Fejben készülés a pergető VB.-re
Megjelent: 2011. május 09. | Forrás: Dávid Ferenc | Írások

Fejben készülés a pergető VB.-re
Többször megkérdezték tőlem olyan sporttársak, kik csak néha-néha vesznek részt pergető versenyeken vagy egyáltalán horgász versenyeken, hogy mondjam már el nekik, mi az, ami engem meg a többi versenylázban égő pergetőt a versenyzésre motivál. Mi értelme van annak, hogy versenyről-versenyre bejárjuk az országot? Miért nem megyünk a versenyek helyett a saját szórakozásunk kedvéért horgászni, ezzel is több időt töltve a szeretett vizeinken?

Amikor először hozzám szegezték ezeket a kérdéseket, a meglepetéstől igazán helytálló érveket nem tudtam felhozni saját magam és a kérdezők megnyugtatására. Azóta is ott motoszkál a fejembe a gondolat: ugyan mi a motiváció? Jó hosszú időnek el kellett telnie, hogy kikristályosodjon előttem is: ugyan miért csináljuk? Az állandó fejlődés iránti vágy? Népszerűség, dicsőség hajhászása? Győzni akarás? Új és újabb pergető módszerek, csalik, technikák, felszerelések kipróbálása? Minél eredményesebb pergetővé válás? Hát ezek azok a kérdések melyekre megpróbálom a válaszokat megtalálni, és a tisztelt olvasó számára bemutatni a pergető horgászversenyzés savát-borsát.


Bajnokok


Alkalom szüli az írót:
Az alkalom, amiért most ragadtam tollat a gondolataim kifejtéséhez az, hogy a tavalyi évben pergető társammal, Kállai Péterrel megnyertük az Országos Pergető Bajnokságot, és ezzel jogosultságot szereztünk a 2011-évi Világbajnokságra. Szeretném bemutatni egy cikksorozaton keresztül a felkészülésünket VB-ra. És reményeim szerint átadni mindazt a tapasztalatot, információt mellyel közelebb kerülhetünk mi versenyzők is az átlag horgászokhoz. Talán a feltett kérdésekre is megleljük a válaszokat, és nem utolsó sorban népszerűsíthetjük a pergetést.

VB. láz:
Másodszor adatik meg számomra, hogy a válogatott keret tagjaként hazánkat képviseljem egy világversenyen. 2011-ben, Olaszországban rendezik meg a vizes világjátékokat, melyen nem csak a horgászsport szerelmesei vesznek részt, hanem más vízi sportokat magas szinten űző honfitársaink is. A minket érintő verseny helyszín a Pó folyón lesz Borettó településnél. Igaz az időpont még nagyon távolinak tűnik, mivel augusztus vége, szeptember eleje a verseny időpontja. De mint minden versenyre a felkészülést minél előbb el kell kezdeni. Ebbe a felkészülésbe szeretném, ha az olvasó beletekinthetne, és akár a saját tapasztalatait is megosztaná velünk, és ezzel segítve a minél eredményesebb felkészülésünket.


Verseny közben


Fejben pergetés:
A felkészülés elméleti fázisában vagyunk, ilyenkor próbál az ember minél több információt beszerezni az adott vízterület adottságairól. Sajnos a helyszín nem a „kertünk végén van”.
De sokkal előnyösebb a helyzetünk, mint az eddik megrendezésre került pergető Világbajnokságok helyszíneivel. 1000-1200km-es távolság akár elhanyagolható a Szaratovi vagy Lettország vagy, a Kazahsztáni helyszínekhez képest. De még ide sem tudunk hétvégeken leruccanni és edzeni a vize, mit tehetünk hát ilyenkor? Megpróbálja az emberfia az összes lehetséges kapcsolatát, befolyását latba venni, hogy találjon olyan pergetőket kik horgászták a vizet. A mai információs világunkban bújjuk az internetet és kihalásszuk a számunkra felhasználható információkat. A helyzetünk azért nem kilátástalan. Én magam is horgásztam a Pó folyón, és szerencsére a Világbajnokság helyszínétől alig 30km-re.


Pó-i harcsa


Van bennem egy kialakult kép mely, segítheti a felkészülést, de ezt még csiszolgatni kell.
Többen az ismeretségi körben szintén horgásztak a vízterületen. A párosunk fő támogatójának az Energofis Kft-nek neves szakírója Lukácsi Béla sok időt töltött el a verseny helyszínen. Szintén sok információhoz jutunk az Eurohorgász közkedvelt szakírójától, Oláh Csabától, aki jól ismeri a területet. Talán lehetett volna előbb is bemutatnom a válogatott keret két másik személyét, nevezetesen Szegedi Györgyöt és Péli Zoltánt de itt jön el az Ő igazi szerepük. A Szegedi-Péli párost a Trabucco Team versenyzői. Az olaszországi gyártó cég központja a verseny helyszínétől alig egy kőhajintásra van, már adódik is a helyi kapcsolat.


A Péli Szegedi páros


A minél szélesebb tájékozottság és pontosabb az információ, annál jobban segít bennünket az előkészületekben, ezt a hétköznapi horgászatok esetén is hasonlóan végezzük. Ha számomra idegen vize megyek horgászni, akkor is hasonlóan járok el. Na persze nem ilyen részletességgel. Az információk kibővülnek a Pó folyót jól ismerő Magyar pergetők tapasztalataival. Nagyon sokan jelezték, hogy a helyszínen mind a tesztelések valamint a verseny folyamán is szívesen segítik a Magyar válogatottat. Itt szeretném megköszönni mindenki segítőszándékát!

Zűrzavar:
Az én tapasztalatomra hagyatkozva, első lendületből a harcsa pergető horgászata került előtérbe. A Pón történt horgászatom szinte csak a nagybajuszúra korlátozódott. Így első hallásra mikor megtudtam a VB. Pontos helyszínét. A harcsák lebegtek a szemem előtt. De milyen jó, ha másoktól is begyűjti az ember az infókat. Az Olasz teszthorgászok kivétel nélkül elmondásuk alapján süllőre horgásznak a területen. Beszámolóik alapján igen komoly mennyiségben foghatóak a kékfarkúak, igen nem tévedés a kékfarkúak jelző, mivel nem ritkák az 5-6kg-os példányok. A pontos módszerekről még nem tudni, de a süllőre készülni kell! Amikor a helyszínen horgásztam én is hallottam a süllők kaffogásait, sőt meg is horgásztuk a rablásaik helyszínét, de nem igazán találtuk a megfelelő csalikat. A nyár folyamán szeretnénk a Péli-Szegedi párossal, valamint a segítőinkkel egy-egy hetet eltölteni a Vb. Helyszínén. És miért lenne egyszerű a dolgunk, Lukácsi Báláéktól begyűjtött információk alapján szintén nagy mennyiségben foghatók a balinok. Nekem miért maradtak ki ezek a halak a fogási statisztikáimból az ott horgászott időm alatt, egyszerűen nem is tudom? Valószínűleg túlzottan a harcsára koncentráltam. Innentől a túl egyszerűnek tűnő elméletem a harcsákkal kapcsolatban dugába dőlt.


Sok magyar pergető horgászik a Pó-n


Na, mi legyen:
Harcsa?? Süllő?? Balin?? Elméletben nem igazán egyszerű ezekre a halakra felkészülni. Sok tapasztalat áll a rendelkezésünkre a hazai vizeken, de a Pó az más. Hazai vizeink egyikéhez sem hasonlítható. Folyása lényegesen gyorsabb, mint hazai vizeinknek. Méretében a Tisza és a Duna között helyezkedik el. Jellemzően kövezett partoldalakkal, nagyon sok sarkantyúval, a kanyarok belső ívein nagy sóderpadokkal. Az Alpok közelségének köszönhetően kisebb-nagyobb áradások nap, mint nap levonulhatnak a folyón. A gyors folyásnak köszönhetően a csónakos csurgásos pergetés csak a csónak lassításával lehetséges. A rögzített horgászathoz igen komoly súlyok szükségesek. Az eddig begyűjtött információk összegzéseként az Energofis Kft segítségével választottuk ki a várhatóan legmegfelelőbb felszereléseket. A következő írásomban már remélem a kiválasztott felszerelések teszteléséről, tudok beszámolni Önöknek. Szeretném a Péli-Szegedi párost is megszólítani felkészülésükről. Reményeim szerint egy-egy interjúban bemutathatok olyan Pó-s pergető módszereket, melyekkel nekünk is készülni kell.

Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...