III. Magyar Salmo Pergető Kupa - Rinyaszentkirály - első nap
Megjelent: 2008. október 05. | Forrás: Zákonyi Botond | Írások

A lengyel Salmo wobblergyártó cég és az Energofish Kft közös rendezésében került sor október 4-én és 5-én a rinyaszentkirályi tavon a kétszer négy órás Salmo Pergető Kupa horgászversenyre.


Csodálatos környezetben zajlott a verseny

A versenyt megelőző nap lázas munkával telt, az Energofish Kft munkatársai és a helyi segítők előkészítették a negyven csónakot, sátrakat állítottak, beüzemelték a tábori konyhát, kijelölték a szektorokat.



A pénteki telepítés

Kora délután Nagyatádról megérkezett a telepítő kamion majd néhány perc múlva elkezdődött a nem hagyományos telepítés. Négyszáz csuka került kihelyezésre, amelyeket villanymotoros csónakokkal dézsákban hordtak szét a tó különböző pontjaira.


Ekkora halak is bőven kerültek a vízbe

A verseny előtt egy héttel a tógazda horgászati tilalmat rendelt el a csukára, utólag is köszönet érte. Az idei esztendő legnagyobb csukáját, a versenyt megelőző hetekben fogták pergetve, egy közepes méretű fehér twisterrel, a zsilip közelében. 10. 90 kg-os volt a szépséges példány, amelyet húszperces fárasztás után szákolt meg a jó kezű horgász.


A sorsolás pillanatai

Szombat reggel esős, szeles idő várta versenyzőket, akiket Fierer Ottó kereskedelmi igazgató köszöntött, majd ismertette a versenyszabályokat és megkezdődött a sorsolás. Aki páratlan számú Salmo wobblert húzott, az első nap az A szektorban, a páros számú húzó versenyző, pedig a B szektorban horgászhatott. A győztes a szektorokban elért legkisebb helyezési számot felmutató páros lesz, ha pontszámegyenlőség lenne, akkor a versenybírók által centiméterben lemért fogások hossza dönt majd.



Nem volt egyszerű a vízreszállás az aránylag erős szél miatt

Csak élő hal kerülhet lemérésre melyet mérés után, azonnal visszahelyeznek a tóba. A verseny ideje alatt partra szállni csak versenybírói engedéllyel szabad.


A verseny első hala alig néhány perccel a kezdés után akadt horogra

A versenyzők sorsoláskor ötezer forint értékű horgászajándékot kaptak, ami növelte a halfogó kedvet, hiszen a verseny fő díja 2 db Energo Team Discovery 3.20 m gumicsónak, a második helyezetté 2 db Energo Team 2,70 m-es gumicsónak, a harmadik helyezett 2 db 50.000 forint értékű horgászfelszerelés csomagot vihet haza. 50.000 forint értékű horgászcsomagot kap a legnagyobb hal kifogója is.


Összhangban



Izgalmas amikor egyidőben fognak két halat

Féltizenegykor Csönge Ferenc versenybíró pisztolylövésére elindult a verseny és néhány perc múlva a B szektorban horgászó Fish Master I. csapatban Tóth László megszákolta az első 57 centis csukáját. Jól kezdtek a Szentmiklósi Farkasok is, a Takács László Fürtös Attila páros először 60 centis csukával majd egy 58 centissel nyitott.


Volt ilyen is...

Megsüvegelték a versenybírók a Cherywobbler csapatban horgászó Nagy Dániel 64 centis szép halát, de pár perc múlva már a Harcsavadászok csapatának tagja Vas Zoltán 82 centis csukája borzolta a kedélyeket.


...meg ekkora is

A verseny első órája után óriási harc alakult ki B szektorban az Óbuda Team (Veres Sándor- Nagy Pál Kálmán és a Galga-Team Bojtár Attila- Kovács Krisztián) között. Kovács Krisztián elképesztő szériát produkált 55, 54, 48, 54, 67 és 49, centis csukákat fogott, Bojtár Attila egy 38 és egy 44 centis csukával gondoskodott arról, hogy szektorukban a második helyen végezzenek.


Nagyon fontos volt a pontos mérés...

Veres Sándorék is, nagyon összekapták magukat. Veres sorozata: 57, 51, 49, 45, 62 és 45 centis volt, Nagy Pál Kálmán 63, 64 centis csukákat fogott, megérdemelten végeztek szektor eggyel! Harmadik helyen zárt a Szentmiklósi Halfarkasok csapata 60, 48, 58,56,50 és 41 centis szériájuk jelzi, hogy holnap igen nagy csata várható!

...amit a versenyzők is ellenőrizhettek

Az A szektorban is volt izgalom a Pecatúra csapatának (Füstös Gábor-Gaskó Balázs) elment három nagyon szép hala de így is megszákoltak két 69 és egy 61 centis csukát. Ez szektor kettes helyet jelentett, ami Füstös Gabiéktól elvárható is volt!

Délután Lukácsi Béla és Kovács Adrián a Salmo Team Hungary tagjai tartottak nagy sikerű bemutatót

A Monster Killers ( Boros László-Sinkó Tamás) bravúrosan hajrázott 59,59, 55 és 64 centis sorozatukkal szektor egyest csináltak. Az A szektor harmadik helyén a Silurus team (Tóth László-Sisa József ) végzett 53, 58 és 63 centis csukáikkal.

Az első napon a versenyzők 79 darab csukát fogtak, ami rekord a Salmo Kupa történetében, a kifogott halak hossza 48 méter volt! A bravúros eredmény nem véletlen ebben az esztendőben olyan csukatelepítés folyt a rinyaszentkirályi tavon, melyhez hasonló elvétve akad az országban!
És még nem volt vége a napnak, délután a Salmo Hungary Team (Kovács Adrián - Lukácsi Béla) tartott nagysikerű Salmo termékbemutatót a következő év újdonságaiból.

Az első nap eredményei



Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...