II. Magyar Salmo Kupa Rinyaszentkirály első nap
Megjelent: 2007. október 27. | Forrás: Energo Team | Írások
Rinyaszentkirály október 27.-28

Kellemesen hûvös, borongós mondhatni ideális csukázó idõben kezdõdött a nagy érdeklõdéssel várt pergetõ verseny, amelyre a versenyzõk nagy többsége már egy nappal korábban megérkezett. Péntek este vacsorával várták az érkezõket, akik jöttek az ország minden részébõl.


Jó hangulatban készült a vacsora.


Készül az ebéd

A rinyaszentkiályi horgásztó az elmúlt években különleges csukaállományának, szép fekvésének, messzeföldön híres vendéglátásának köszönhetõen országos hírnévre tett szert az elmúlt években.

Szombaton nyolc órakor kezdõdött a regisztrálás, félkilenckor a sorsolás, amit technikai értekezlet követett. Nagyon fegyelmezett versenyzõket köszönthettek a rendezõk vita nélkül, peregtek az események, féltízkor már elindulhattak az elsõ csónakok. A résztvevõk mindegyike kapott egy elegáns ajándékcsomagot Salmo katalógussal, Salmo sapkával, wobblerekkel.


Zajlik a technukai értekezlet.

Délelõtt tíz órakor kezdõdött a négy órás verseny, amelyen részt vett a hazai pergetõhorgászok színe-java. Negyven csónakból horgászott a nyolcvan versenyzõ, fogásaikat nyolc zsûrihajóból figyelte árgus szemmel a versenybíróság.


A vízreszállás…

A húsz centiméter alatti fogásokat nem értékelték, negyven centiméter feletti fogás fölött plusz húsz ponttal gyarapodott a jókezû versenyzõ. A verseny elsõ órájában 26 db csukát mérlegeltek, ami megfelelt a rinyaszentkirályi átlagnak. A fogások többségére ebben a periódusban az átlagos kilós, másfélkilós csuka volt a jellemzõ de azért akadt néhány 2-3 kiló közötti.


A mérés izgalmas pillanata.

Tükörsima vízen elõször az erdõ alja ígérkezett halban gazdag helynek, de ahogy kezdett világosodni a tó legtávolabbi pontján a nádas elõtt kezdtek mozgolódni a csukák. Ez meglátszott a fogások gyakoriságán, a mérlegelõhajók többnyire errõl a területrõl jeleztek fogásokat. Körforgók, támolygó villantók, gumihalak és persze különféle wobblerek hasították a vizet. A tó túlsó felõli sekélyebb részein a támolygóval és körforgóval horgászók szedték inkább a csukákat, míg a mélyebb vizeken már nagyobb szerepet kaptak a gumihalak, wobblerek.


A szákolás izgalmas pillanata.

Az elsõ csukát a verseny elsõ percében bizonyára nem véletlenül a tavalyi verseny gyõztes párosa a (Peca Team) Bokor Károly-Pálinkó Károly kettõsbõl Pálinkó Karcsi fogta így is jelezve, hogy egy percig se reménykedjen senki sem abban, hogy az idén csak csónakázni jöttek. Nem sokkal rá megjött az elsõ ötven centi feletti csuka is keszthelyi Tóth István öregbítette a balatonpartiak jóhírét. A gyõzelemre esélyes csapatok közül jól kezdett a Fish-Master Team I. (Tóth László-Kovács Zoltán), a Salmo Team Hungary (Lukácsi Béla-Kovács Adrián), a Takács Fürtös kettõs, a Retro-team ( Stefanics Zoltán-Tóth István), a Táti csukeszek (Házenbeck Norbert-Nyers László) a dr. Németh Péter-Tompa Ferenc duó.


A pálya két szektorra volt osztva. Zajlik a verseny.

Lukácsi Béla két szép csukát fogott, köztük egy 64 centi hosszút, Házenbeck Norbi majdnem hajszálra egyforma 48 és 49 centis csukát terelt szákba, Németh doktor 50 és 49 centis csukával nyitott, a sort Erdélyi Norbert 73 centis csukája zárta. A többi csuka átlagos mérete 48 centi volt.


Tóth István szép fogása.

És ekkor még csak hatvan perc telt el a négyórás versenybõl! Az idõ múlásával felgyorsultak az események. Lukácsi Béla nem véletlenül oszlopos tagja a Salmo Teamnak újabb jó halat fogott. Pástét Balázs is feliratkozott, mindjárt két darab 52 centis csukával. Kovács Adrián is tartotta a mezõnyt újabb szép fogásával.

A szombati forduló eddigi legszebb hala a verseny harmadik órájában került szákba, 85 centis volt, Jurácsik Károly fogta, testvére sem aprózta el, fogott egy 63 centiset is! Papp Ákos is feliratkozott (Carp Hunter Team) mindjárt két jó hallal, a nagyobbik 68 centiméteres volt. Bokor Karcsi is fogott egy 43 centis csukát életben tartva másnapi jó helyezésüket. A szombati fordulóban végül ötvenkét halat fogtak az átlagméret ötvenkét centiméter volt.


Jurácsik Károly fogta ésengedte vissza a forduló legnagyobb halát.


Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...