A hosszú életű csali
Megjelent: 2020. augusztus 20. | Forrás: Szabó Bence | Írások

Biztosra veszem, hogy a legtöbb horgász számára a Turbo Soft Pellet csalik valamelyike ismerős lehet, hiszen ezek jelentik az egyik legrégebbi, de korántsem idejét múlt Benzár csalit. Emlékszem, anno, már több mint 10 évvel ezelőtt, amikor elkezdtem járni a lakhelyemhez legközelebbi „versenytóra”, a fokhagymást a vizet jól ismerők féltve őrizték a kíváncsi szemek elől, hiszen ezzel a szóban forgó vízen mindent is lehetett fogni. Igen, ennek már egy évtizede, azonban a fokhagymás Turbo Soft Pellet még ma is sok horgásznak ott van a táskájában az ország különböző pontjain. Persze időnként ráfér a korszerűsítés a legjobb, tradicionális csalogatóanyagokra is, így mi sem tétlenkedtünk és két éve megújítottuk a fentebb említett csalicsaládot. 

2018-ban születtek meg a Turbo Soft Pellet Long Life csalik, melyeket mi csak Long Life Pelleteknek hívunk. A csomagolás maradt, elvégre bevált, a dobozban található pelletszemek azonban némileg megváltoztak, hiszen az állaguk lényegesen tartósabb, horogállóbb lett, így a csalik jobban ellenállnak a kisebb halak támadásainak, emellett akár hosszabb ideig is bent hagyhatjuk őket nyugodtan, például egy éjszakai horgászat alkalmával, ami, valljuk be őszintén, nem hátrány! 

A Long Life Pelletek összesen 12 különböző ízben érhetők el, melyek közül, bevallom őszintén, én ezt a hármat használom a legtöbbet. A tonhalasról már számtalan alkalommal leírtam és elmondtam, hogy az egyik kedvenc csalim, amely nemcsak a hobbi, hanem a versenyszerű horgászataim során is nem egyszer bizonyult verhetetlennek. De persze ahány horgász, annyi féle kedvenc csali!

Természetesen az édesebb ízek kedvelői is találhatnak kedvükre valót a szortimentben, hiszen a tradicionálisan jól működő esszenciák mellett, mint az eper vagy a méz, több újszerű, modern aromában is elkészültek ezek a csalik, elég csak a csoki-narancsot vagy az ananászt említenem. 

A Fluo Carp és a Ponty-kárász azonban nem éppen konkrét ízre utaló fantázianév, így ezekkel kapcsolatban szeretnék egy kis segítséget nyújtani. Előbbi egy fluo festéket is tartalmazó csali, melynek az aromája nekem leginkább a rágógumiéra emlékeztet. Émelyítően édes, nagyon kellemes illat, amely sok esetben, főleg a nagyobb kiterjedésű állóvizeken nagyon fogós tud lenni! Utóbbi pedig egy olyan aroma, amely több Benzár termék esetében is megtalálható a szortimentben. Citrusos, gyümölcsös ízvilágot takar a „ponty-kárász” megnevezés, mellyel tulajdonképpen bármilyen vízen eredményesek lehetünk, ha az említett két halfajra horgászunk. 

Az idei év új aromája a Long Life csalik esetében a vajsav, reméljük, hogy nagyon sokak örömére! Ez, az emberi orr számára kifejezetten kellemetlen illat a halakat, ráadásul főként a nagyobb testű példányokat, valósággal megszédíti a nyári időszakban! Elképesztően fogós tud lenni és, amit még mindenképpen tudni érdemes róla, hogy nemcsak a pontyok, hanem a torpedók is előszeretettel fogyasztják! Ezzel a csalival nyugodt szívvel be lehet dobni akár egy nagy kiterjedésű víztározón, akár egy kisebb, intenzíven telepített tavon horgászunk, biztosan nem fog csalódást okozni! 

Az elérhető ízek között vannak nagyon élénk színnel rendelkező típusok is, ugyanakkor például a tonhalas vagy a krill-lazacos egyáltalán nem hivalkodó, talán ezért is annyira eredményes az agyonhorgászott vizeken. Ez a barnás szín képes észrevétlen maradni a sokat látott pontyok elöl is, elaltatva ezzel minden gyanakvásukat. 

Az ízek és aromák után azonban folytassuk a Long Life csalik további, ugyancsak nagyon fontos jellemzőivel! Ahogyan a képen is látszik, ezek a pelletek rendkívül rugalmasak, tulajdonképpen nem lehet őket szétnyomni az ujjainkkal, hiszen kenyérgyurma-szerű anyaguk könnyen és gyorsan visszanyeri alakját. 

E tulajdonságuknak köszönhetően hihetetlenül univerzálisan használhatók! A legegyszerűbb őket a horogra tűzve felkínálni, hiszen így is tökéletesen működnek. Ebben az esetben akár egy szem csontit vagy gilisztát is nyugodtan melléjük lehet szúrni, mellyel még vonzóbbá tehetjük őket a falánk uszonyosok számára. 

Mivel puha csalikról van szó, ezért, amennyiben flat kosárral horgászunk, érdemes a Long Life Pellettel felcsalizott horgot elrejteni az etetőanyagban, hogy az a tökéletes pozícióban érjen a mederfenékre. 

Én az esetek döntő többségében csalitüskén kínálom fel ezeket a csalikat. Számomra ez a leggyorsabb és a legjobban bevált metódus, mellyel egyaránt horgászom hobbi pecákon és versenyeken is. 

Ha szelektálni szeretnénk és a meghorgászott vízterület nagytestű példányait kívánjuk a fényképező lencséje elé tartani, akkor is bátran csalizzunk a Long Life Pelletekkel! A dolgunk mindössze annyi, hogy ebben az esetben hajszálra felfűzve, lehetőség szerint egyszerre 2 vagy 3 szemet is kínáljunk fel egy megfelelő méretű, legalább 8-as horog alatt. 

Én és csapattársaim rengeteg halat fogunk ezekkel a csalikkal, hiszen egyszerűek, de tényleg nagyszerűek! 

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy nemcsak a hétköznapi, hanem a versenyszerű horgászataink során is tökéletesen teszik a dolgukat! Elvégre, ezek az igazán hosszú életű csalik! 

Szabó Bence

CARP EXPERT COMPETITION METHOD FEEDER TÖLTŐFORMA
1 150 Ft
BENZAR MIX TURBO SOFT LONG LIFE PELLET
1 590 Ft
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...