Szarból aranyat...
Megjelent: 2007. október 19. | Forrás: Pásztor István | Írások Megfigyelésem szerint egy nagy márna mindennél nagyobb…


Ami befolyik, az rögtön kifolyik

Sokat gondolkodtam, hogy milyen címet kellene adni. Kicsit webshoposan az „Impacttal nagymárnára", vagy atom lazán az „Egybõl egy". Persze csak poénból. Adta volna magát a „Fergeteges forgatás", mivel épp Damil és csomó adást vettünk fel… Sõt a patetikus „Visszatérés"-nek is van létjogosultsága, mivel az elsõ Damilt két évvel ezelõtt épp a budai alsó rakparton rögzítettük. Politikai túlfûtöttségbõl az „Egy kapás, négy bajusz, öt csonti" is szóba jött.
Kishitûségem szülte volna a „Szerencse fiá"-t, mivel egy ilyen hal fogásához nem nélkülözhetetlen az (mint tudjuk bácpenszer óta) MF azaz a mázli faktor. Talán ez áll mindenhez a legközelebb, igaz, ez a hal már járt nekem…

Reggel hét után ketten tanakodtunk azon, hogy pontosan hol és mivel üljünk, illetve álljunk le a Petõfi-híd és a Szabadság-híd közötti szakaszon. Balázs barátom már látott az elõzõ napokban szép fogásokat, fárasztásokat a mûegyetemi szennyvízkifolyó környékén, a hely makroszkopikusan tehát adott volt. Itt két kifolyó is van egymás mellett. A felsõt választottuk. Egy kérdés maradt már csak: feeder, vagy úszó? A szennycsatornára pillantva nem sok értelme lett volna az etetõanyagos kosárnak.
Elég akadós a terep (egy bácsika csak az alatt az idõ alatt szakított be két szerléket, amíg tanakodtunk), számomra pedig ráadásul teljesen ismeretlen. Ismerjük az olyan horgászatokat, amik úgy kezdõdnek, hogy elsõre leakad a cucc… Nem fájt a fogam a percenkénti szerelgetésekhez, és zsinórtisztításhoz, maradtam az úszózásnál.
Négygrammos úszó, de nem az itt divatos bója, hanem egy megkopott hárompontos. Három összehúzott ólommal letudtam a súlyozást, arasznyira ettõl, a fõzsinórra direktben került fel a 10-es horog, egy Drennan Carbon Chub.


Méreteink: 191cm/82kg, ill., 66cm/4,9kg; mégis egy súlycsoportban voltunk

Két hal ugrott csupán, de mindkettõ beljebb, az úszós vonal két-háromszoros távolságára. Ettõl még bíztató jelnek tudtuk be a dolgot. Közben egy spori célirányosan, tõlünk úgy 50-60 méterrel lejjebb leült egy egyébként barátom által kiszemelt helyre (mint késõbb megtudtam, az a dévéres pálya: márgás, kevésbé akadós, és ott ülepszik le végleg a kifolyó tartalma).


Kötelezõ fotó a felszerelésrõl: ET Impact Telematch (8 részes) 450cm, 5-20g-os bot, Ryobi Zauber 2000 – jól dolgoztak együtt

A kifolyóból azonosíthatatlan és sajnos nagyon is azonosítható dolgok is felbukkannak idõrõl-idõre. Ez a szerves koktél, vagy nevezzük nevén „szar-infúzió", még másként „reciprok-beöntés" a folyóban élõ életközösség számára szinte még jól is jön. Vélhetõleg rendesen felépül a táplálékpiramis erre a busás alapra, persze a nagyobb halak is szívesen vevõk egy-egy ingyen falatra… Itt aztán lehet tudni, mitõl híznak…



A kifolyónak határozott sodrása van és ez a Dunában ottlétünkkor 5-10-15 méteres csóvaként meg is mutatkozott. A két folyóvíz találkozásának határát úsztattam vissza-vissza tartva, hosszan, a végén akár egy percig is megtartva, megvárva, míg kicsit kijátszotta a sodrás a part felé a sekélyebb részre.
Az ilyen húzósvizes-visszatartós mókához jobb lett volna egy nehezebb úszó, kicsit nagyobb súlyozás, de boldogultam a négy grammal is. A lényeg végülis az, hogy a fenéken döcögjön a csalink, amit úgy érhetünk el, ha az ólom is lehetõleg a fenéken (visszatartva a fenéktõl kicsit elemelkedve) vagy annak közelében van.



Tizedik úsztatásra elakadtam. A szereléket csak erõszakos, kézbevett-zsinóros technika árán szereztem vissza. A horog kicsit kihajlott, és ki is csorbult. Körömmel vissza tudtam állítani az eredeti formát, a hegye még szúrt – gondoltam, az elsõ kapásig pont jó lesz, miként arra is, hogy a következõ úsztatásnál beszakítsam.
Pár perc múlva aztán egy megtartás közben, az egyébként gyakran elmerülõ úszó félreérthetetlen mozgással bukott alá.
Akasztok, ült, a kamera forog.



Egybõl tudtam hogy hal, bár meg sem mozdult jóformán eleinte. A négy és feles bot és finom damil azonnal felvette minden moccanását.
Nem sok márnát akasztottam életemben, itt, a rakparton konkrétan kettõt. Még gyerekkoromban, fenekezõvel. Azok mentek, mint egy ló, a folyásnak felfelé, pedig csak 35 és 38 centisek voltak. Hatalmas élményt jelentett akkor megfogni õket.
Ez a jószág viszont nem igazán tudta eldönteni, hogy mit akarjon. Kilépett néha a meder felé, lehúzott pár métert, de mindig sikerült visszatornázni. Nem tudtuk mi ez. Harcsa is lehetett volna nyugodtan, a viselkedésébõl és a helybõl adódóan (itt márnázás közben sok harit akasztanak, de csak keveset szákolnak).


Némi hordalékot magára vesz a felszerelés, ha kifolyónál pecál az ember. (10-es horog, öt csonti, ólmok összehúzva. A szerencsehorog egyébként a szákban leszakadt, majdnem benne felejtettem a halban, nagy erõkkel sikerült csak a visszaengedés elõtt kiakasztani a csókos felsõajakból

Végig jó volt a kontaktus a hallal, a bot ragyogóan dolgozott, ez majd látszik a felvételen is talán.
Nagy mutatványokkal nem készült szerencsére az állat, inkább szép lassan, úgy tíz perc alatt kábé, feltornázta magát elém, a kifolyó alá közvetlenül. Ott állt meg a tiszta víz és a mocsok határán, itt pillantottuk meg elõször az úszót, de kellett még vagy öt perc, hogy a hal is feltûnjön.
Erõltettem kicsit, hogy érezze, nekem is vannak tartalékaim: jött is felfelé, a zsinór egyre nagyobb része vált láthatóvá, rátapadva a szennyvízkifolyók örök díszeivel, a szmötyicsimbókokkal...


Nem igen lehet ugrálni ilyen szakítóerõvel, viszont sokat segít fárasztásnál a jó csomótûrés és az ideális nyúlás

Márna! Gyönyörû aranyló test bukkant elõ a zagyszínû vízbõl. Idõközben kisebb szurkolócsapat verõdött össze mögöttem. Na ilyenben is a Balcsin volt utoljára részem, vagy húsz éve… Az a kétkilós ponty akkor mindennél nagyobb volt.
Ez a márna túl van a két kilón, bõven. Fenséges jószág. Amilyen eleganciával adja tudtomra, hogy õ még maradna egy kicsit, az utánozhatatlan: komoly gépészkedés közben felhúztam többször is víztetõre az orrát, ám mindannyiszor visszafordult, és még húzott pár métert. Az orsó fékje szó nélkül adta a szükséges zsinórt, ha kell, milliméterenként. De nem kellett sokat adakoznia, nem akart messze menni a bajszos. Jóllehet, nem is hagytam már.
Nem téptem, az hülyeség is lett volna, de erõsen tartottam, amint lehet visszanyertem a damilt és kényszerítettem óvatosan felfelé.
Közben összeraktuk a merítõt.
Pár percre rá már kezesebb lett a hal és sikerült fent tartani, nem segíthette a sodrás annyira. Úgy tûnt elérkezett az idõ, de az elsõ szákolási kísérletrõl még hallani sem akart, újra elszaladt, de ez volt az utolsó futása. Újra felpumpáltam a végig karikába hajló bottal, ami tényleg jól dolgozott, hatékony eszköznek bizonyult egész idõ alatt.


Magához tért, aztán ment vissza

Itt a pillanat.
A márna újra fent, a feje a sodrás felé áll, de nincs idõm tétlenkedni, a merítõt elé tartom, és bár a hálót kicsit kifordítja a víz, belekényszerítem a halat nagy nehezen.

A parton pár fotó és rövid mozgókép készül róla, rólunk, amit veszélyesen jól tûr. Teljesen elfáradt. Nem csodálom, én is érzem a kezemben a vívást.

Tíz percig, ha nem tovább, istápolom egy kevésbé mocskos partrésznél, közben egy hajó hullámai is betakarnak, csak, mert nem akarom útjára engedni idõ elõtt. A kéretlen vízmozgás viszont segít is: magához téríti a hatalmas testet. Érzem, már úszna. Pár tempóját még visszafogom, hogy meggyõzõdjek róla biztos-e a dolgában, aztán útjára engedem.

Igazán már be sem dobnék, annyira elégedett vagyok, de talán nem is ez a jó szó. Nem gondoltam volna, hogy ilyen zsákmányt tartogat nekem szûkebb szülõföldem Dunája… Úgy látszik, érdemes néha visszatérni a gyökerekhez...



Ez maga a hely… a helyi spori utánam állt be, õ inkább maga elõtt tartotta a szereléket
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...