Pisztrángok a mélyből - 2. rész
Megjelent: 2007. november 05. | Forrás: Murányi Antal | Írások
Közel félóra eredménytelen dobálás után, éppen a mûcsali cseréjén gondolkodtam, amikor az egyik sziklafal elõtt határozottan belecsippentett valami a wobblerembe, de nem akadt! Irgum-burgum, a kutyafáját! Levegõt se vettem, a mûcsalit egy mozdulattal visszaküldtem, és ezúttal rajta voltam a vehemens kapáson! Brutális nagy kontrát tartottam, és máris feszes zsinórral követtem a meglepett halat…

Rögtön felismertem, hogy keménykedésem indokolatlan, a zsákmány feleakkora se lehet, mint Jánosé. Hamar kézbe vettem a fiatal szivárványost, majd leválasztottam a horogról.
Lassan visszanyertem a lelkesedésemet, és újult erõvel dobtam a kis wobblert. A kora õszi nap éppen melegíteni kezdett, minden olyan szépen alakult, mint az ideális horgásztörténetekben, ahol a nagyhal elõbb-utóbb horogra kerül. Kár lenne tehát idõ ellõtt feladnom!


A kis pisztráng csak kívülrõl akadt

A következõ kis szivárványosom olyan gyorsan került horogra, hogy hirtelen úgy rémlett, mintha az imént visszaengedett halamat fogtam volna ki ismét… Legalábbis teljesen egyformák voltak. De mégsem. Az utóbbi enyhén sötétebb volt, és a farkából hiányzott egy kis darab.


Kicsi, de mohó…

Aztán egy idõre megint abbamaradtak a kapások. Én is fáradni kezdtem. Már nem tudtam elég pontosan követni, hogy éppen milyen mélységben haladhat a wobblerem… Folyton az volt az érzésem, hogy képtelen vagyok a kívánt mélységben tartani, minden bevontatott centivel feljebb és feljebb emelkedett a mûhal, ez pedig kezdett igen bosszantóvá válni.


Nagyobbik pisztrángom is a sziklafal mellõl jött

Bõ egy óra telt el eseménytelenül, közben János sem produkált semmit. Úgy tûnt, hogy be kell érnünk ennyivel. De aztán az egyik bevontatás alatt egy pillanat alatt életre kelt a cájgom, és vad rángatózással indult a mély felé… Riadtan tartottam rá, és rögtön éreztem, hogy ez már szép hal lesz! Adtam neki egy kis zsinór, majd amikor láttam, hogy a hal egy állandó hosszúságú pórázon is képes kiugrálni magát, megszorítottam a féket, és már csak abban bíztam nagyon, hogy nem fogja kirázni magából a horgot! A pisztráng hisztérikusan magasba lendült párszor, majd úgy döntött, hogy mégiscsak engedi parthoz vezetni magát. Hát parthoz vezettem.


Kéz a tarkóra…

A pisztráng oxigénigénye fárasztás közben is hatalmas, ez a gyengéje… Nagyon hamar fulladozni kezd, és gyorsan kábul. Ha az elsõ kirohanásait sikerült lekezelnünk, egy csapásra megszelídül, és szinte élõ halottként sodródik felénk.
Nem szabad viszont lebecsülnünk az elsõ nekirugaszkodásait! Ezekben a pillanatokban hatalmas meglepetéseket képes okozni! Zárójelben jegyzem meg, hogy volt már 3 kilós sebes pisztrángom, amelyet középerõs pergetõcájggal is alig bírtam megszelídíteni! Többször kiugrott a vízbõl, nekiszaladt minden bokornak, és csak nehezen tudtam követni a patakon… Nos, azóta nagyon megfontoltan válogatok pisztrángozó pergetõ felszerelést. Kizárt dolog, hogy holmi 5-10 grammos virgácsokkal útra induljak! Ha öreg pisztrángokat keresek, akkor nálam a „süllõzõ” botkategória az ideális.


Ez már szépen torokra vette a kis Minnow-t

Nyilván, a képeken látható halaink még messze nem „öreg” pisztrángok. Az erdélyi hegyi tározók sok 3-5 kilós pisztrángot is tartogatnak, és talán ezeket nevezhetnénk kiemelkedõ fogásnak – nem beszélve a tízévente regisztrált 7-8 kilós fogásokról. Sõt, hogy tovább fokozzam, a román szakirodalom említ 15 kilós tavi pisztrángokat is, de az én csekély harminc évemben ilyen fogásról nem hallottam.


Szép hal, szép horgász… :) Nagyobbik pisztrángom pár másodperccel szabadulása elõtt

Mindemellett igyekszem rendet teremteni a horgászlegendák ködös sûrûjében, és egy jó adag szkepticizmussal csak az igazán hihetõ történetekre koncentrálni, hiszen a hegyi tavakra látogató horgászok nagy része eredménytelenül dobál hosszú idõn át, anélkül, hogy bármilyen nyomát látná a halaknak, ez pedig nehezen egyeztethetõ össze a pisztrángóriásokról szóló legendákkal.


Mindig visszaengedem õket, nincs kivétel!

Hol keressük tehát? Úgy gondolom, ebben a kérdésben abból kell kiindulnunk, hogy a pisztrángmatuzsálem is egy hal, mely halként viselkedik… Valószínûleg izgalmas elképzelni egy huszonöt méteres sötét mélységben szobrozó halat, de ha ez így lenne, akkor halunk hamar éhen veszne vagy megvakulna. Ott kell keresnünk tehát a nagyokat is, ahol a kicsiket találjuk – befolyók, kisebb öblök környékén, de meglepõen sok halat találok általában a gátak közvetlen közelében is (nyilván itt gyûl össze minden hordalék, ami vonzza a kishalakat, majd a nagyokat is). Továbbá sokkal több pisztrángot fognak a partszélekben, mint a tó közepén – nyilván a part közelében több táplálék fordul elõ.
Ha csónakkal indulunk horgászni, akkor keressük a kishalakat, és ahol megvillanni látjuk õket, ott álljunk le! Ha pedig a parton haladunk, akkor mindig a gát és a befolyók környékét fésüljük át elsõként, majd itt is olyan partszakaszokat keressünk, ahol látunk kishalakat a vízszélben.
Ja, és egy másik fontos dolog: általában azok fognak nagy pisztrángot, akik gyakran járnak horgászni… Egy-két alkalom kevés a sikerhez, bármekkora szaktudással rendelkezzünk! Ahogy a nagy harcsát „ki kell ülni”, úgy a nagy pisztrángot „ki kell járni”! Ennyi a titok. Becsszóra!
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...