Néha a főldőn is jár!
Megjelent: 2007. november 06. | Forrás: ZéBé | Írások
Besenyei Péter mûrepülõ világbajnokunk az idei versenysorozat utolsó ausztráliai futama elõtt kikapcsolódásképpen elutazott feleségével Rinyaszentkirályra, hogy személyesen is meggyõzõdjenek arról, nem legenda mindaz, ami az ottani csukákat övezi.


Jól szolgált az Energofish Orizo bakancsa a sáros gáton való horgászatkor

A kétnapos kirándulás élményeirõl szûkebb pátriájában, herceghalmi otthonában faggattam. - - Számtalan helyre hívnak az ország különbözõ jó halas vizeire, mi döntött Rinyaszentkirály mellett?


Csukás pálya a javából

-A Salmo kupa közelsége. Figyelemmel kísérem az eseményeket, tudom, hogy az Energofish Kft által szervezett nagy pergetõ verseny tavaly mekkora siker volt, érdekelt a tó és a csukaállománya. És még valami, tavalyi óceáni horgásztúrámon számos olyan felszerelést próbálhattam ki, amelyet az Energofish bocsátott a rendelkezésemre. Az ott készült képek úgy hiszem, önmagukért beszélnek, most meg lehetõségem volt édesvízi használatra szánt márkás pergetõ botok, orsók és mûcsalik kipróbálására is.


A zsilip környékén sok a kishal, a csukák is erre járnak

-Ha teheted, a feleségeddel mész horgászni. Azért ez nem általános.
-Nagyjából ismered az idõbeosztásomat, az a kevés szabadidõ, ami megmarad, az kettõnké. Most az év vége felé szerencsére jobban alakulnak a dolgok. Tünde velem jön az ausztráliai futamra, ahonnan majd átmegyünk néhány napot Új Zeelandra pihenni. Az sem lesz tiszta pihenés, mert már szervezik nekünk a különféle programokat, amelyeken illik résztvenni, de azért lesz idõ végre kettesben lenni és horgászni is.
-Szép itt nálad, lakályos a ház, szépek a nagy terek, a kerten látszik, hogy sok örömötök van benne, a borospincéd meg a számos különleges borral tényleg irigylésreméltó.


Egy kis pihentetõ pontyozás

-Szeretik a barátaink is, hétfõként ott szoktunk ultizni, sütögetni, borozgatni.
- A borokra még visszatérnék, de mesélj a rinyaszentkirályi kirándulásról.
- Az elsõ napon szeles idõt fogtunk ki, a tó hullámzott rendesen, így aztán partszéli pergetéssel múlattuk az idõt. Nagyon hangulatos vidék, szép volt a rozsdálló õszi erdõalja és az is tetszett, hogy milyen változatos lehetõségeket kínál parti pergetéshez a tó. Az erdõ felõli részen kellõen akadós, bokros, meg kell küzdeni a halért, a gát felõli oldal simán bejárható. A délelõtti órákban néhány kisebb csukát fogtunk, aztán délben a figyelmes tógazda, Tóth Laci jóvoltából finom ebédben volt részünk. Azt korábban is hallottam már, hogy Rinyaszentkirályon nagyon megadják a vendéglátás módját, én ezt csak megerõsíteni tudom.


Szépasszony csukával - Tünde méltó társa Péternek

Délután is erõs volt a szél, de nem bántuk, körbejártuk a tavat, megpergettük a bejárható részeket, kiadós sétát tettünk. Hirtelen jött az októberi hideg, muszáj volt rendesen felöltözni.
Jól szolgált az Energofish könnyû széldzsekije, meg az Orizo Majella bakancs, amit ajánlok figyelmedbe. Jó kis bélelt surranó, masszívan tartja a lábat sáros csúszós partszéleken, holtágak környéki gyalogláshoz ideális.


Támolygóra kapott

-Nem elõször beszélgetünk repüléseid, horgászásaid kapcsán. Most amikor kijöttem hozzátok, egy kicsit elkeveredtem Herceghalomban. Olyan tizenkét éves forma kissrácot kérdeztem meg, hogy merre van az utcátok. Nem tudta. Amikor a nevedet mondtam, rögtön rávágta, hogy forduljak vissza, menjek még két utcát, aztán már ott is vagyok nálatok. Bárhol jársz, megállítanak az emberek, mindenkinek van egy-két elismerõ vagy kedves szava. Egy idõ után azért már nagyon terhes lehet ez a népszerûség, hiszen már egy vacsorát sem tudtok Tündével kettesben úgy elkölteni egy étteremben, hogy valaki ne jöjjön oda hozzátok.
-Csak az zavar, ha valaki tolakodó, amúgy meg miért is tagadjam, élvezem, hogy szeretnek, elismernek az emberek. Hálás vagyok a sorsomnak, hogy magyar vagyok, hogy örömet, büszkeséget szerezhetek honfitársaimnak.


Rinyaszentkirályi este

-Igaz, hogy már 15 évesen ültél vitorlázó repülõgépben?
-A budaörsi reptér mellett nõttem fel, a hangár volt a játszóterünk.
-Igaz, hogy elõbb volt repülõgépvezetõi engedélyed, mint jogosítványod?
-Igaz! Tizenkilenc évesen szereztem meg a szakszolgálati engedélyt, és húszévesen indultam az elsõ versenyemen, a Budapest bajnokságon egy öreg vitorlázó géppel.


Besenyei Péter a tengeren
-Azon gondolkodom, hogy jópár éve ismerlek már, de szinte semmit sem változol. Ugyanaz a szikár, csibészes nézésû sportember vagy, mint évekkel ezelõtt. Pedig ha jól tudom, a géped 330 kilométeres sebességgel száguld, amikor zuhan, akkor eléri a 420 kilométert, elképesztõ terhelés szakadhat ilyenkor a testre.


-Nem ördöngösség ez. Sok munka, kellõ körültekintés, hibátlan reflexek, jó fizikai állapot, térlátás meg önfegyelem szükségeltetik, aztán minden megy magától.


-Minden perced be van osztva, de azért szakítasz idõt a hobbijaidra, gyorsasági autóversenyeken veszel részt, vitorlázol, búvárkodsz, ejtõernyõzöl, (104 ugrása van) karatézol, síelsz és horgászol. Hogy csinálod?


-Beosztással élek. Ma már alig van idõm autóversenyzésre, de a vitorlázás, búvárkodás, horgászat belefér a szabadságok idejébe, meg azokba az utakba, amelyek a mûrepüléssel kapcsolatosak.


-Képeket nézegetünk a dolgozószobádban, ahol már nincs egy centiméternyi szabad hely a trófeáktól, oklevelektõl, serlegektõl. A szoba padlójának egy részét is elborítják a szaklapok, könyvek, levelek CD-k. Hogy igazodsz el?

-Rettegek attól, hogy helyettem valaki itt rendet rakjon. Szerintem minden a helyén van…
-A passzióknál maradva, elfelejtettem szóba hozni a zenét és a fotózást. Olyan felszerelés van itt nálad, mint egy jobb stúdióban, és a fényképezõgéped is világmárka. Ki a kedvenc?
-Többen is vannak, de Vangelis, Mike Oldfield, Oliver Shanti zenéjét nagyon szeretem. Ami pedig a fényképezést illeti, szeretem, ha jó gépem van, de az csak eszköz. Amit én látok a világból, azt kell megörökítenem.
-Kicsit elkalandoztunk a csukázástól.


Pergetés közben

-A hullámos víz ellenére fogtunk még néhány jobb csukát, és készítettem néhány szép képet az esti tóról. Gyönyörû a naplemente ezen a vidéken, nyilván az erdõ és a víz közelsége teszi.
Másnap csillapodott a szél, így aztán lehetõségünk volt csónakba szállni, és meghorgászni a tó túlsó felén lévõ részeket. Két jó pergetõbotot vittünk magunkkal Tünde egy 270 cm hosszú 30-80 grammos Spin Blade botot, 30-as Zauber orsót, amire Sufix Performance Braid zsinórt tettünk fel. Én meg egy Millenium Spin 270 cm hosszú, 30-60 gramm dobosúlyú botot és ugyanolyan orsót meg zsinórt, mint a Tündién volt.
-Mind a kettõ márkás felszerelés.


Tünde asszony egy szép travellyt fogott

-Azok is, nekem már korábban is volt Millenium Spin botom, használat közben gyakran volt olyan érzésem, hogy nincs már olyan csuka a hazai vizekben, ami ezeknek a korszerû botoknak gondot jelentene.

A repülés is állandó fejlõdésben van, de ami a horgászatban zajlik, az elképesztõ. Nyilván ebben nagy szerepet játszik, hogy a botok olyan különleges anyagokból készülnek, ami korábban elképzelhetetlen volt, és az orsók, zsinórok frontján is elképesztõ a fejlõdés.

Gondoltad volna néhány évvel ezelõtt, hogy lesz olyan zsinór, mint a Sufox Performance Braid, amely egyaránt megfelel tengeri és édesvízi követelményeknek?

Mert én nem. Nagyon jól dobható zsinór, nem tudom mi a titka, talán a minimális átmérõ, amelyhez elképesztõ szakítószilárdság tartozik.


-Az orsó hogy vált be?


-Az Ryobi! Nem ártana tudatosítani, hogy a Zauber orsó Ryobi termék! Nekem tengeri orsóm is van ebbõl a márkából. Ezek már olyanok, mint a nagy autós cégek termékei. El tudsz képzelni olyan Mercedest, amit nem hibátlanul készítenek el?


-Nem.

-De visszatérve a csukákra. A tó hátsó felén, ahol a befolyó van, láttunk néhány rablást, ott próbáltunk halat fogni. Nem sikerült, elég lapos volt a víz, amikor ott jártunk, akkor kezdték tölteni a tavat, mert az õszi szárazság nagyon érezhetõ volt ezen a tavon is. Végül aztán partközelben az erdõs rész alatt sikerült néhány jó csukát fognunk, egy hatkilósat és egy valamivel kisebbet. A tógazda nem volt elájulva a fogásainktól, de én azt mondom, soha rosszabbat. Fogtunk még néhány kisebb pontyot is, mert délutánra úgy lesimult a víz, mintha kivasalták volna, kiültünk a stégre napozni, pontyozgatni is egy kicsit.


Péter kedvence a Red Snepper

A Grouper nem nyerne szépségversenyt

-Korábban már szóba hoztam a borospincédet. Meglepett, hogy mennyiféle borod van. Azt hiszem nincs olyan jelentõs hazai borász, akinek ne lenne itt néhány palackja. De ami ennél izgalmasabb, hogy számos különleges palackbor is van, köztük egy chilei 2004-es merlot, ami szerintem a vörösborok egyik fejedelme.
-Jó szemed van. Ez egy sûrû, testes bor, remek ízvilággal, harmonikus savakkal. Megtisztelsz, ha viszel magaddal egyet belõle. Vadhúsok mellé illõ fenséges ital.


Péter szép zsákmánya ez a Snukk
Elsõ nemzetközi motoros mûrepülõ versenyén, 1982-ben az osztrák Nemzeti Bajnokságon minden versenyszámot megnyert.


Tízszeres magyar nemzeti bajnok.


Huszonegy alkalommal az Év Sportolója.


1994-ben és 2000-ben motoros mûrepülõ világbajnok.


1995-ben motoros mûrepülõ Európa-bajnok.


1997-98-ban a FAI mûrepülõ világkupa összetett bajnoka.


2001-ben mûrepülõ világkupa elsõ helyezett.


Sporteredményei elismeréseként Köztársasági Elnöki Aranyéremmel tüntették ki.

A Nemzetközi Repülõszövetségtõl megkapta a Paul Tissander diplomát.


2007-ben Magyar Örökség díjjal tüntették ki.


Tünde kapitális cápája
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...