Karácsonyi halkínáló
Megjelent: 2007. december 19. | Forrás: ZéBé | Írások Közeleg az ünnep, amely nemcsak az ajándékozásé, hanem a bõséges étkezésé is. Jó magyar szokás szerint eljön az ideje a töltött káposztának, vadpörköltnek, szalonnás õzgerincnek, a gesztenyével töltött dión hízott pulykának, kocsonyának, Wellington bélszínnek madeira mártással, borlevesnek, mákos metéltnek, bobolykának, aprósüteményeknek, mákos-, diós patkónak, töltött mandula tortának, különféle beigliknek, vörösborban eltett mandulás szilvának és még sorolhatnám. Jelen van persze a halászlé, túrós csuszával és a rántott ponty is.


Az ilyen méretû pisztráng a szakácsok álma.
Halas újság lévén, itt az ideje, hogy felvegyük a kesztyût a sok koleszterin-bombát tartalmazó karácsonyi húsétekkel, ezért ajánlunk néhány, a szívünknek kedves halas receptet.
A halétel elkészítése, annak rituáléja nem a konyhában kezdõdik, hanem a halpiacon. Amelybõl egyre több van nálunk, beleértve a nagy élelmiszer áruházak tengeri hal kínálatát is.


Zöldséges, narancsos, fehérboros pisztráng tepsiben.
Az árusok többségében friss halat árulnak, de ismerve az elmúlt évek élelmiszer botrányait, nem árt, ha óvatosak vagyunk. Csak friss halat vegyünk, melynek ismérvei a következõk:
Ha friss a hal, a szeme még csillog. Ha homályos vagy törtfényû lenne, ne vegyük meg!
Ne restelljük megnézni a kopoltyúját, ha vörös vagy élénkvörös színû, akkor rendben van, ha fakó, akkor felejthetõ!


A zöldséges narancsos fehérboros pisztráng a chef,
Csönge Ferenc ajánlásával már tálalva.
Ha kézbe vesszük a megvásárolni szánt halat, és látjuk, hogy szép fényes, akkor becsomagoltathatjuk, de ha nyálkás, szürke, akkor hagyjuk ott!
Nem árt megszagolni sem, a friss hal jellegzetes szaga felismerhetõ, ha állott lenne, akkor úgy is büdös!
Egyszerûbb dolgunk van, ha tengeri halat vásárolunk, mert azok nagy része filézve, megnyúzva, fagyasztva érkezik hozzánk. Egy részük fehérhúsú hal, de szép számmal vásárolhatunk vörös és barna húsúakat is. Elsõre, már ami a fõzési, ízesítési technológiát illeti, nincsen különbség köztük, de aki gyakorlott tengeri halfõzõ vagy sütõ, az tudja, hogy míg a fehérhúsú halakat lehet gyengébben fûszerezni, a barna, vagy vörös húsúaknál indokolt az erõteljesebb ízesítés. Például tonhalfiléhez, tengeri süllõhöz bátran használjunk zöldfûszereket, többek közt kaprot (remek fûszer, minden halhoz illik!), metélõhagymát, bazsalikomot, citromfüvet, zsályát, oregánót.


Lazacfilé szeletek pácolva, füszerezve.
Remek elõétel a karácsonyi halvacsorához

A legtöbb tengeri halhoz illik a zöldség, de mielõtt bezöldségeznénk a halat, amely ha tengeri és fagyasztott volt, hagyjunk neki idõt, hogy kiolvadjon. Célszerû ezt hûvös helyen tenni, aztán azonnal nekilátni a felhasználásának. Mielõtt befûszereznénk, csorgassunk rá olívaolajat, daráljunk rá egy kis törött borsot, és aki van olyan szerencsés, hogy odahaza cserépben tart fûszernövényeket - tépkedjük rá a leveleket. Jót tesz a tengeri halnak, ha ráreszelünk egy kis zöldcitrom héját, aztán már rakhatjuk is rá a sárgarépát, cukkínit, zöldpaprika darabokat. Adjunk neki egy kis idõt, mondjuk egy jó félórát, hogy az ízek átjárhassák a halhúst, aztán mehet a sütõbe.
A barna, vagy vörös húsú halaknál, minden elõbb említett fûszer számításba jöhet, de hogy még különlegesebbé, pikánsabbá tegyük õket, használjunk egy kis mustárt, összetört köményt, szójaszószt és fokhagymát is. Majdnem minden háztartásban van már halfûszer, bátran tegyünk belõle. Ha a halakat nem sütõben készítjük el, hanem roston sütjük, akkor a serpenyõbe vagy vajat olvasszunk, vagy olívaolajat öntsünk. Ha megsütöttük a fûszerezett haldarabokat, a serpenyõbe tegyünk még vajat, öntsünk hozzá citromlevet, forraljuk össze, majd evvel a mártással tálaljuk a megsült haldarabokat.


Pisztráng különlegesség Lillafüredrõl

Maradva még a tengeri halaknál. Tonhalat számtalan formában árulnak már nálunk. Elkészítésük aránylag egyszerû, de aki egy kis tonhal különlegességre vágyik, készítse el a következõ étket.
Tonhal zöld mártással: Egy kiló tonhalhoz fél liter fehérbor, 6 dl víz, 1 darab vöröshagyma, egy-két gerezd fokhagyma, szegfûszeg, babérlevél, kakukkfû, néhány szem egész bors, egy darab uborka, egy pohár joghurt, két darab kemény tojás, citromlé, étolaj, kávéskanál mustár, só, és törött bors.


A Garadna pisztrángja.
Megfelelõ méretû lábosba öntjük a bort és a vizet, majd befûszerezzük borssal, zúzott fokhagymával, kakukkfûvel, vöröshagymával, sóval. Összefõzzük, majd kihûtjük. Beletesszük a megfelelõ méretûre vágott halszeleteket, és kis tûzön húsz percig fõzzük. Nem vesszük ki belõle, hanem együtt hagyjuk kihûlni. Az uborkát vékony karikára vágjuk, megsózzuk, félretesszük, majd kinyomkodjuk a levét. A tojások sárgáját összetörjük, sózzuk mustárral, összedolgozzuk. Adunk hozzá apránként olajat, néhány kanál joghurtot és citromlevet, majd összekeverjük. Hûtõbe tesszük, kihûtjük. Ha kihûlt, beletesszük az uborka karikákat és összekeverjük. A halszeleteket kiszedjük, tányérra tesszük, és a mártással beborítjuk.


Mûlegyes horgász a Molnár csárda alatt.
A ponty sem hiányozhat a karácsonyi asztalról, de most kivételesen nem halászlé formájában kínáljuk, hanem egy kicsit másképp.
Ponty aszalt szilvával: Hozzávalók: 1 kiló ponty, legalább 40-50 deka aszalt szilva, egy bögre citromos-cukros tea, 1 citrom leve, pohár száraz bor, 10 dkg füstölt szalonna, vaj, só és csipetnyi reszelt szerecsendió.
A teában megáztatjuk az aszalt szilva szemeket, ha megpuhultak, kimagozzuk õket. A pontyot lepikkelyezzük, belsejét kivesszük, kimossuk, majd besózzuk. Kivajazott tûzállótál közepére helyezzük, beborítjuk vékony szalonnaszeletekkel és körberakjuk a szilvákkal. Meglocsoljuk fehérborral és a maradék megolvasztott vajjal. Néhány szilvaszemet szalonnába göngyölünk és fogpiszkálóval a hal gerincébe tûzzünk. Forró sütõben 30-40 percig sütjük. Köretnek vajas burgonya illik mellé.


Harcsapaprikás kapros túrós csúszával. Ez is lehet a szenteste fénypontja.
Sokféle halleves dívik manapság, az egyik legízletesebb a tárkonyos halleves: 60-70 dkg pontyfilé, liszt, 2 db húsleveskocka, 2 dl tejföl, 2 tojássárgája, 1 fej vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 2 darab gyökér, kisebb zeller, 1 evõkanál tárkonyecet, õrölt bors, borsikafû, tárkony, só.


Gyönyörû pisztráng a lillafüredi pisztrángos teleprõl, a nemzetközi hírû halas
szakember, Hoitsy György kezében.
A fortély: A vöröshagymát apróra vágjuk, vajon megpároljuk, hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket, és fedõ alatt megpároljuk. A pontyfiléket kockára vágjuk, sózzuk, borsozzuk egy ideig állni hagyjuk. A húsleveskockából egy liternyi alaplevet fõzünk, a megpárolt zöldségeket egy kis liszttel megszórjuk, kicsit pirítjuk, majd felengedjük az alaplével. Néhány percig forraljuk, tárkonyt és borsikafüvet dobunk bele. Tovább fõzzük, majd beletesszük a halkockákat, és készre fõzzük. A tetejét megszórhatjuk egy kis apróra vágott kaporral.


A lillafüredi pisztrángnevelõ telep.
Karácsonyi halételeink közül kiemelt rangot kapott az utóbbi években a pisztráng, mely elkészítésének számos fortélya van.
Én legjobban a szabad tûzön, vízparton megsütött pisztrángot szeretem, de karácsony lévén azért a konyhában is hódolok egy kicsit a pisztrángsütés kultuszának.


Nemcsak karácsonykor aktuális a bajai halászlé.
Hozzávalók: 5 db konyhakész pisztráng, fokhagyma, liszt, mandula, tejszín, citrom, vaj, fûszerezett olaj (tárkonyos vagy rozmaringos). A megtisztított pisztrángot vékonyan beirdaljuk, bedörzsöljük sóval, két kifacsart citrom levével meglocsoljuk õket, majd fûszeres olajjal megkenjük, és félóráig állni hagyjuk. Lisztbe forgatjuk úgy, hogy elõtte a nedvességet leitatjuk róluk, és forró vajban megsütjük. Sütés után a vajba zúzott fokhagymát (legalább ötgerezdnyit) dobunk, és mellé szórunk 25 dkg mandulát, majd egy percig együtt pirítjuk. Ezután felöntjük három deciliter tejszínnel, és összeforraljuk. Tálaláskor saláta vagy párolt rizs köretet adunk mellé. A mártással meglocsoljuk.


Ananászos tonhalfilé churrys szósszal.
Mediterrán halkülönlegesség, az olaszok értik nagyon az elkészítés módját
Pisztrángozni a Garadnára és a Szinvára járok, így keveredtem el a Szinva-patak partján található Molnár csárdába, ahol isteni libamájas pisztrángot ettem. Sütése nem ördöngösség. A libamájat lesütjük, felszeleteljük és beletöltjük az elõkészített besózott pisztrángba. Prézlibe forgatjuk, amelybe borsot, paprikát, majoránnát és sót kevertünk. Ropogósra sütjük, vajas burgonyát és tartármártást adunk mellé. Száraz bort illik inni mellé méltósággal, mondjuk 2004-es Egri leánykát.


Rostonsült mandulás pisztráng zöldsalátával gyümölcsökkel.
Idevalósi étel az almával töltött pisztráng is. A már besózott pisztráng hasát almacikkekkel bélelik ki, vékony szalonnacsíkokkal körbetekerik, és vaslapon megsütik. Nagyon illik hozzá a fóliában sült burgonya és a csárda ajánlása szerint a Tokaji furmint. Kipróbáltam, igazuk van!
Balatoni pontyozás, őszi esélyek
Megjelent: 2025. október 23. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember közepére a csökkenő balatoni forgatag újra lehetővé tette, hogy üldözőbe vegyem partról bojlis felszerelésemmel a pontyokat. Nemcsak a 17 fokosra hűlt víz, hanem a 60 millió köbméternyire becsült vízhiány is gondoskodott arról, hogy kevesebb legyen a vízpartot látogató fürdőző és turista. Balatonboglár egyik szabadstrandja mellé telepedve meglepődve tapasztaltam, hogy hogy alig van horgász, a vizen csak néhány SUP és vitorlás...

Halvédelem felsőfokon a Carp Experttel
Megjelent: 2025. október 09. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Az online térben és a nyomtatott médiában a legtöbb írásunkban azt mutatjuk be, hogy milyen csalikkal, csalizási módokkal és horgászmódszerekkel tudunk eredményesebbek lenni. Kevés olyan foglalkozott eddig azzal, hogy tippeket és tanácsot adjon azon horgászok számára, akik felelősséget és késztetést is éreznek ezeknek a gyönyörű halaknak az egészségének a megóvására. Jelen cikkünk olyan halvédelemmel kapcsolatos kiegészítőket mutat be, amely...

Hard River Feeder-rel a Dunán
Megjelent: 2025. október 02. | Forrás: Heincz András | Írások

Beköszöntött a szeptember és a vénasszonyok nyarában bizony jóleső érzés vízparton átélni a langyos szellőt, a lenyugvó nap kellemes melegét, na meg egy új bot adottságainak felfedezését! A Carp Expert River Feeder már jól ismert és bevált termék volt az Energofish palettáján és most kezembe vehettem az idén megjelent újabb generációt, ami nem csak új köntösbe öltözött, hanem a jelenkor igényeihez mérten történtek rajta...

Felszíni feketesügérhorgászat
Megjelent: 2025. szeptember 25. | Forrás: Ország Bálint | Írások

Hazánkban a feketesügér – vagy régebbi nevén pisztrángsügér – megosztó halfaj: idegenhonos és invazív is egyben, viszont falánksága, látványos kapásai, erőteljes kirohanásai igazi sporthallá teszik őt. Mára több hazai vízben is stabil állománya alakult ki, így egyre népszerűbb a pergetők körében. Az Egyesült Államokban viszont a "bass fishing" igazi életstílus, ahol a profi versenyzők olyan népszerűek, mint itthon a Forma-1-es pilóták: hatalmas...

Wizard plasztikos pergetések
Megjelent: 2025. szeptember 18. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Annyi gyönyörű ponty, amur, és oly sok bojlis botok mögött töltött peca után, nyár végére szűnni nem akaró viszketést éreztem a jobb tenyeremben. Pontosan ez jelezte azt, hogy pergető botot ragadva meg kell indulnom a Sárszentmihályi-tavak felé, hogy süllők és balinok után kutassak. No és persze hajtott a kíváncsiság az iránt is, hogy vajon milyen sikert arat a Wizard egyik legújabb gumihal családja, a Vertix Blade.  Pergetéshez nem éppen a...

Nyári csalizási tippek pontyra
Megjelent: 2025. szeptember 04. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A nyári meleg vizek legkülönlegesebb és legnagyobb vonzerővel bíró természetes csalija a tigrismogyoró. Édes illata és természetes cukortartalma miatt ellenállhatatlan a pontyok és amurok számára. Tavasz végétől és is előszeretettel alkalmaztam a tigrismogyorót a hajszálelőkéimen, több gyönyörű pontyot és amurt köszönhettem neki.  Célzott ponty és amurhorgászatom erős bojlis felszereléssel egy sekély vizű, lassú áramlású...