Match, vagy feeder? Mindkettő!
Megjelent: 2013. június 05. | Forrás: EnergoTeam | Írások

Egy nagyon érdekes koncepció tesztelésére vállalkoztunk. Az ET Extreme Match-Feeder bot az utolsó tag cseréjével - ahogy már a nevéből is sejthető -, könnyedén átalakítható matchbotból feederré. Az ötlet zseniális, de nézzük meg mit mutat a gyakorlatban!


Ebből a "sorozatból" csak egy modell létezik

Azt hiszem nem kell túlságosan elrugaszkodni a valóságtól, hogy meglássuk az öszvér bot mindennapi hasznát. Akár egyik, akár másik végéről közelítjük meg a problémát, könnyen találunk olyan szituációt, amikor az egyik módszerből a másikba váltás megmentheti a horgászatot. Ha egy match-es etetést pl. a feltámadó szél miatt már nem tudunk az adott távolságban hatékonyan meghorgászni, leválthatunk feederes horgászatra és nem veszik kárba az időnk, s nem utolsósorban az etetőanyagunk, amit már beszórtunk a helyre. A mostohább körülmények között a feederrel sokkal könnyebben horgászhatunk, mint egy matchbottal, s nem lehetetlen, hogy még a fogott halak egyedsúlya is felfelé mozdul el.


Egy jó etetőanyag - fél siker

Nem ördögtől való az a gondolat sem, hogy egy feederrel megkezdett horgászat úgy alakul, hogy a finom kapások, vagy épp a halak vízközé emelkedése miatt egy könnyű fenekező módszerről kell úszósra váltani. Ekkor is főnyeremény, hogy nem kell egy másik botot készenlétbe tartani, állandóan magunkkal vinni, elég csupán egy ilyen match-feeder.

Ha a technikai részletekre tekintünk, a bot anyaga IM8-as nagy tisztaságú karbon. Ez lehetővé teszi, hogy a bottest erős, rugalmas legyen, de az átmérőjét kordában lehet tartani. Ezzel együtt jár az is, hogy a bot önsúlya nagyon kellemes tartományban marad. A gyűrűzést SIC betétes gyűrűkkel oldották meg, a boton a match variációban 13, a feederen pedig (a rezgőspicc kis gyűrűi miatt) összesen 14 zsinórvezető található.


A Carp Expert Match 4000-es orsót használtuk

A bot nyelezését ún. parafa-duplon vegyes technikával oldották meg, melynek legnagyobb előnye, hogy a nyél vizes kézzel megfogva sem csúszik, így mind dobáskor, mind bevágáskor nagyon stabilan tartható. További értéke, hogy könnyen tisztítható, és a tisztítási folyamatnak, sokkal jobban ellenáll, mint a tisztán parafa nyél.

A bot akciója a klasszikus rendszerben talán "C"-nek lenne mondható. A bot elejének jelentős része hajlik, ami kifejezetten előnyös a dobás és a fárasztás során. Így vékonyabb zsinórokkal is nagyobb kockázat nélkül használható.


Ahogy említettük, a különbség az utolsó tagban lakozik. A 3,90-es bot egy harmada felel az alapvető különbségekért. Ha jól megnézünk egy feederbot, talán a nagyobb gyűrűk sűrűsége az, ami nem feltétlenül egyezik meg a matchbotéval. Ebben viszont a matchnél nem lehet kompromisszum, hisz a gyűrűk mérete, elosztása a zsinór víz alá merítését kell, hogy támogassa, s mint ilyen, csak mértékkel módosítható.


Ha sekélyebb a víz akár ezekből is választhattunk volna!

Ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a bot egy match, amit ha kell, feederré lehet alakítani. Tehát a matchbot része abszolút kompromisszum mentes, de ahogy később részletezzük, a feederbe se lenne könnyű belekötni. Ugyanis a feeder lelke pont az utolsó tagban van.


Itt vannak a fontosabb eszközök

A dobásoknál a bot előfeszítéséért ez a rész felel, és a lényeg, a finom fenekezős kapások jelzése a rezgőspiccel történik. Nos, ezeken a posztokon a botunk olyan, mint bármelyik másik feeder. Kapunk hozzá cserélhető spicceket is. Ami még felmerülhet, hogy a klasszikus feeder hossz az 360 cm, ellentétben ezzel a modellel, ami 390cm, de a kiváló egyensúlyának köszönhetően ez egyáltalán nem okoz gondot.


A 6+2-es úszó volt a legkézenfekvőbb

Először tehát matchbotként próbáltuk ki az összetett játékost. nem is egy helyszínen. Tettünk egy próbát egy tiszai holtágon, majd egy bányatavon is bevetettük a halak ellen. A botra egy Carp Expert Match 4000-es orsót rögzítettünk. A dobjára a megbízható 0,18-as ET Specialist BREAM zsinórból tekertünk fel elegendőt - még jó, hogy 300 méteres a kiszerelés.


A használt horgok

Etetőanyag gyanánt a Carp Expert "zöld" sorozatából a vaníliás és a ponty-kárász variációt vegyítettük a piros "Long-life" etetővel. Reménykedtünk, hogy az apró pelletek, melyeket a kaja tartalmazott, talán nagyobbacska halakat is hoznak.


Kárász portré

A horgászat során többféle úszót is használtunk, a legtöbbet az Energo Team 6+2 grammos wagglere szerepelt. A 3 méter körüli vízmélységben fontos volt, hogy a legyen némi szél elleni stabilitás, de mivel nem horgásztunk nagy távolságban, és a hely állóvíz jellege dominált, nem lett volna indokolt 10 gramm feletti úszók használata.


A botnak nem okoztak gondot a halak

A horogválasztást is sok minden befolyásolja. Most a Energo Team Excalibur sorozatából választottunk ki két csomaggal. Egy Carp elnevezésű 12-est és egy Bream 14-est. Ezek nem túl hosszú szárúak, könnyebben elrejthetők a csaliban, de van bennük egy kis tartalék...


A kis pelletek ott vannak az etetőanyagban

A bányatavon a keszegek és a kárászok kapásai domináltak. De mind itt, mind a Tisza-tavon sikerült 1-1 pontyot szákba terelni. A lényeg végül is az volt, hogy tapasztalunk-e valami "kilógót", vagy oda nem illőt a horgászat során. Semmi ilyenről nincs szó.


Kárász sorozat...

...és egy ponty a tóról

A bot matchként teljes értékű pálca, semmi sem utal arra, hogy akár feeder is válhat belőle. Gerinces, inkább közepes testű, és nagy halak fogására való pálca, elégséges tartalékokkal. A pontyok bár megdolgozták, de 2 kg körüli súlyukkal különös próbára azért nem tették.


Tisza-tavi ponty

Az Extreme Match-Feeder matchbotként kiválóra vizsgázott. Legközelebb feederként bevetjük!

Forrás: EnergoTeam

JOKER FANTASTIC WAGGLER -2
1 450 Ft
EXCALIBUR CARP CLASSIC NS HOROG
590 Ft
ENERGOTEAM SPECIALIST CARP ZSINÓR 300M
790 Ft
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...