Ki a pergető a gáton? - Sebes-Körös I. forduló
Megjelent: 2010. június 23. | Forrás: Lukácsi Béla | Írások


Kis hazánkat érintő katasztrofális árvízhelyzet miatt, sokan kételkedtek benne, hogy a sebes-körösi fordulót meg tudjuk rendezni. A háromfordulósra tervezett sorozatból sajnos a zagyvai verseny elmaradt, a minden idők legmagasabb árvízszintje miatt, mely a térséget érintette. A vízállásjelentéseket figyelve bizakodásra adott okot, hogy a Sebesen valójában nem alakult ki nagyobb áradás az utóbbi hónapban. Egyedüliként, ez a folyó szinte mindig horgászható volt az idei évben. Minden adott volt egy jó verseny lebonyolításához.

Június 12-én szombaton, szinte minden versenyző megérkezett a helyszínre. Voltak, akik tesztelni szerették volna a helyszint a másnapi megmérettetés előtt, de voltak, akik csak életükben először szerették volna kipróbálni a gázlós parti pergetést a Sebesen.


Edzésnapi pergető láncolat


Az edzésnapi horgászat a folyónak egy olyan szakaszán volt megengedve mely nem érintette a versenypályát. A körösszakáli híd alatti szakaszt horgászhatták a versenyzők. A vízállás teljesen ideálisan alakult a szombati napon, nagyon jól gázolható volt a folyó. Sokan - a napközbeni rekkenő hőségnek köszönhetően - fürdéssel egybekötött horgászat mellett döntöttek. A halak nem igazán díjazták a sokszor láncszerűen vízben álló versenyzők jelenlétét. Nem igazán lehetett kapásra bírni őket. Bizakodott mindenki, majd a holnapi nap folyamán, a versenypályán másképp lesz.


Gégény V edzésben


Az esti közös vacsora, valamint a sokak számára hajnalig tartó beszélgetések után (sokan ilyenkor találkozunk egymással, van mit megbeszélni) eljött a 13.-a reggel. 5 órakor megkezdődött a regisztráció. Az első meglepetés ekkor érte a vadkempingezők táborát. A víz az éjszaka folyamán közel 1m-t áradt és opálosan bezavarosodott. Nem éppen kedvező előjel a verseny szempontjából
A versenyre nevező 15 főből 14 regisztrált. A szokatlanul kis létszám nem meglepő az élővizes parti pergető versenyek során. Nagyon kevés pergetőt vonz a nem éppen mindennapi kihívás.
A kis létszám miatt a rendezők a kiírásban szereplő szektorozást eltörölték, az egész pálya meg lett nyitva korlátozások nélkül. Csak a beindulási sorrendet sorsolták a versenyzők. Az eligazításon a rendezők felhívták a versenyzők figyelmét, hogy a megemelkedett víz miatt nem gázolható a szakasz.


Takács L végig a dobogón állt


Várhatóan 11.00 óra magasságában fog annyit apadni a folyó, hogy akkor már meg lehet próbálkozni vele.

6.00-kor megkezdődött a verseny. A versenyzők többsége a pálya felső szakaszát választotta, mely a körösszakáli bukógát alatt kezdődött kb. 300m-rel. A kényelmesebbek az alsó szakaszon maradtak, mivel itt kevesebbet kellett gyalogolni. A versenypálya közel 1,5km hosszon volt kijelölve, a folyó folyásirány szerinti jobb partján. A rendezők közel 40db horgászállást alakítottak ki a szakaszon. Sokszor percekig kellett keresni, hogy egyáltalán versenyzővel találkozzon az ember. Ez a mérlegelők dolgát igencsak megnehezítette. Erre a későbbiek folyamán jobban oda kell figyelni a rendezőknek.
A kezdés után nagyon lassan szivárogtak az információk. Közel 1 óra után jöttek az első hírek.
A felső szakaszon Fürtös A., Takács L., Szappanos Z., Gégény V. kvartett megnyugtató fölényre tett szert már a verseny elején, 3-4db halat sikerült fogniuk. Ekkor még korai ilyet kijelenteni, de szinte biztosra volt vehető,hogy köztük dőlhetnek el a dobogós helyezések, a halak finnyás kapókedvét figyelembe véve.


Gégény V a verseny elején fogott domija


Az alsó szakaszokon is jegyeztek 1-1db halat Elek Gy., Antal G., Dávid F. mérlegelő lapjára, de nekik még volt mit behozni az elején meglépőkkel szemben. A verseny 2.- 3. órája felé haladva egyre kevesebb hal esett zsákmányul. Egyre biztosabbnak tűnt, hogy az elején sikeresen horgászó 4 fő között dől el a verseny. Sokan kétségbe vonták a parti versenyeken való részvételük jogosultságát. Lehel I. elkeseredve jegyezte meg, hogy a parti pergetés nem az Ő műfaja, be kell látnia. Pedig Ő már sok rangos pergető versenyen került ki győztesen. De a kis létszám ellenére, szinte minden résztvevő dicsekedhetett hasonló eredményekkel. Országos pergető bajnokok, világbajnokságokon részt vett válogatottak vettek részt a megmérettetésen.
A tudás az adott volt, csak a halak, meg a körülmények nem gondolták így. A verseny félidején túllépve a versenyzők az olyan helyeket keresték ahol még nem horgászott senki. Sokszor a kétméteresre felnövő csalánerdőkön átgázolva bujkáltak az ígéretes helyek megközelítéséhez. A verseny végére, legalább 20 horgászhellyel több lett kialakítva. Egy biztos, a csalán- és a szúnyogcsípésektől meggyötört mezőnynek, nem kell félnie a reumától.
Na de maradjunk a versenynél!
A második harmadban Dávid F., Antal G., megpróbált felzárkózni az élmezőnyhöz egy- egy szebb domolykóval.


Dávid F és a felzárkózást jelentő domi


De Takács L., Fürtös A., gyorsan lehűtötte a kedélyeket a szorgosan begyűjtögetett kis balinjaikkal, domolykóikkal. Ebben a szakaszban szinte mindenkinek volt már hala. Virág B. is jegyzett egy szép domolykót.
És ekkor futótűzként terjedt a hír. Lehel I. 15perc alatt mérlegelt 2db termetes halat. Először egy 77,5cm gyönyörű csukát, és nem sokkal később egy 35,5cm domolykót terelt szákba.


Lehel I korokodillal


Ezzel teljesen átírta az eddig kialakult sorrendet. A víz tisztulni kezdett és a gyors apadásnak köszönhetően a bátrabbak megpróbálkoztak a gázolással. Szükség is volt a felfrissülésre a kánikulai meleg elviseléséhez.


Az utolsó harmadban többen begázoltak


Az utolsó óra megkezdésekor még nem dőlt el semmi, de jött az újabb hideg zuhany a már biztos dobóra áhítozóknak. Gégény V. látva Lehel I. sikeres horgászatát, horgászmódszert váltott. Átállt balinozásra és a túloldalról ütemesen kezdte fogni a szebbnél-szebb balinokat. 48,1cm-es, 46,6cm-es halakat mérlegelt és közben szinte futva közlekedett.


Gágány Viktor az I helyet jelentő balinja


Ezalatt Lehel I. is megpróbálta bebiztosítani a dobogós helyezését egy 32cm-es balinnal. Nagyon izgalmasra sikeredett a verseny vége, mindenki arról beszélt, hogy milliméterek fognak dönteni a dobogós helyezésekben.


Boldog győztesek


A versenyzők nagyon jól ismerték egymást, baráti hangulat uralkodott a verseny alatt. Segítőkészek voltak társaikkal. Előfordult, hogy egy beállóból két versenyző horgászott, öröm volt ezt tapasztalni. A verseny utolsó harmada nagy, és nem mindennapi küzdelmet hozott. Legalább 5 versenyzőnek volt esélye odaérni a dobogó valamelyik fokára. Végül azok a versenyzők tudták sikeresen zárni a versenyt, akik tudtak, és mertek módszert váltani, és az utolsó pillanatig nem adták fel a küzdelmet. Többek számára maradt még izgalom az eredményhirdetésig. Nem volt számukra közömbös, hogy ki veszi majd át az Energofish KFT, valamint a Mátrai Pergetők által biztosított- a parti pergetéshez aktualizált- díjakat.

Várunk minden olyan pergetés iránt érdeklődő horgászt a következő hernádi fordulón, aki kedvet kapott egy jó hangulatú, akár baráti találkozónak is beillő megmérettetésen. Versennyel kapcsolatos információk: www.pergess.hu

Eredmények:
I hely: Gégény Viktor 5db hal 146,3cm
II hely: Lehel Iván 3db hal 145cm
III hely: Takács László 6db hal 100,5cm

Legnagyobb hal: Lehel Iván 77,5cm

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...