Vízen járók titkai
Megjelent: 2008. augusztus 22. | Forrás: Murányi Antal | Írások Mindig nagy örömmel turkálok az Energofish által forgalmazott műcsalik között - nem csak a közismert kedvenceket simogathatom végig, hanem időnként izgalmas újdonságokra is bukkanok, ez pedig egy újabb horgásztörténet kezdetét jelentheti. Legutóbb például egy miniatűr popper-család hívta magára a figyelmet - elég volt egy futó pillantás, és többé már nem tudtam letenni a kezemből őket.

Amikor valaki kézbe veszi a RIVER 2 SEA nevű cég BUBBLE WALKER nevű wobblereit, biztosan érzi és tudja, hogy ez halfogásra igencsak alkalmas! Egyvalamit viszont képtelen eldönteni: hol… Így hát én is hordoztam magammal különböző hegyvidéki meg alacsonyabban fekvő vizekre, figyelemre méltó eredmény nélkül, míg a Delta vizein végre kibontakozhattak ezek a pirinyó wobblerek.


A száj körül két lyuk is gondoskodik a buggyanó hangképzésről


Vannak még színek…

A BUBBLE WALKER műanyag testtel és gyönyörű színezéssel válhat első látásra szimpatikussá, sőt a műhal testében golyó is zörög, ami az én szememben további előnyt jelent. Az egy darab hármashorogra tetszetős műlégy-farkat is kötöttek, ami plusz extrának számít, a hármashorog méretét viszont első perctől kicsinek tartottam… Legalábbis hasonló méretű műcsalikon rendszerint nagyobb hármashorog garantálja a biztos akadást.


Tetszetős doboza alapján akár játékszernek is tűnhet


Az elmaradhatatlan farok

Amikor először horgásztam ezzel a popperrel, sűrű növénnyel benőtt vízen, rögtön megértettem, hogy a kisméretű hármashorog nem lehet véletlen - jóval kevesebb növény fog a bevontatás során. A műcsalira vetődő kiscsuka viszont már könyörtelenül megakadt.

Azt rögtön gondoltam, hogy ezen az elvadult csatornán főleg csukákra számíthatok - na jó, ezzel egy időben sügérre is gondoltam, de az valahogy kimaradt a játékból. A csuka viszont nagyon ott volt… Alig rándítottam párat a popperen, sötét árnyék közeledett, és a következő toccsanó hangra le is csapott. Igaz, többnyire csak apró csukák legyeskedtek a popper körül, de ez nem csökkentette a horgászat élvezhetőségét, számomra legalábbis. Tudom, vannak, akiket csak a kapitális fogások győznek meg, de ezúttal azt is felhozhatom mentségül, hogy a 35 milliméteres wobbler inkább a könnyűpergetés eszköztárába tartozik.


Sűrű növényzet, szinte meghorgászhatatlan pálya - popperezésre ideális!


Ők nagyon örültek neki…

Olyan ritkán horgászok felszíni pergetésre alkalmas popperekkel, hogy ezernyi meglepetést tartogatott rövid teszthorgászatom - itt vannak például a békák! Amint beesik a popper és buggyan néhányat, máris sereglenek köréje a békák. A csatorna legtávolabbi szegletéből is elindult néhány ökölnyi kecskebéka, és vészjóslóan közeledett a popper felé. Roppant kíváncsi lettem, hogy mihez kezdenek majd vele… Megtámadják?

Az elsőnek érkező béka megtorpant pár centire a poppertől, kíváncsian méricskélte, majd hirtelen elhatározással a mellére ölelte. Nem vágtam be, kinőttem már a békafogásból, azt viszont csodálkozva tapasztaltam, hogy midőn egy béka elsőnek "birtokba vette" a poppert, a többiek nem közeledtek többé, tiszteletben tartották az új "tulajt". Szóval, békás helyen popperezni roppant érdekes dolog!


Jól megzoommolva… Csak megfogja, és őrzi az idők végezetéig

Most viszont főleg azokat az eseteket emelném ki, amikor csukák értek hamarabb a popperhez, és egy mozdulattal torokra vették - néha olyan kicsik is belemartak, hogy sajnáltam bevágni nekik. Igaz, kissé távol esik tesztcikkem tárgyától, de a popper miatt felszínre emelkedő csukák között is tehettem érdekes megfigyeléseket. Először láttam például, hogy egy éppen támadni készülő kiscsukát oldalba harap egy nagyobb csuka, majd miután elzavarta, beállt a kiscsuka helyére és a popper után vetődött… Kegyetlen világot élünk, bezony!

Amikor megbizonyosodtam, hogy más halfaj már nem óhajtja a poppert, úgy döntöttem, hogy átváltok a közelben csordogáló Dunára - ott hátha színesebb lesz a zsákmány… Nyilván elsősorban a felszínen rabló balinokra áhítoztam: már szinte láttam, hogy felfedeztem egy újabb titkos balinozó fegyvert!

Nagy lelkesedéssel dobáltam a békésen ringatózó Duna vizébe, aztán pattogtattam a poppert, és vártam a halat… Nem jött. Hiába dobáltam a balinrablások közé, a kapás nem jött könnyen. Bő másfélórán keresztül szántottam a vizet, mindenféle eredmény nélkül. Már éppen készültem feladni, amikor élénk buggyanás tolta meg a poppert, és bár nem akadt, örömmel konstatáltam, hogy van érdeklődés! Csuklóból visszadobtam, és az ismétlődő buggyanáskor rajta voltam a kapáson.


Popperes meglepetés: süllőgyerek a horgon

A megiramodó hal egyáltalán nem cikázott "balinosan", inkább amolyan süllősen sodródott, majd meg-megrázta a fejét. Amikor felszínre hoztam, újabb meglepetés ért: süllőgyerek vicsorított a popperen, mintha azt akarná mondani, hogy nem ez az első popper életében… Pedig én tudom, hogy neki ez volt az első. Nekem legalábbis ő volt az első popperes süllőm, és egyben az utolsó is.


Furcsa külső akadás, de jól tartott

Talán nem túlzás kijelentenem, hogy a felszíni wobblerezés kissé háttérbe szorult manapság, ezért sok vízen jelenthet ismét újdonságot - pláne ezek az apró popperek okozhatnak kellemes meglepetéseket. Mit nyerünk vele? Nagy halat? Nos, nem feltétlenül… De váratlan fordulatokkal tűzdelt horgászatokat mindenképp!

Kik fognak örülni a BUBBLE WALKER poppereknek? Elsősorban azok a könnyűpergető ínyencek, akik gondolkodás nélkül beveszik ezt a pici wobblert műcsalis ritkaságaik közé. Külön ajándék lesz ez a popper a 0-10 grammos pergetőbotokat kedvelők számára, hiszen ez a műcsali főleg egy ilyen ultralájtos szerelésen "mutat jól". Jómagam 0,12-es fonottat használtam, de könnyebb pályákon inkább 0,10-es passzolna ehhez a csalihoz. Szerintem.


Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...