V. Energoteam Kupa Országos Amatőr horgászverseny
Megjelent: 2009. november 18. | Forrás: Fülöp László | Írások


Mielőtt részletesen is beszámolnánk az idei Energoteam Kupa országos döntőiről, íme néhány adat a versennyel kapcsolatban. Az idén már ötödik alkalommal rendeztük meg az Energofish Kft. támogatásával az Energoteam Kupát, amely hazánk legjelentősebb és legtöbb horgászát megmozgató horgászeseménye. Az első megmérettetésen 2005-ben összesen 491 horgász vett rész a versenyben. Ez a szám már akkor meglepett minket, hiszen nem gondoltuk, hogy ilyen sikeres lesz ez a hagyományos versenyek lebonyolítási szabályaitól lényegesen eltérő országos rendezvény. Aztán ami ezután történt minden képzeletet felülmúlt. A versenyen évről évre egyre több horgász vett részt. Minden évben azt gondoltuk, hogy ennél többen már nem neveznek, de az idén ismét sikerült csúcsot dönteni. 2009-ben ugyanis 2795 nevezés történt az ország közel 50 kitűnően halasított horgászvizén. A horgászok összesen 19961,72 kg halat zsákmányoltak, ami 7,14 kg-onkénti átlagnak felel meg. A nagy érdeklődésre való tekintettel bővítettük a kategóriák számát is. Amíg 2005-ben még csak egyéni és családi verseny szerepelt a kiírásban, addig az idén a meglévő négy kategória mellé felvettük a női versenyt is. Így aztán az idén egyéni, családi, ifjúsági, gyermek és női kategóriában mérhették össze tudásukat a versenyzők.

2009 Nevezők száma: Kifogott mennyiség: Átlagfogás:

Egyéni kategória 1343 fő 11089,83 kg 8,26 kg
Családi kategória 597 fő 5842,8 kg 9,79 kg
Ifjúsági kategória 389 fő 1657,23 kg 4,26 kg
Gyerek kategória 329 fő 801,14 kg 2,44 kg
Női kategória 137 fő 570,72 kg 4,17 kg
Összesen 2795 fő 19961,72 kg 7,14 kg



Gyerek Döntő
Helyszín: Mélyvölgyi Méri tavak (Dunaremete) - 2009. augusztus 15.

Először adott otthont Győr-Moson-Sopron megye egyik büszkesége a Mélyvölgyi Méri tavak a gyerek döntőnek. A verseny a Barokk nap rendezvényének egyik fő attrakciója volt. A gyerekek közül nagyon sokan már egy-két nappal a döntő előtt elutaztak a helyszínre, hogy teszteljék a tavat, kiismerjék a halak szokásait, a víz jellemzőit. Minden kisfiú és kislány izgatottan mesélt előző napi élményéről. „Képzelje el Laci bácsi, tegnap fogtam egy 6 kg-os pontyot, nekem pedig akkora szakításom volt, hogy lehetett vagy 10 kg-os, az én apukám megszámolta 10 pontyot, amit én fogtam."


Egy szó mind száz hiába a korai időpont minden kis horgász szinte kipirosodva az izgalomtól várta a versenyt. A fiam már napok óta nem alszik az izgalomtól, mondja egy anyuka, amikor a csemetéje kihúzza szektorszámot.


Ha valaki azt gondolná, hogy a 6-12 év körüli gyerekek csak szülői segítséggel horgásztak az bizony téved. Kétségtelen tény, hogy a kiírás értelmében apuka anyuka besegíthetett a horgászásba, de a legtöbb esetben mindent a fiúk, lányok csináltak. Öröm volt nézni azt a szakértelmet, ahogy az etetőanyagot elkészítették, ahogy állítgatták szerelékeiket, ahogy szinte hajszál pontosan odadobták fenekező felszerelésüket, ahova szerették volna stb. A mezőny majdnem felét lányok alkották, akik közül néhányan felnőtt férfihorgászt megszégyenítő ügyességgel versenyeztek.


A döntő napján szélcsend és rekkenő hőség volt. Ez bizony, mint tudjuk, nem nagyon kedvez a halak étvágyának. Ilyenkor van szükség az igazi szakértelemre - mondja egy kisfiú bölcsen, mert tetszik tudni, ha eszik a hal, akkor nem nehéz őket horogra csalni, de most... És valóban ezen a napon nagyon nem evett a hal. Miközben mindenki a pontyfogás reményében ült le horgászni addig sokan rájöttek, hogy érdemesebb áttérni kis keszegek fogására.


Nem jöttek túl nagyok, de a kapás és a fogás szinte állandó volt. Persze azért jó pár helyen sikerült horogra csalni pontyokat is, de a fogás messze elmaradt az előző napi teszt során produkált eredményektől, pedig Méri János tógazda a meglévő pontyállományon túl jelentős mennyiségű halat telepített a tóba a versenyt megelőzően. Hiába, a hal már csak olyan, mint mi ha tikkasztó meleg van, inkább elbújunk valamilyen hűvös helyre, és bizony a fenének sincs kedve enni ilyenkor. A versenyt 5 órai horgászat után a tógazda dudálta le. A gyerekek pedig nem tágított horgászhelyeikről, hiszen következett nap legizgalmasabb pillanata a mérlegelés.


Amíg elkészítettük a végső sorrendet addig igazi lucullusi lakomán vehettek rész a megszomjazott és kiéhezett horgászpalánták. Volt itt minden, ami szem szájnak ingere Méri Úrék nagyon profin szervezték meg és bonyolították le a versenyt. A hangulat is felejthetetlen volt, hiszen a Barokk napoknak köszönhetően számtalan egyéb program színesítette a horgászversenyt, amelyen a versenyzők is részt vehettek a horgászat után.

Ifjúsági Döntő
Helyszín: Millér tó (Szolnok) - 2009. augusztus 16.

Valamikor januárban hívtam fel Salánki Gáza bácsit, azzal az ötlettel, hogy mit szólna hozzá, ha az idén náluk a Millér tavon rendeznénk az fiúsági döntőt. „Beszéld meg a főnökkel, részünkről mehet a dolog" - mondta Géza bácsi.


Miután Csoma Gábor is rábólintott az elképzelésre már az év elején eldőlt, hogy az idén azon a tavon tudunk döntőt rendezni, amely már kezdettől fogva résztvevője az Energoteam Kupának és amelyen minden évben nagyon sok horgász próbálkozik a selejtezőkben a házi döntőbe kerülésért.


Augusztus 16-án az előző napi gyerekdöntőhöz kísértetéjesen hasonló időjárási viszonyok között került sor a versenyre. Tikkasztó hőség, abszolút szélcsend. A versenyzőknek azonban nem szegre kedvét a halak kapókedvének nem éppen kedvező időjárás. Összesen 41, 18 éven aluli ifi mérte össze tudását az 5 órai versenyen.


A Millér tóban nagyon sok ponty és amur van a kárászokon és keszegeken kívül, így aztán természetesen szinte mindenki pontyfogásra specializálódott, de sok esetben inkább kárászok akadtak horogra. Persze ez sem rossz gondolta néhány versenyző csak jó sokat kell belőlük fogni. Miközben egymás után jöttek a kárászok szépen beindult a pontyfogás is.


Egyre több helyen lehetett látni bevágást, fárasztást és szákolást. Az 5-ös szektorban horgászó Szarka Dávidnál egyszer csak nagy lett a sürgésforgás. Dávidnak sikerült megszákolnia egy 3 kg-os pontyot, amely egyben a verseny legnagyobb halának bizonyult. Külön említést érdemel még a 17-e szektorban horgászó Simon Alexandra, aki egyedüliként képviselte a versenyen a gyengébb nemet. Alexandra egyébként tavaly is bejutott az országos döntőbe. A verseny végén a mérlegelés után mindenkit vendégül látott Géza bácsi egy rendkívül finom szarvas pörköltre.


Az ifjúsági kategóriát végül a Cser tavat képviselő Fábián Tamás nyerte 6.05 kg-os összfogással. Tamás másodszor hódította el az Energoteam Kupát, ugyanis 2006-ban családi kategóriában egyszer már felállhatott a dobogó legmagasabb fokára. A győztesnek Lencsés Miklós a Királyréti tó tulajdonosa 2010-ben egy hetes nyári horgásztáborban való részvételt ajánlott fel.

Női Döntő
Helyszín: Borsosgyőri Strandi tó (Pápa) - 2009. augusztus 21.

Tavaly a családi döntőn Sulykó Sanyi barátommal az Energofish kft képviselőjével beszélgettünk arról, hogy érdemes lenne a hölgyek számára egy külön kategóriában biztosítani a versenyzést. Az ötlet onnan jött, hogy a családi versenyen néhány hölgy a családfőket megszégyenítő ügyességgel horgászott.


Bevallom egy kicsit féltem, hogy nagyfokú érdektelenség lesz jellemző a női versenyre, de szerencsére tévedtem. A selejtező szakaszban 137 hölgy adta le nevezését. Közülük a legügyesebbek természetesen kivétel nélkül megjelentek a döntőben. Néhányan amikor meglátták a tavat csak ennyit mondtak. „De gyönyörű!!!" Valóban a pápai borsosgyőri strandi tó hazánk egyik legszebb és legjobb infrastruktúrával ellátott tava és akkor még a halasításról nem is beszéltünk.


Több olyan versenyt is rendeztek itt, amelyen 4-5 óra alatt több mint 100 kg volt egy-egy versenyző összfogása. Érthető, hogy a hölgyek nagyon izgatottan várták a megmérettetést. Karvas Gábor tógazda aki szinte minden négyzetcentiméterét ismeri a víznek verseny előtt és közben is minden horgászt tanácsaival segített abban, hogy minél jobb legyen a fogás. A verseny egyébként igen érdekesen alakult. Az 1-es szektorban a tó egyik szegletében horgászó Pettesch Istvánné sportnyelven szólva szinte sokkolta a mezőnyt.


Néhány perc leforgása alatt fogott egy 6 kg-os valamint egy 10,7 kg-os pontyot, amely később a verseny legnagyobb hala címet is elnyerte. Eldőlt minden gondolták sokan, de nem így történt. Gábor fáradhatatlanul járta a partot és amikor meglátta, hogy valaki rossz helyre dob azonnal megmutatta hova érdemes célozni. Amikor az 5-ös szektorhoz érkezett látta, hogy Sléder Istvánné túl közelre dob, „Próbáljon meg a nádfal elé dobni" - tanácsolta Gábor.


És valóban amint a nádfal előtt csobbant a szerelék azonnal vágódott fel a kapásjelző. Meg volt az első ponty aztán jöttek a többiek. Igaz a nagyobbak feltekerték magukat a nádra így aztán jó néhány horog odaveszett. Ami pedig a 14 szektorban történt az már-már csodaszámba megy. A Széki tavat képviselő Herceg Lászlóné az első négy órában szinte semmit nem fogott. A verseny utolsó órájában viszont mint a küsz horgászok a snecit, olyan intenzitással fogta a pontyokat.


Összesen 33, 3 kg os összfogást ért el és ezzel fantasztikus hajrájának köszönhetően megnyerte versenyt. Hogy mi volt a siker titka az egyéni képességeken túl? Az, hogy megfogadta Gábor tanácsát, és pontosan arra a kis területre dobta úszós szerelékét, ahol a pontyok tartózkodtak. Az eredményhirdetés után a legtöbb horgász megígérte, hogy még az idén visszatér ide horgászni, mert mindenki számár felejthetetlen élményt jelentett az itteni horgászat.

Egyéni Döntő
Helyszín: Széki tó (Devecser) - 2009. augusztus 22.

Mint minden évben ezúttal is az egyéni kategória versenyét kísérte a legnagyobb érdeklődés. Soha ennyien nem vettek részt a versenyben, mint az idén. Összesen 1343 nevezést regisztráltunk 2009-ben csak ebben a versenyszámban.


Az 5 év során egyébként 5257 nevezés történt egyéniben így aztán érthető, hogy mekkora sikert és elismertséget jelent ebben az országos döntőben szerepelni nem is beszélve a végső győzelemről. Nagyon jó érzés volt, amikor az egyik horgász odajött hozzám és azt mondta. „Tudja Fülöp Úr egy horgász számára olyan ez a verseny, mint a focistáknak a labdarúgó VB". Jó volt ezt hallani, mert mi is úgy gondoljuk, évről évre emelkedik a verseny rangja.


A Széki tó tökéletes helyszíne volt az országos döntőnek. Miután egy hatalmas vízfelületű és nagyszerűen halasított tóról van szó, minden horgász külön stégen kapott helyet. Bizony nekünk szervezőknek igen komoly gyalogtúrát jelentett végigjárni a szektorokat többször is a versenyen. Mindenestre megérte, hiszen szép fogásokat figyelhettünk meg.


A tóban pontyok amurok, kárászok, keszegek sokasága található. Hamar felfigyeltünk rá, hogy a 45-ös szektor előtt mindig nagy volt a sürgésforgás. „Mi a fene van ott, mi az a tömeg" - kérdezte az egyik horgász. Kisvártatva megoldódott a talány. A kápolnásnyéki horgásztóról a döntőbe jutott Pálleörs Vilmos ugyanis szinte megállás nélkül fogta a pontyokat. Mennyit fogott? Mivel csalizik? Hova dobál? - záporoztak a kérdések a horgászoktól. Sok kérdést meg tudtunk válaszolni egyet azonban nem. Azt ugyanis Vilmos nem árulta el senkinek mivel csalizik.


Hiába na, sok horgász féltve őrzött titka a csali illetve az etetőanyag összeállítása. Közben jöttek a hírek. A 10-en Barna István a Varsányi tóról amurt fogtak és volt egy hatalmas szakítása is. Horváth Csaba a 34-esen egymás után szákol. Ismét egy amur, de ezúttal nem Barna Istvánnál. Jó, jó, de ki fogta a legtöbbet, ki nyer? A titokról az ebédet követő eredményhirdetéskor hullott le a lepel. A győzelmet Pálleörs Vilmos szerezte meg közel 30 kg-os összfogással.


Pál István az Energofish kft ügyvezető igazgatója neki adta át ez első helyezetnek járó nyereményeket, de akárcsak a többi kategóriában innen sem távozott egyetlen horgász sem ajándék nélkül.

Családi Döntő
Helyszín: Zoltán és Diana tó (Etyek) - 2009 augusztus 23.

Lassan szinte hazajárnak a családi kategória döntősei a Zoltán és Diana tóra, ugyanis amióta kiírtuk az Energoteam Kupát itt rendezzük a családi kategória döntőjét. Szeretnek is idejárni nagyon a horgászok egyrészt a táj szépsége másrészt a tó halgazdagsága miatt.


Az idén is több százan próbálkoztak innen döntőbe kerülni. A családi kategória mindig különlegesen jó hangulatú verseny. Jó érzéssel tölti el az embert látni a sok apróságot anyával, apával együtt horgászni. Nincs civakodás, nincs veszekedés meghitt családi együttlét van, a jó fogás pedig már csak hab a tortán. Nagyon sok ismerős arccal is lehet ilyenkor találkozni, hiszen az itt résztvevő horgászok közül többen más kategóriában is szerencsét próbáltak több-kevesebb sikerrel.


Bauer Misi bácsi a tógazda ezúttal olyan helyeket is kijelölt horgászatra ahol korábban nem lehetett próbálkozni. Ráadásul szerencsés is volt, aki idehúzott szektort magának, mert az uralkodó széljárásnak köszönhetően odasereglettek a halak. „Nyertünk már?" - kérdezte az 5. éves szőke kislány Gabika, aki már a gyerekdöntőben is feltűnt érdeklődő magatartásával. „Kislányom 20 perce tart a verseny hogy nyertünk volna már" - jött a szülői válasz. Akkor majd szóljatok, ha nyertünk - folytatta Gabika majd beült a kocsiba zenét hallgatni.


Néha kidugta a fejét, hogy szákolhat-e, de miután ezt a munkát inkább anyuka látta el vagy duzzogva visszaült vagy elment csavarogni a tó körül. Pedig mellettük Horváth Jánosok szépen fogdosták a keszegeket és a kárászokat, de Gabikáék sem panaszkodhattak. Közben jött a hír amurt fogta a túlparton méghozzá nem is kicsit.


Irány a szemközti oldal. Majoros Tibor a 31-esen élete halát szákolta meg. A zsákmány egy 8,55 kg-os amur. Külön emeli a fogás értékét, hogy gilisztára kapott a torpedó. Újabb nagy fogás ezúttal a 9-esen. Az egyéni győztes Páll Eörs Vilmos birkózik egy vízi szörnnyel. „Meg van" - hallatszik a megkönnyebbült sóhajtás. A ponty a szákban pihen, súlya 8, 48 kg.


Ezt a pechet csak 7 dkg-val kevesebb, mint az amur így a legnagyobb hal kifogásáért járó különdíjat Majoros Tibor kapta. Lassan a verseny a vége felé közeledik. A nagy zuhi, amit a meteorológusok jósoltak elmaradt a nagy fogás azonban nem.


A győzelmet Horváth Jánosék szerezték meg 24, 5 kg-os fogással. A nyeremények és oklevelek átadásában természetesen segített a ki szőke Gabika, aki minden versenyzőnek hangosan gratulált és megígérte, hogy jövőre ő maga lesz az, aki a dobogó tetejére áll fel csak akkor keressünk valaki mást aki átadja az okleveleket.


A 2009-es ENERGOTEAM KUPA befejeződött. Ismét megdőlt a nevezési csúcs. 2010-ben ismét összemérhetik tudásukat az amatőrhorgászok, hiszen ahogy azt Pál István az egyéni kategória döntőjében elmondta az Energoteam jövőre is támogatja a versenyt.

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...