Kicsit tisztább, kicsit nagyobb, de az ővék (3/3)
Megjelent: 2007. június 15. | Forrás: Pásztor István | Írások

Na igen, három olyan nap után, amilyet különösebb megerőltetés nélkül produkálnunk sikerült, elgondolkodik minden józan ember, hogy ezt most, így, hogy?
S bár látványosan szedegették az apróhalakat a hidakról a lánykák, sráckák, ill. más korosztályok, csak később esett le a svédkorona, hogy heringekről van szó (magyar agy, nem gondol ilyenre csípőből), és ha ezek itt vannak, akkor csukát már nem nagyon fogunk a környéken…

TropikáriumSzasza hozott egy hírt, melynek következtében kedden új terepre mentünk. Én csak tropikáriumnak hívtam helyet a kristálytiszta víz, és a szigetek fura, melegégövöt idéző egyvelegének látványa miatt. A teljesen idegen pályát csak félig egyértelmű instrukciók nyomán kutattuk fel: „ott kifordultok balra, aztán már helyben is vagytok". Valójában egy tenyérnyi terület, pontosabban pont akkora, amekkorát egy tenyér lefed egy 1:50000-res méretarányú térképen.


De megérte a fáradozás, hiszen a olyan élményeket, tapasztalatokat gyűjtöttünk be, melyekre csak ilyen pályákon tehet szert az ember.


Összesen tizenkétszer sikerült vizuálisan csukát észlelnem (hogy foglalnák aranyba a kezét annak, aki felfedezte a polárszemüveget!), ami azért nem olyan rossz, még puszta élménynek sem. Benyus kivételével (aki ugyancsak részese volt több hal megfigyelésének) a többiek azt hitték, szívatás. Pedig, mintha tanösvényen járt volna az ember. Kábé 2-3 kilós halakról beszélhetünk, fenék közelben, négyes vízben, vízközt, sekély, sziklás partszélben, mindenhol. Mozogtak, lapultak, úsztak, lekövettek, egyedül, többen, mindenhogy.
A túra egyetlen wobblerre (Salmo Pike 9cm) érkezett csukájaMár több eseményt adott tehát az akvárium az előző naphoz képest, s ezen felül még akciók is jutottak. Leakadt egy Benyus által 4 kiló körülire saccolt halam, volt egy látott kapásom, egy látványos lekövetésem, és egy fogott csukám is. A halakat a Salmo pike wobblere akasztotta, a lekövetés fekete gumihalra, az akadás nélküli kapás 10-es GS szlájderre jött).
Szasza három halat, Balázs két felejthetetlen akciót jegyzett. Benyus fotózott szép képeket… és talált nekem egy ölyv koponyát.

Utolsó napon, a forgatási szempontoknak engedve Balázs harmadiknak beszállt hozzánk, Szasza egyedül vívott az orrsúly nélkül maradt csónakkal a hullámos-szeles öbölben.
Ekkora már-már több mint gyanús volt, hogy nem nagyon jönnek hírek jobb csukákról, és egy gájdolt csapat komoly dorbézolásában sem voltak nagyhalak, csak sok (csónakonként kb. 30 csuka állítólag…).

János evangéliuma, 41, 13. (41cm a csuka hossza, 13cm a rajta lévő harapásnyom szélessége)Mi magunkkal foglalkoztunk, és visszatértünk tehát az Öreg-öbölbe, egy újabb felderítés helyett. Benyus kamera előtt nád mellől meg is fogta pillanatok alatt a szokásos megharapott kiscsukáját. Itt tényleg egymást eszik! Ez most talán az eddigi legkisebb lehetett, de nem bánta, mivel saját gyártású twiszerfarkúra szerelt szlájder koppintással fogta.

Aztán a nyíltvízen próbálkoztunk eredmény nélkül, bár komoly eredmény volt talán már az is, hogy életben maradtunk a termetes hullámok és szél közepette. A hajó úgy mozgott, hogy az orrból kamerázó Balázs kifejezetten rosszul lett, én meg majdnem bebillentem a súly felszedése közben. Közeledő vihar felhői feketélltek az északnyugati égen. Balázs visszaült a megszokott hajójába, mi meg nyugodtabb vizekre, egy még feltáratlan öbölbe mentünk.

Az utolsó nap szlájderes csukája (Slider 10S RHP), horogszabadítás előtt

 és után.Az eső csak súrolt, megúsztuk, de a kecsegtető helyen is kihúztuk hal és akció nélkül. Aztán az öblöcskéből kifelé menet még végig csurogtunk egy jónak tűnő helyen, ahol egy kapás, egy kapás utáni lemaradt hal, és két, csónak mellől, kéz közelből leakadt hal hozott változatosságot és színt, az időközben verőfényben úszó délutánunkba.

A ragadozó pihen, mint karon a sólyom

Minden aktust pirosas Kingdom Proton Shad-del követtünk el. Fura, de csak ez kellett nekik! Annyira, hogy miután Benyus is feltett egy ilyet, elsőre kapása és hala lett.
Szaszáéknál semmi, csak két kapás. Balázzsal hamarosan ismét hármasban a csónakban, és úgy tűnik, ő hozta meg a szerencsét újra, hiszen még két halat is sikerült fognom, egyet jerkelve (Slider 10S RHP), egyet pedig a bevált piros gumihallal.

Fenyők nélkül Háváj!

Nem kell szépíteni, ez valóban egy sikertelen túra volt. Keveset fogtunk, de legalább kicsiket. Egy hajszállal több, mint a betli, a magyar futballisták szövetségi kapitányának optimizmusát átvéve viszont mondhatnák, hogy bíztató mozzanatokat is fel tudtunk mutatni… Gyors csalicsere, remek horgonyzás, kitűnő navigáció… Ja, hogy ezt halra játsszák?! Nekünk, azért így is tetszett, hiszen Svédország önmagában megért egy kirándulást.

Úton, szélben, felcsapó vízbenHúztam a gázkart (kivételesen én) a kikötő felé, azzal a tudattal, hogy másnap már nem szépíthetünk, de arra gondolva, hogy jövünk még ide vissza, és lesz lehetőség a bizonyításra. Hogy mikor? Talán jövőre. Állítólag nagyon jó időszaknak számít az ívás után és a heringek megjelenése közötti periódus… :))

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...