járgány


Alig van merülése

A súlyosabb dobások alatt sem ingott meg


Első utamon még Zoli barátom
segített felcsatolni a békatalpakat

Aztán egész nap csak
gyönyörködtem a tájban


Az E.T. belly boat anyaga telitalálat. Kemény gyöngyvászon, ami összehajtva még mindig elég könnyű és elfér egy kézitáskában. A zsebek elrendezése kényelmes, a tárhely éppen megfelelő pár doboznak, orsónak, meg némi eleségnek.


A zsebekbe mindent elraktároztam, amire szükségem lehet a vízen


Nekem ezek
az igazán jó helyek

Az ilyen zsenge
nádas pedig maga a paradicsom!


Olyan csukákat fogtam meg, amelyek eddig biztonságban érezték magukat a nádban

A belly elé
tereltem őket


Nyolcvan kilóm alatt a belly szinte semmit sem merült: Megfelelő felhajtó erővel bír, emiatt tehát nem kell izgulnunk. A kisebb hullámokkal könnyen megbirkózik, de a tó végében tornyosuló nagyobb hullámzás már össze-vissza dobált – ezt inkább el fogom kerülni a jövőben.
A hascsónakban egy fő légkamra van, és egy kisebb a háttámlában, vészhelyzetre ez is elég. Azt viszont hozzá kell tennem, hogy a belly boat mindig is a kis, sekély vizek meghorgászására lesz igazán alkalmas eszköz (holtágak, csatornák, tökleveles tószélek), már csak amiatt is, hogy nagy távokat nem lehet megtenni vele. Az ember hiába evez teljes erőbedobással, a belly meglehetősen lassan halad.


A halak kezelése is könnyebb,
ha nem kell őket kivennünk a vízből

Ilyen örvényt
keltett a „motorom"


Ebédidő


A hátránya viszont egyben az előnye is: jobban végig tudjuk tapogatni a csukagyanús részeket, ez pedig több kapást fog eredményezni. A belly nagyon csendes eszköz, alig pár méterre is meg tudjuk közelíteni a csukát, ami nagyon sok módszerre ad lehetőséget. A belly nem kimondottan legyes szerszám, pergetésre is tökéletes. Van elég ellenállása, hogy a nagyobb műcsalik se vontassanak minket. Az mondjuk igaz, hogy már egy hármas csuka is meg tud forgatni, de vontatni éppenséggel nem tud. Olyan nagy csukával én nem akadtam össze, sajnos.


Bodnár Zoli barátunk is gyorsan rákapott a belly-s pecára


A vízen ülve pergetni is külön élmény

Hegynek felfelé erősebben kell hajtani… :)


A bellyzés egyik legfontosabb eszköze, a kacsatalp sajnos nem tartozéka az E.T. belly boat-nak. Addig is, amíg megjelenik az Energofish kínálatában, kénytelenek leszünk máshonnan beszerezni. Ugyanígy fontos kellék a vízhatlan ruházat, ebből viszont számtalan modellt találunk az Energofish polcain is – nem kell túlzásokba esni ezen a téren, az egyszerű neoprén mellescsizma is megteszi.


Ezek az igazán
szép naplementék

A beleülésnél oda kell figyelni,
hogy ne üljön mellé az ember


Aztán jöhet az övek becsatolása

Majd irány a csukás pálya!


Számtalan újdonság érkezett a műcsalis polcokra is, többségükről be is számoltunk már, számomra mégis újdonságot jelentett, hogy ezúttal nagyméretű műcsalikat kellett bevetni. Írországban nagy vízterületek vannak, és csak az igazán nagy csali tud feltűnést kelteni. Hatalmas gumikat készítettem elő tehát, elsősorban a Mann’s, Relax és Kamasaki márkákból. A Mann’s és Relax két húzónév, mindkettőnek megvan a maga tábora. Általános vélemény, hogy a Mann’s puhább és csábítóbb, a Relax ellenben tartósabb, a halak nem rágják szét olyan könnyen. A Kamasaki gumikat valahol a kettő közé lőném be: elég jól mozognak, és szívós anyagból készülnek. Ezen túl pedig inkább a színek és formák szerint válogat mindenki.


Giga méretű Mann’s, Relax, Action Plastics
és Kamasaki gumihalakat készítettem elő

Így kell duplafarkú
twisztert csinálni…


Sajnos a nagy csali nem feltétlenül
jelentett nagyobb csukákat, csak több kapást


Külön örömmel vettem tudomásul, hogy ezentúl a méltán világhírű Owner horgok is részét képezik az Energofish kínálatának. Ami bennünket, pergetőket leginkább érdekel, az Owner hármashorgok is felbukkantak – sőt, több modell is, ami az évek során fejlődött ki. A legutóbbi Owner horgok már különleges hegykiképzést kaptak: három kis pengéből áll össze a borotvaéles hegy.


Az új Kamasaki wobblereimet
is Owner hármashorgokkal szereltem fel

Három különböző
modell van a kínálatban


Nagyjából ezzel a két akadóval
kellett számolni az ír vizeken:
növény és vándorkagyló


Az ír vizek még nem állították olyan megpróbáltatás elé az Owner horgokat, hiszen itt legfennebb csak a vándorkagylók tudnak némi koptatóhatást kifejteni. A tartós élű horgokra a dunai kövezésen lesz majd gazán szükségünk, és a profik már tudják, hogy mennyivel több halat jelent egy Ownerrel horgozott műcsali.

Horgásztúra Írországban: www.zoltanguesthousecavan.eu

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...