Jó match volt...
Megjelent: 2009. június 04. | Forrás: EnergoTeam | Írások
Nemrég arról kaptunk hírt, hogy egy tiszai holtágban egész jól lehet fogni a termetes kárászokat. Bizony nem voltak ritkák a kiló feletti darabok, így természetesen nem kellett bennünket sokáig győzködni, hogy itt is kipróbáljuk az Energo Team Competition Tele Match botját.


Tavasszal a sekély részeken gyorsabban melegszik a víz

Nem változtattunk a jól bevált összeállításon, ezúttal is a 30-as méretű Energo Team Fighter Match orsót rögzítettük a 3.90-es nyélre.


Ezúttal a gyékényesbe vittük a Tele Match botot

Mivel itt gyékény menti horgászatról volt szó, először az egyik pótdobra egy kicsivel erősebb, 0,18-as, 3,63 kg szakítószilárdsággal bíró zsinórt csévéltünk. A horgot is egy erősebbre cseréltük, a jól bevált Drennan Forged Match modellre esett a választásunk. Ez vastagabb húsú, jobban megfelel a nagyobb testű keszegek, esetünkben kárászok fárasztásához.


Az ET Specialist Bream zsinór elképesztően
jó ár-érték aránnyal bír

Szinte teljes szélcsendben, elektromos motorral hajtott csónakkal érkeztünk meg egy kiterjedt sekélyvízi szakaszhoz. A főmeder mintegy 3-3 és fél méteres vizével ellentétben ezen a két futballpályányi területen csupán alig egyméteres, gyékényfoltokkal tarkított pálya várt ránk. Itt a víz jó néhány fokkal melegebb, mint a mélyben, itt indul be először a békés halak ívása.


Erőteljes Drennan Forged Match horgokat használtunk

Szaporodik itt bodorka, vörösszárnyú, a kárász, a ponty, végül a compó is. Az ezüstkárász ikrásai minden említett halfaj mellé hajlamosak betársulni. Összeívnak mindenfajta tejessel. (Kivéve persze néhány komolyabb ragadozó halfajt. Ott a fajfenntartás fordítva sülne el.)


Ezúttal kizárólag konzerv kukoricával csaliztunk

Esetünkben is erre gyanakodtunk, a gyékényben látványos veretéssel mutatta magát a hal, ez több volt „mindennapi" mozgásnál, itt bizony ívás, vagy ívást megelőző gyülekezés, kergetőzés volt tapasztalható. Több jó bodorkát és ezüstkárászt is láttunk ugrani, valószínűleg ez a két faj képviseltette magát az akcióban.


A halak kizárólag testes, kiló feletti példányok voltak

Ezúttal kizárólag konzerv kukorica etetéssel és csalizással indultunk harcba. S ezen a ponton be kell vallanunk, hogy talán némi lustaságból a korábban 0,16-os zsinórral felszerelt waggleros montázzsal dobtunk be, mondván majd átszerelünk a vastagabb zsinórra később, ha megjönnek a nagyobb halak. A vége az lett, hogy a 0,16-ossal telibe (előke nélkül), az erősebb Drennan horoggal horgásztuk végig a napot, mert remekül működött.


A megjelenő nászkiütések arra utaltak, hogy valóban ívásban vannak, vagy arra készülődnek

A hírek igazak voltak, mert a friss, zsenge kukoricára hamar megjöttek a kárászok, s valóban sikerült pár igen termetes példányt is szákba terelni. Vérpezsdítő emelésekkel jelentkeztek a halaink, mutatva, hogy azért a fenék közelébe is lejutnak. Ugyanis vízközt sokkal nagyobb volt a ramazuri. Látszott, hogy gyakran szinte víztetőn kergetik egymást a halak. Megpróbáltuk őket az aljzattól magasabban is kapásra bírni, ez azonban nem sikerült egyetlen alkalommal sem.


Nyert a match bot. A durvább felszereléssel ezt
az egyetlen halat fogtuk

Kizárólag fenékre letett jelzőólommal és konzerv kukorica csalival tudtunk kapást elérni. Ez a horgászat több várakozásról, kevesebb halról, de jóval nagyobb átlagsúlyról szólt, mint a korábbi, keszeges tesztünk. A finom zsinór és a telematch mellett egy hagyományos feltolós úszós szerelést bevetettünk 25-ös zsinórral. Erre is kaptunk pár kapást, igaz lényegesen kevesebbet, mint a 16-osra, de csak egyetlen halat sikerült megfogni vele.


Az Energo Team Fighter Match orsó is remekül dolgozott

A Competition Tele Match megbízható partnerünk volt mind a keszeges, mind a nagy kárászos horgászatban. A Fighter Match 30-as orsót mintha erre a botra teremtették volna! Kényelmes egyensúlya volt a párosnak. Az orsó harcifékjét többször megszólaltatták a kárászok, néhány alkalommal csak nagyon komoly ügyeskedés árán sikerült a halainkat eltántorítani a gyékénytől. Összességében nagyon pozitív benyomásokkal és szép fogásokkal zártuk a három tesztnapot. Soha rosszabbat!

Kapcsolódó termékek:




ET Competition
TeleMatch

ET Specialist Bream

Carp Expert kukorica

ET Fighter Match

Drennan Forged Match

Tímár-Mix
etetőanyag



Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...