Feeder felszerelések I.
Megjelent: 2012. április 23. | Forrás: Talabér Gergely | Írások

Egyszerű szerelékek

Hazánkban a finomszerelékes horgászat módjai közül kétségtelenül a feederes horgászat a legnépszerűbb. Az rezgőspiccek érzékenysége és a szerelékek sokfélesége lehetővé teszi, hogy alkalmazkodjunk bármilyen körülményhez. Kapásra ingerelhetjük a legóvatosabban táplálkozó uszonyosokat is, feltéve, ha megtaláluk őket, majd a megfelelő csalit kínáljuk számukra a megfelelő módon.


Számtalan kellemes órát töltöttem ezen
a tavon különböző szerelékeket próbálgatva.


A csalifelkínálás és a csalogató anyag bejuttatása számtalan módon megoldható, de melyik adja a legtöbb halat? Mi alapján válasszunk megfelelő szereléket, hiszen annyi lehetőségünk van! Magam is régóta keresem erre a választ arra, miért működik egy szerelék bizonyos körülmények között, máskor pedig miért mond csődöt? Megpróbáltam összeszedni a leggyakrabban használt és leghatékonyabbnak bizonyuló végszerelékeket, közben igyekszem magyarázatot találni sikerükre is.

Hagyományos gubancgátló csöves szerelék

Ez talán a legszélesebb körben alkalmazott feeder szerelék. Egyszerűen megköthető, sokoldalú szerelék, mellyel bármilyen méretű békés hal megfogható. Alapvetően egy tört gubancgátló csőből, horogelőkéből és a csőre erősíthető kosárból vagy súlyból áll. A cső mérete személyre szabható a horgászat körülményeinek függvényében.


Elvi rajz a szerelékről (nagyításért kattints a képre!).


Legnagyobb előnye, hogy gátolja a gubancolódást! Ez igazán magától értetődő, de mégis miért emelem ezt ki? Azért, mert a többi szerelékkel ellentétben ezzel valóban művészet gubancot dobni. Nekem az évek alatt bármilyen végszerelékkel sikerült felcsavarnom a zsinórt saját magára, kivéve ezzel! Lehet bármekkora szél, bármilyen hosszú az előkezsinór, biztosak lehetünk benne, hogy csalink megfelelő módon érkezik a fenékre. A másik komoly előny a kosár vagy súly gyors cseréjének lehetősége. Kosarainkat előre megtölthetjük, majd kitekerés után egyszerűen lecsatolhatjuk az üreset és fel a tömöttet. Akkor is jó segítséget nyújt, ha a horgászat közben váltani szeretnénk a különböző tipusú kosarak között. A kezdetben használhatunk cseppkosarat az eteőanyag bejuttatásához, később válthatunk drótkosárra, ha több élő anyagot szeretnénk az etetésen, de feltehetünk ólomsúlyt is, ha szeretnénk a lehető legkisebb csobbanással bedobni a végszerelékünket.


Tökéletes bot és orsó.


Peca közben sok variációs lehetőséget nyújt ez a szerelék. Könnyen elkészíthető és biztonságos. Úgy tűnik, bármilyen helyzetben megálja a helyét, vannak azonban hátrányai is, melyek behatárolják alkalmazhatóságát. Az első és talán legszembetűnőbb, hogy a gubangátló cső megtörtsége miatt a szerelék bedobáskor ferdén repül, ezért az elérhető dobástávolság emiatt csökken. A hagyományos fenekező módszerhez képest a meghorgászható távolság körülbelül ugyanakkora, de ha egészen messzire, 80-100 méterre kell bevetünk a csalit, akkor más megoldást kell választanunk. Viszont amíg uzsonyos barátaink elérhetők partközelben vagy közepes távolságban, addig nyugodtan megoldhatunk bármilyen szituációt ezzel a végszerelékkel, legyen akár szó pickeres keszegezésről vagy feederes ponytozásról.


Szép zsákmány bizonyítja
a szerelék fogósságát.


Csúszókosaras keszegező szerelék

A következő bemutatásra kerülő szereléket leginkább a keszegnép horgászatához ajánlom. Lényege, hogy egyszerű és érzékeny. Kevenceink általában nem heves, botlerántós kapásaikról híresek. Az érzékeny spiccek használata mellett fontos az is, hogy végszerelékünk mekkora ellenállást fejt ki a csalit felvevő uszonyos barátunkkal szemben. Minél óvatosabbak a kapások, annál nagyobb jelentőségű, hogy spiccünk és a horog között a lehető legkevesebb súrlódás keletkezzen kapáskor.


Elvi rajz a szerelékről (nagyításért kattints a képre!).


A gubancgátló csövek használata kényelmessé teszi horgászatunkat, de... Nos, ez a de makacsul ott van, és ott is marad, mert amíg a halnak a gubancgátló csövön kell keresztülhúzni a főzsinórt, addig a mostani szerelékünkön mindössze egy apró gyűrű ellenállását kell csak leküzdenie. Ez pedig messze a gubancgátlós érzékenysége fölé emeli szerelékünkét. Túlzás nélkül mondhatom, még nagyobb küszöket is meg lehet fogni ezzel a szerelékkel. Lényege, hogy a kosár egyetlen forgóval vagy csúszóúszó adapterrel van a főzsinórra fűzve. Előtte egy gumiütkörő közbeiktatásával következik az apró forgó (a forgó súlya is számít), majd a forgó másik fülébe kötve a horogelőke. Előnyei közé tartozik, hogy egyszerű megkötni, kevés dolog kell hozzá csupán, valamint messze ez a legérzékenyebb szerelék, amit valaha használhatunk. A keszegeken túl természetesen pontyok és más, nagyobb testű halak horgászatához is használhatjuk, a kosár mérete ugyanis (a főzsinór figyelembevételével természetesen) bármeddig növelhető.


A személyes kedvencem, rendkívül jól működő összeállítás!


Vegyük figyelembe azonban a hátrányokat is, amellyekkel számolnunk kell, ha ezt a szereléket választjuk. Érzékenysége mellett ez a mód adja talán a legtöbb gubancot. Próbáljuk ezért finoman bedobni, mintha úszóval horgásznánk. Kis gyakorlással könnyen ráérez az ember a technikájára, utánna pedig gyerekjáték a horgászat. Erős szélben is jól alkalmazható, mert a könnyű kosárhoz használt vékonyabb főzsinór szinte vajként vágja z áramló levegőt, a kosár pedig nyílegyenesen repül célja felé. Ez a módszer nem tartozik azonban a távhorgászat eszköztárába. Nagyobb dobásoknál a kosarak hajlamosak el forogni a levegőben és semilyen eszköz nem áll rendelkezésre a repülés stabilizálására. Épp ezért a kényelmesen meghorgászható távolság esetünkben 20 és 40 méter közé esik. A 40 méteres távolság inkább elméleti lehetőség, mint valóságos. Dobtam be ilyen távolságra is gubancolódás nélkül, de messze nem olyan pontos és kényelmes, mint más szerelékekkel. Egy szó, mint száz, a csúszókosaras szerelék egyértelműen a parthoz közelebb eső területek meghorgászásának verhetetlen eszköze!


Rövid peca elerdménye volt ez a teríték,
mégis nagy élményt jelentett!


A fenti két szerelék jó alapot kínál bármely horgász számára, sok-sok alkalmat a kisérletezésre, feljeszgetésre. Legközelebb ugyancsak két szereléket veszek górcső alá. Megnézzük majd, mik az előnyeik, hátrányaik és miképp fordíthatjuk ezeket a hasznunkra. A horgászatot sosem lehet elééggé megtanulni, a halaknak eléggé a kedvében járni. Minden peca szolgál tanulságokkal, miközben újra és újra kell értelmeznünk bizonyos dolgokat. Ne féljünk új utakra tévedni, különös, néha hajmeresztő dolgokat kipróbálni, mert ezek sokszor több tanulsággal szolgálnak, mint gondolnánk!

Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...