II. Erdélyi Horgász â- Energo Team Kupa
Megjelent: 2008. július 17. | Forrás: Nagy Levente | Írások Idén második alkalommal került megrendezésre Romániában az Erdélyi Horgász Kupa (amatőr horgászverseny), melyhez ezúttal az Energo Fish Kft. adta a nevét és ezzel együtt a számtalan értékes díjat is. Így született meg a II. Erdélyi Horgász - Energo Team Kupa elnevezés.

A verseny video-összefoglalója


Sokan megcsodálták az értékes díjakat, szép serlegeket.

A versenynek a homoródszentpáli horgásztó adott otthont (Hargita megye), mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend az erdélyi horgászok körében. A Székelyudvarhelytől 16 kilométerre elhelyezkedő horgászparadicsom a Nagy Homoród bal partján, az Oklándi tető fele vezető út két oldalán terül el.
A 183 hektárnyi területen több tó található, a tavak és környékük nagy jelentőséggel bírnak, hiszen a gazdag halállomány mellett számos vízimadár és egyéb élőlény honosodott meg a területen.


Homoródszentpáli halastavak. Látkép az Oklándi tetőről…


…majd a partról.

A tó egyedülálló versenypályát biztosít az ilyen és ehhez hasonló megmérettetések lebonyolítására. A számos apró hal mellett megtalálhatók a nagyobb testű pontyok, amurok, dévérek és ragadozók is.


Szombat esti feladat. Néhány segítőkész horgász, akik a pálya kimérésénél segített.


Nagy a nyüzsgés-forgás.

A vasárnap lezajlott megmérettetésre 31 felnőtt, 1 gyerek és 1 női versenyző nevezett be, Erdély különböző településeiről: Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy, Bárót, Szováta, Erdőszentgyörgy, Székelyudvarhely, Parajd…
A reggeli helyhúzás és a szabályok ismertetése után, a résztvevők elfoglalták helyüket, és 10 órakor kezdetét vette a kétszer három órás verseny. Mivel amatőr horgászoknak szóló versenyről volt szó, a szabályok is ehhez igazodván egyszerűek voltak: a versenyzők egyszerre egy horgászbottal, egy horoggal és kizárólag úszós módszerrel horgászhattak (bármilyen horgászbottal).


Vasárnap reggel…


6-kor már gyűltek az emberek.

Mivel a tóban jelentős az apróhal állomány, főként a kárász - így a versenyzők is erre próbálták felépíteni stratégiájukat, arra törekedve, hogy minél több, pontot érő kishal kerüljön a hálóba. Az első fordulóban a nagy mennyiségű apróhal mellett, sikerült néhány dévérkeszeget, egy kiló körüli amurt és egy közel másfél kilós pontyot is a szákba terelni, mely a verseny végén a legnagyobb halért járó díjat jelentette a csíkszeredai Kovács Istvánnak.


És elkezdődött a buli…


Az első dévérkeszeget Molnár Norbertnek sikerült
szákolnia a verseny első perceiben.


Szinte mindenki kivétel nélkül az apró kárászokra alapozott.


Nem hiába hisz mindenkinél görbült a spicc.


Nem könnyű a nagy melegben.


A 35 fok feletti hőmérséklet és égető nap, ami ellen
legjobban kellet küzdeniük a versenyzőknek..


A legfiatalabb versenyző Orosz Ervin a papa
tanácsaira hallgatva jól végezte dolgát.



A verseny végére 6660 gramm apró kárászt sikerült gyűjtenie.


Női versenyzőnknek sem kellett szégyenkeznie, hisz a két forduló alatt kereken 4 kiló halat fogott.

A verseny első felében kiemelkedő teljesítményt nyújtott a székelyudvarhelyi Tamás György, aki 10 kiló feletti fogásával magasan vezette a mezőnyt az első mérlegelés után. Az első forduló után világossá vált a versenyzők számára, hogy a kifogott kishalak mennyisége fogja eldönteni a verseny kimenetelét.
A második fordulóban a gyergyószentmiklósi Major Csongor fogta a legtöbb halat, 8,5 kilót.


Mindenkinél volt mit mérni bőven.


Ez pont…

A közel 40 fokos meleg és az égető napsütés megnehezítette a versenyzők dolgát, de ennek ellenére is kimagaslóan jó eredményeket sikerült elérniük, közel 250 kiló, többségében apró kárász került mérlegelésre.


Félig a veder.


Szép munka 3 óra alatt.


A verseny után jöhetett a jól megérdemelt árnyék…


…és a jó hideg sör.

Külön dicséretet és elismerést érdemel a csupán 8 éves Orosz Ervin, csíkszeredai versenyhorgász, aki felnőtteknek is példát mutató módon állta a verseny megpróbáltatásait, és közel 7 kilós összfogásával elnyerte a gyerekversenyzőnek járó különdíjat.
A verseny egyetlen női résztvevője, a gyergyószentmiklósi Bogdán Eszter is tisztességesen helytállt, kereken 4 kiló apró kárászt akasztott mérlegre. Teljesítményéért ő is különdíjban részesült.


Eredményhirdetés.


Mindenki átveszi a jól megérdemelt díjat.

A verseny nyertese a székelyudvarhelyi Tamás György, aki 17470 grammal elnyerte a fődíjat, egy FIX2 névre hallgató versenyládát, melyet a többi díj mellett az Energo fish kft. ajánlott fel. Második helyezett a gyergyószentmiklósi Major Csongor, 12190 gramm teljesítménnyel, harmadik lett a baróti Antal Zsolt, 10810 grammal, negyedik Kocsis Dorin, Erdőszentgyörgyről, 10150 grammal, az ötödik pedig a gyergyószentmiklósi Libiczey László 9820 grammal.


A boldog nyertesek.

A verseny összes résztvevője ajándékban részesült, az első 5 helyezett, a legnagyobb halat kifogó horgász valamint a női és a gyerek versenyző a szép serlegek mellett, értékes díjakat vehetett át.

Végeredmény.

1. Tamás György (Székelyudvarhely) 17470 gramm
2. Major Csongor (Gyergyószentmiklós) 12190 gramm
3. Antal Zsolt (Barót) 10810 gramm
4. Kocsis Dorin (Erdőszentgyörgy) 10150 gramm
5. Libiczey László (Gyergyószentmiklós) 9820 gramm
6. Bálint Árpád (Sepsiszentgyörgy) 9390 gramm
7. Péter Szilárd (Székelyudvarhely) 9320 gramm
8. Libiczey Zoltán (Gyergyószentmiklós) 9220 gramm
9. Csutak László (Sepsiszentgyörgy) 8940 gramm
10. Bocz Péter (Barót) 8610 gramm
11. Sebe Endre (Sepsiszentgyörgy)……………… 8310 gramm
12. Ürögdi Lóránd (Székelyudvarhely)…………… 7670 gramm
13. Kovács István (Csíkszereda)………………… 7560 gramm
14. Olaru Stefan (Gyergyószentmiklós)…………… 7380 gramm
15. Lakatos Róbert (Csíkszereda)………………… 6410 gramm
16. Balogh Gyula (Szováta)……………………… 5690 gramm
17. Lázár Ernő (Gyergyószentmiklós)…………… 5530 gramm
18. Borbát László(Sepsiszentgyörgy)………………. 5410 gramm
19. Takó Tibor (Barót)…………………………… 5290 gramm
20. Tulit László Róbert (Csíkszereda)………………. 5100 gramm
21. Cseh Ferenc (Gyergyószentmiklós)……………... 5020 gramm
22. Tibád Csaba (Székelyudvarhely)……………… 4930 gramm
23. Szász Szabolcs Jenő (Sepsiszentgyörgy)……… 4580 gramm
24. Imre Szabolcs (Gyergyószentmiklós)……………. 4360 gramm
25. Molnár Norbert (Gyergyószentmiklós…………… 4180 gramm
26. Sala Sándor (Székelyudvarhely)…………………. 3760 gramm
27. Máthé Attila (Csíkszereda)……………………….3650 gramm
28. Moldován László (Parajd)………………………..2180 gramm
29. Rokaly Csaba (Gyergyószentmiklós)…………..... 750 gramm
30. Györfy Zoltán (Csíkszereda)……………………...nem mérlegelt
31. Morariu Cornel (Csíkszereda)…………………….nem mérlegelt

Orosz Ervin (Csíkszereda, gyerek kategória)……………6660 gramm
Bogdán Eszter (Gyergyószentmiklós, női kategória)……..4000 gramm

Legnagyobb hal: Kovács István (Csíkszereda)

Köszönetet szeretnénk mondani az erdélyi horgászok nevében a példátlan támogatásért és reméljük jövőben még többen találkozunk majd a III. Erdélyi Horgász - Energo Team Kupán.
Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...