Kamasaki wobblerek – 1. rész
Megjelent: 2019. november 08. | Forrás: Őze Dániel | Írások

A Kamasaki márka alatt, megszokhatták a horgászok, hogy igazán kedvező ár-érték aránnyal párosuló termékek kaphatóak, mindenki kedvenc módszeréhez kötődően. Nincs ez másképp a pergető, azon belül wobbleres szortimentben sem. Sokak szkeptikusan állhatnak e termékkörhöz, a rengeteg, akár japán vagy kézzel készített balsa különlegesség mellett, de van létjogosultsága ezen csaliknak is. Ebben a cikkben a Kamasaki felszínközeli wobblerei kerülnek részletesebben bemutatásra, amiben 1-2 darab a sokat látott pergetők érdeklődését is könnyedén felkeltheti.

Az említett wobblerek műanyag testtel rendelkeznek, melyek egy egyszerű, szolid dizájnú csomagolásban kerülnek a boltok polcaira. A műanyag testek külsején, igazán élénk festést kapott az összes típus, ahol a részletekre és átmenetekre is gondoltak, felkeltve a ragadozók érdeklődését. Sőt, a legtöbb modell csörgős kialakítású, plusz rezonanciát keltve ezáltal a víz alatt vontatáskor. Az írásban a 4 legnépszerűbb felúszó, süllős modell kerül bemutatásra, melyek a Minnow, Shad, Fat és a Fat Shad fantázianevet viselik.

A széria szerintem legjobb felszíni küszimitációja a 9 grammos Minnow. 9.5 cm-es méretével és 5 féle színvariációjával, többféle napszakban is sikerrel húzható variáns.

Minimálisan barázdázott test jellemző a külsejére, mely egyfajta pikkelyimitációra is hasonlít.

A részletgazdag festés mellett, a szem kiképzése is jól meg lett oldva a wobblereken, ami kapott egy minimális csillogó hatást is. Terelőlapjának köszönhetően, 0.5-1.0 méteres felszíni vizrétegek átvizsgálását teszi lehetővé.

Nyugalmi állapotban teljesen feljön a víz felszínére, így akadók felett is nyugodtan alkalmazhatóak.

Vontatáskor, komótos, lassú oldalazó imbolygás jellemzi, mely a belső csörgőknek köszönhetően, kiegészül egy minimális rezonanciával, ez a kialakítás mind a 4 modellre jellemző. Ez a típus tökéletesen utánozza a sérült, beteg kishalat, kiváló prédát jelentve a felszínen portyázó balinoknak vagy éjjel a süllőknek.

A következő típus a 8 cm-es Shad. Szintén csörgős kialakítást kapott, a 12 grammos súly mellett. Jobban dobható, kicsit mélyebben is húzható, akár 2 méteres rétegben is.

Az átmenetes festés itt is adott. – minden napszakban és vízszínben használhatóak. A forma itt már egy nagyobb falatot imitál, így csukára is lehet számítani eszközlése közben.

Szintén teljesen lebeg a víz tetején, így vontatás közben érdemes meg-meg állítani, ebben a fázisban is érhet meglepetés. Mozgására nagyobb amplitúdójú, kitérős imbolygás jellemző.

A 4 típus közül a legvaskosabb darab a Fat Shad. Törtcsőrű, 14 grammos, 9 cm-es hosszúságú kivitel, mely nagyobb rezonanciával imbolyogva utánozza a sérült táplálékhalakat. Akár kisebb harcsákra is lehet számítani éjjeli dobálása közben.

A tört csőrnek köszönhetően, igazán különleges a mozgása, mely 1.0-1.2 méteres vízrétegig húzható le. Vontatása közben nem kell trükköket alkalmazni, lassú folyamatos bevontatás, visszaejtésekkel kiegészítve az optimális hozzá.

A vastagabb testeken itt is jól látszik a bordázott kialakítás, mely garantálja a csörgők rezonanciája mellett a figyelemfelkeltést.

Kellően erős kulcskarikák és hegyes horgok jellemzik, de aki nagyhalas pályán dobál, azért ajánlatos 3X-os horgokra lecserélni a gyárilag szerelteket.

A 10 grammos, 6 centis Fat, érdekes vonalakkal rendelkező zömök crank okozhat a 4 típus közül meglepetést a pergetőknek leginkább, a felszíni típusok között.

A rövid, de vastagított nyelv mögött, egy zömökebb fejformájú testet kapunk kézbe, mely a farok rész felé vékonyodik el.

Éjjeli-nappali verziók, egy diverz képben. A mélyebb színnel érdemesebb a nappali fények mellett vallatni a felső réteget, még az élénkebb típusok a sötétben dolgoznak igazán megkapóan.

Szintén teljesen lebegő változat, melynek csőre a 0.8-1.0 méteres rétegekig képes levinni a csalinkat.

Mozgása feltűnően megkapó, a ducibb test a kis faroknak köszönhetően, igazán erőteljesen imbolyog-cikázik a víz alatt. Vontatás közben ezzel a modellel lehet legjobban játszani, életre kelteni, jól reagál a legtöbb húzásra, engedésre. Harcsa, csuka és süllő is fogható vele.

Érdemes ezekkel a típusokkal is dobálni, egy-egy darabnak igazán érdekes a festése vagy a mozgása, ami párosul egy rendkívül kedvező árfekvéssel. Az akadós terepek rejtik a legszebb ragadozókat, ezt bárki alátámasztja, de ezek a terepek bizony műcsalitemetők. Ilyen helyekre is érdemes beszerezni párat ezekből a típusokból, de a Minnow és a Fat igazán tetszetős mozgású csali, amiben meglehet találni a számításokat és nem kell annyira félteni se őket, ha olyan a pálya, a többezres különlegességekkel ellentétben, amik beszaggatásából a nap végére húzósabb tétel is fel tud gyülemleni. A cikk második részében a többrészes és pár érdekes külsejű darab is bemutatásra fog kerülni hamarosan.

Őze Dániel

KAMASAKI MINNOW WOBBLER
790 Ft
KAMASAKI FAT WOBBLER
790 Ft
KAMASAKI SHAD WOBBLER
790 Ft
KAMASAKI FAT SHAD WOBBLER
790 Ft
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...