Kezdő csukák - 1. rész
Megjelent: 2008. szeptember 22. | Forrás: Murányi János | Írások
A kora őszi csukapergetés kettős szépséggel bír: érezni már az őszi ködök izgalmas illatát, de még a búcsúzó nyár melege is kényeztet. A csukák pedig egyre érdeklődőbbek - lekísérik, "megszagolják", olykor pedig magabiztosan el is markolják a műcsalit. Egy-egy ilyen pillanat mindig képes emlékkeretbe foglalni egy egész napot!

Amikor a csónakok felé indultam, a sűrű köd már egyértelműen jelezte: lenge nyári öltözetem vakmerőség volt, az ősz első lehelete már megállíthatatlanul nyomul, belepi a tájat, lerázza a leveleket, áttetszővé teszi a vizeket. Csupa szép dolgok, eszembe se jutott az elmúlás őszi mélabúját hordozni, sokkal izgalmasabb időszak ez… Bepakoltam a ladikba, és pár pillanat múlva már a legvadabb csukatanyák felett siklottam. Olyan csend honolt a környéken, hogy az eldobott műcsali után surranó fonott zsinór hangja már jelentős zajnak tűnt.


A kikötőben tanyázó hajnali ködnél csak a csend volt nagyobb


A nádas melletti növényes csukatanya is csendes - egyelőre…

Hosszú ideje már legmegbízhatóbb társam a nyolcvangrammos SPIN BLADE és négyezres RYOBI ZAUBER párosa - a tavalyi csukaszezont is végigpergettem vele, és az idei ősz közeledtével ismét előkerül az elnyűhetetlen szerszám. Az E. T. SPIN BLADE pergetőbotot már korábban is melegen ajánlottam egy próbára - nemcsak írásban, de barátaim körében is. Néhányszor olyan profi pergetők kezébe adtam, akik kizárólag csak néhány nagymúltú márkát hajlandóak a kezükbe venni… Előbb fanyalogva markolgatták, majd néhány dobás után mindegyikük hitetlenkedve nézegette a botot, és szó szerint ugyanazt mondta: Azannyát! Milyen gerinces! Nem gondoltam volna… Mit mondtál, mennyi?


Kedvenceim készen állnak: 30-80 grammos SPIN BLADE és 4000-es RYOBI ZAUBER

És ez a bot valóban gerinces testének köszönheti növekvő népszerűségét - a kemény anyag nem csak a ragadozók kapásának gyors lereagáláshoz ideális, hanem jelentős erőtartalékokkal is rendelkezik. Emlékszem, egy deltai túrámra több ilyen botot vittem magammal, kizárólag az általam preferált 80 grammos kategóriában. Egyik este éppen a botokról folyt a sporttársi vita, amikor előhoztam ezt az olcsó botot, és vakmerően beajánlottam. A szkeptikus társaság mindenképp látni szerette volna, hogy "mennyit bír"… Kössünk a végére vízzel telt palackokat és mérjük le! Okés, gondoltam, lenullázok egy botot a készletemből, sose láttam még SPIN BLADE botot eltörni, most végre én is megtudhatom, hogy ténylegesen mennyit bír!

Az egy-két literes, vízzel telt palackokat könnyedén megemelgettem vele. Semmi remény nem volt a látványos bottörésre. Aztán egy ötliteres, vízzel telt kannát kötöttünk a harmincas fonott végére, és ismét emelni kezdtem… A botot első része brutálisan elnyúlt, végül már a nyele is görbült, mindenki a fülsértő robbanást várta, ahogy elpattan a bot, de ehelyett a kanna emelkedett levegőbe. Mindenki a szemét dörzsölgette, és azután végtelen tisztelettel vették kézbe a pálcát. Sose láttam SPIN BLADE botot eltörni.


A MINNOW nélkül számomra nem létezik pergetőhorgászat! - a Salmo-fanatizmus magasabb szintje

A RYOBI cég legfelső kategóriás orsója, a ZAUBER némileg nagyobb hírnévnek örvend a hazai horgászok körében - végtelen elégedettséggel és bizalommal tekergetik sokfelé ezt a teljesen fém orsót. A saját példányomat én is gondosan őrzöm, bár tavaly óta sem zsírozást, sem egyéb szervízelést nem végeztem rajta, és semmi jelét nem látom annak, hogy az orsó ezt igényelné. Ezúttal is csak letörölgettem a ZAUBER házát, és máris horgásztam vele.

Előbb kedvenc Salmóimmal, a MINNOW-okkal fésültem át a terepet. A végtelenül tiszta víz, és dús növényzet azt sejtette, hogy inkább wobblerekkel érdemes próbálkoznom. Hát serényen eregettem a remegő műhalakat, és vártam a dühös rúgást, amint a csuka rajta terem a horgon. Igaz, többnyire csak átlagos 1-2 kilós példányokkal találkozhatok ezen a kis tavacskán, a nagyobbak itt is ritka meglepetésnek számítanak. A horgászat izgalmát viszont nagyban növeli a viszonylagos csukasűrűség - körülbelül minden ötödik dobásban volt benne egy csukakapás. Hol csak a lemaradást érezni, hol pedig megindul, aztán két ugrás után ki is rázza magából a horgot.


Némileg csalódás: első csukámat nem a MINNOW, hanem egy EXECUTOR fogta meg

A ködös hajnalban remegő kézzel vártam, hogy ismét közeledjen wobblerem mögött a tolóhullám, majd éles rávágás hozza rám a frászt. Első halaimat törvényszerűen elbuktam, kettő már bevágás után lemaradt, egy pedig a csónak közelében köszönt le. Végül a negyedik halam akadt olyan szerencsésen (szerencsétlenül?), hogy csónakba is vehettem.


Hát így ismerkedtünk meg…

Sokszor töprengtem azon, hogy a jó minőségű hármashorognak mekkora jelentősége van a csukához hasonló halak esetében, amelyek gyakran boszorkányos ügyességgel rázzák le magukat a horogról - nemegyszer látni, hogy a csuka egy szippantással torokra veszi a két (!) hármashoroggal szerelt wobblert, majd hirtelen "vissza is teszi", és a műhal ott lebeg érintetlenül, mintha mi se történt volna… Máig titok, hogy miként csinálja.


. …aztán búcsút vettünk egymástól


Előbb én tőle…


. …aztán ő is tőlem

Korábban minden wobbleremen lecseréltem a horgokat élesebb horgokra (Owner, Gamakatsu), amelyek első körben jobb akadást eredményeztek, de az akadályos terepen hamar elvesztették finom élüket, és a bosszantó lemaradások száma megtízszereződött. Aztán megfigyeltem, hogy a Salmókra gyárilag szerelt fekete WMC horgok bár nincsenek tűhegyesre élezve, némi kézi fenés után nagyszerűen akadnak, és jelentősen tovább megtartják élüket. Ezért ma már inkább megtartom az eredeti horgokat.


Az emelkedő nap ismét a nyári reggeleket idézte

Hogy mit tehetnénk a csuka önlerázó mutatványai ellen? Kétlem, hogy a megoldás a horgokban keresendő - mindenféle hármashoroggal láttam már hasonló eseteket. Úgy gondolom, hogy a lemaradások száma csak a horgász ügyességével csökkenthető némileg: a gyors reakció, hirtelen bevágás ilyenkor sokat számít, és semmivel nem pótolható. A bajunk az, hogy más ragadozók pergetőhorgászatánál megszoktuk, hogy elég csak határozottan rátartanunk a rávágásra, és máris miénk hal… A csuka csontos pofája viszont "igényli" a határozott bevágást - ha nagy példányokkal hoz össze a sors, olykor többször is bevágok akasztás után. Biztos, ami biztos.

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...

Megújultak a Carp Expert zsinórok!
Megjelent: 2024. március 23. | Forrás: Frankó Zoltán | Írások

Megújult külsővel és minőségben kerültek forgalomba a Carp Expert márka zsinórjai. A tetszetős piros csomagolás messziről megismerhető, de természetesen nem csak ezért érdemes kézbe venni őket. A Specialist és Power család 4-4 tagja között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A piros csomagolás szép és figyelemfelkeltő. A legtöbb horgász a zsinórok szakitószilárdságának adatait nézi, amikor választ. Természetesen így is remek...