Vízparti öltözet
Megjelent: 2010. június 01. | Forrás: Murányi Antal | Írások


Mialatt a gyártók főként a horgászbotok és orsók fejlesztésére koncentrálnak, a kissé félreeső horgászruha-szektorban is elszánt fejlesztés folyik. Horgászkalandjaink közben sokszor kerülünk olyan helyzetbe, ahol a hétköznapi ruhák nem állják meg helyüket (vagy talán jobban hangzik: nem állják a sarat), és egy professzionális túraöltözéken akár az egészségünk is múlhat.

A rablóhalas, legyes és általában a cserkelős horgászok látják igazán nagy hasznát a különböző gázlóruháknak. Ha csónak nélkül, de mégis a vízből szeretnénk megközelíteni a halakat, feltétlenül gondoskodnunk kell a vízálló ruházatról. Persze, szénaszárító nyáridőben akár alsógatyában is belegázolhatunk egyes vizekbe, de hidegebb időben már ezt senki sem tenné szívesen.

Az Energofish igencsak erős kínálattal áll azok rendelkezésére, akik úgy döntenek, hogy szert tesznek egy rendes gázló öltözékre. Vannak kis költségvetésű megoldások, vagy akár egészen professzionális, nagyon hosszú távú megoldások is.


Vision gázlóruha – végtelenül kényelmes viselet


Ha nagy a meleg, és kicsi a víz, i
nkább letűröm a felső részét.
A deréköv nem engedi lecsúszni


Napjainkban a vízálló ruhák csúcsa a lélegző anyagból gyártott gázló nadrág. Nem olcsó holmi ez, viszont megadja az a komfortérzetet, amit az olcsóbb mellesektől hiába várnánk. A lélegző nadrágok árban is elég széles skálán mozognak, a különbséget köztük elsősorban a ruha vastagsága (3-6 réteg), illetve a légáteresztő képesség jelenti. Túl azon, hogy kisebb helyre össze lehet csomagolni őket, nincs érezhető „súlyuk", gyakorlatilag egy átlagos nadrágként viselkednek, miközben százszázalékosan kint tartják a vizet.


Vannak zipzáras modellek is, mint például a Vision Radipor – egy különleges vízálló zipzárról beszélünk, teljesen megbízható!

Nem csak belebújni könnyebb, vagy mondjuk kiszárítani a ruhát, hanem melegben meg is nyithatjuk kissé…


A lélegző anyag legtöbbet emlegetett tulajdonsága mégis az, hogy a mozgás közben testünkből keletkezett párát és izzadságot az anyag mikropórusain keresztül „kiszellőzteti" – ellenkező esetben az lecsapódna a ruha belső falán, nedvessé téve az alsóruháinkat. Ezt a roppant kellemetlen érzést könnyen megtapasztalhatjuk egy egyszerűbb neoprén melles csizmában (többé garantáltan nem fogunk vágyni rá!).

Ütéssel, szúrással szemben a légáteresztő anyag csak bizonyos fokig tud ellenálló lenni, sajnos elkerülhetetlenül lesznek majd rajta kisebb horzsolások, de ha megfelelően óvjuk, hosszú évekig szolgál. Egyik legnagyobb veszélyt mégsem a véletlen mechanikai sérülés jelenti, hanem a szakszerűtlen mosás… Mivel a gázlóruha anyaga speciális vízlepergető anyaggal is el van látva, kerülni kell minden mosószeres dörzsölést, ami ezt a bevonatot pusztítja. Elvileg léteznek spray-ek, amivel pótolni lehet ezt a réteget, de a legokosabban akkor járunk el, ha egyáltalán nem mossuk a gázlónkat. Hazaérve csak leöblítem róla a sarat és homokot, aztán kiakasztom száradni. Soha nem esek neki kefével vagy durvább szivaccsal. Fölösleges folyton tisztítgatni, koptatni az anyagot, jó esetben úgyis kétnaponta felvesszük… ;)

A jó gázlóruhához megfelelő gázlóbakancs is kell. Elsőre mindannyian arra gondoltunk, hogy nem lehetne ezt egy kiszuperált cipővel helyettesíteni? De amint kézbe veszünk egy filctalpas, többszörösen vart, profi gázlócipőt, rögtön látni fogjuk, hogy nem helyettesíthető semmivel… Ennek belső része biztosan nem sérti fel a gázlónk zokniját, a külső jól bírja az extrém igénybevételt, a jól tapadó talprész pedig a testi épségünket védi. Igen, a gázlóbakancs minden alkalommal elázik, az oldalán apró lyukak vannak, ahol kicsoroghat belőle a víz. Átlagos cipők biztosan nem bírnák ki a vízben való gyaloglást. Egy biztos: a gázlócipőn nem érdemes spórolni!


Vision Sprinter gázlóbakancsom immár harmadik éve kifogástalanul szolgál


Kétségkívül a neoprén melles csizma jelenti a legolcsóbb megoldást. Amennyiben csak ritkán öltenénk magunkra, mondjuk évente egyszer-kétszer – ez is bőven elegendő. Erre fel van ragasztva a csizmarész, tehát minden egyben van, olykor még filctalp is található rajtuk. Sérülésre kevésbé érzékeny, vastagabb anyag a neoprén, viszont némileg súlyosabb is – talán csak a komforthoz kapcsolódó negatívumokat tudnánk felsorolni. Télen mindenképp előnyösebb a vastag, jó hőszigetelő neoprén, nyáron viszont rendesen bele lehet izzadni.


Egyszerű és olcsó megoldás: az Energo Team neoprén melles


Legalább ilyen fontos ruhadarab az esőálló kabát. A legyeseknek készült modellek rendszerint rövidebbek, hogy gázolás közben ne érjenek bele a vízbe. A drágábbak anyaga hasonlóan viselkedik, mint a lélegző mellesek: kifelé engedi a párát, befelé viszont zárnak a pórusok, és nem engedik be a vizet. Elsősorban a Vision dzsekikről beszélhetnénk most, de minőségben komoly vetélytárs az Energo Team lélegzős viharkabátja (pergető dzsekiként is emlegetik néha) – ez hosszabb is némileg.


A legyes dzsekik legtöbbje annyira rövid, hogy ne legyen nedves, ha éppen a vízben haladunk

A kapucni körül jól
védve van a nyak rész is


A Vision Classic dzseki
hosszú esőzés
alatt sem ázott át

Eddig talán a Vision Flywater dzseki örvendett a legnagyobb népszerűségnek (az idei évtől átveszi helyét egy új modell, a Vision Vector)


Kiemelném itt is, hogy semmiképpen ne essünk neki kefével, szivaccsal egy ilyen dzsekinek, a mosógép pedig egyenesen káromló szó, ha érzékeny lélegző anyagokról beszélünk. Csak egyszerű, tiszta vizes leöblítés, semmi több!

Nehéz eldönteni, hogy a táskák vagy ruhák kategóriájába sorolható-e az alábbiakban ajánlott két kiegészítő. A legyes mellény jó ideje az egyik legelterjedtebb „felszerelésünk", praktikusságát nem kell részletezni. Találunk ezek között is olcsóbb és egyszerűbb modelleket, vagy akár drágább darabokat is, mint a Vision Caribou mellény, amely ugyancsak légáteresztő anyagból készült – jobb szellőzést biztosítva a testnek.


Vision Caribou mellény a tökéletes megoldás

A Caribou hátán is van egy hatalmas zseb


A Vision Mycket Bra melltáska terepen

A Mycket Bra hátulról egy kis háti táskának látszik


A Laserfish melltáska is praktikus darab


Ami esetleg újdonságot jelenthet még: a melltáska. Hasonló funkciót hivatott betölteni, mint a mellény, viszony némileg könnyebben elérhetjük az egyes zsebeit, könnyebb bele pakolni, és megpakolva sem akadályozza annyira a mozgásunkat. A drágább és minőségibb verzió itt is a Vision feliratot viseli, viszont nagyszerű megoldást jelent a Laserfish melles táskája is – legyen szó legyezésről, pergetésről, vagy bármilyen módszerről, amikor néhány apróságot mindig magunknál kell tartanunk.


Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...