Pisztrángvacsora - 2. rész - Egyéb finomságok
Megjelent: 2008. július 21. | Forrás: Murányi Antal | Írások
A boltok polcain talán fel sem tűnt volna, de amikor a nagykerben kézbe vettem a MINILURE műcsalik pár darabját, rögtön megsejtettem, hogy bizony nagyszerű halfogó eszköz lapulhat az egyébként átlagos név mögött! Mert mondjuk ki: egy ilyen névvel nem lehet túl nagy karriert befutni... Eme műcsaliknak tehát bizonyítaniuk is kell!

Megadtam nekik a lehetőséget: magammal vittem őket legközelebbi pisztrángvadászatomra. Mert ugye, itt van a kis patakom, temérdek kis pisztránggal - ők majd eldöntik, hogy melyik a jó műcsali!
Elsőre a MINILURE termékcsalád apró wobblerei ragadták meg figyelmemet: arról az 1-1,5 centis kategóriáról van szó, ami már a SALMO berkeiben is hiánycikknek számít. Megszállott patakhorgász lévén, rögtön úgy éreztem, hogy eme miniwobblerek nélkül nem lehet teljes a kollekcióm… Nem mellesleg pedig olyan szemet gyönyörködtető színezést kaptak ezek az apróságok, hogy ha a vízparton netán haszontalannak is bizonyulnak, a barátnőm majd szívesen elhordja fülbevalóként - gondoltam azonnal.


A miniwobbler csak ijedten pislog…

Kis pisztrángjaim valószínűleg torkig lehettek már az előző napon kínálgatott MOSCA villantókkal, így számukra is felüdülést jelenthetett az apró műhalacskák felbukkanása - legalábbis már az első dobások során olyan vehemensen támadtak az apró lazacok, hogy kis időre zsebre kellett tennem a wobblert, amíg uzsonnázok…
Na jó, ez költői túlzás, de azért nem alaptalan: a babawobblerek olyan kis méretű ivadékot mintáznak, amit a serdülő pisztrángok is gondolkodás nélkül torokra vesznek.

A horgászat napján patakom éppen tisztulóban volt. Az enyhén opálos víz bátrabbá teszi a pisztrángokat - egyrészt a látásuk is korlátozottabb, másrészt a bőséges hordalékot szállító víz aktívabb keresgélésre serkenti őket. Rekord-pisztrángjaimat is szinte egytől-egyig tisztuló vízből fogtam.


Enyhén opálos a víz. Soha jobbat!

Az első dobások alkalmával tisztázódott előttem: a MINILURE wobblerei mind merülőek… Sőt, annyira merülőek, hogy bedobás után már koppannak is az aljzaton, és ettől kezdve leginkább a horgászon múlik, hogy milyen mozgást produkálnak majd. Igen, mert a verető mozgásuk is igen visszafogott, erősebb behúzásra inkább körbepördülnek - nem egyszerű dolog remegést kicsikarni belőlük.
Nyilván az ilyen pici műcsaliknál már ezernyi kompromisszummal találja szembe magát a gyártó is, meg a horgász is (nem véletlen, hogy a neves wobblergyártó cégek is ódzkodnak az ilyen miniwobblerek gyártásától).


Gyönyörű színek vannak

Nekünk kell tehát óvatos rántásokkal életre keltenünk a kis műanyagot, és feltartott spiccel óvatosan vezetnünk a fenék felett. Ha erre sikerül ráéreznünk, hamar megérkeznek a halak… A gyors merülő-képességet egyébként határozott előnyként könyvelhetjük el egy mélyebb tavon, ahol a meredek part elé dobálunk. Csupán ezeken a sekély patakokon kényszerülünk némi manőverre, hogy műhalunk ne az aljzaton botorkáljon.


Vízbe érve, rögtön a fenékre koppan… Felébreszteni nekünk kell!


Rendszerint kötök egy méteres előkét a SUFIX Fluorocarbon "láthatatlan" zsinórjából - tiszta vízben előny, zavarosban sem hátrány

A MINILURE wobblerei nem csak műanyagból vannak, hanem (mint minden rendes műanyag wobbler) zörögnek is! Ez mindenképp plusz pontot jelent, hiszen képzeljük csak el, hogy egy sebes patakban mennyi rezgés terjedhet a víz alatt - pisztrángunknak ezernyi víz alatti "zaj" közül kell kiszűrnie azt, ami apró táplálékállat közeledésére utalhat. Ilyen "hang" lehet a villantó pörgése, a wobbler veretése, vagy a csörgős wobblerek zörgése - ezek mind a kishalak által keltett rezgésekre emlékeztetik a pisztrángot, és felkeltik érdeklődését, még ha esetleg távolabb is van a hang forrásától.
A tesztelt miniwobblerekben valószínűleg ólomgolyók lehetnek a belsőbe helyezett csörgőeszközök, a wobbler gyors merülése legalábbis ezt engedi feltételezni. Egy ilyen kis wobblerben nincs már hely a külön súlyozásra, így kézenfekvőbb, ha a "gyomorban" egy apró ólomsörét oldja meg egyszerre a csörgés és merülés kérdését.


Mindig van nálam monofillal és fonottal feltöltött dob is, de rendszerint a monofil van akcióban

Mivel tényleg nagyon apró wobblerekről van szó, egy 0,20-as vastagságú monofil zsinór már a legfelső határ lehet, amivel még jól vezethetjük műcsalinkat, de leginkább a 14-16-os monofil zsinór passzolna ehhez. Hogy miért nem a fonott? Nos, időről időre megpróbálkozom a legvékonyabb fonottakkal, de folyton azt tapasztalom, hogy a fonottról ilyen kis távon lerázza magát a pisztráng, mellesleg pedig a fonott végén lévő műcsali olyan erősen koppan a köveken, hogy pár dobás után teljesen élüket vesztik a rajta lévő horgok.


A sötét szín valahogy jobban ment


Bocsi a zavarásért…


Egy "tápos" szivárványos szökevény is ráfanyalodott a kis wobblerre. Granulátumnak nézte?

Fennebb már utaltam rá, hogy a MINILURE név egy termékcsaládot takar - nyilván nem csak wobblerek vannak mögötte, hanem miniatűr körforgók is - olyan 00-ás számozású darabok, amelyeket ugyancsak nehéz megtalálni más gyártók kínálatában. A MINILURE AERO körforgó ráadásul elképesztően precíz, és jó színezésű is - szinte nem is kellett kipróbálnom, hogy azt mondhassam: ezt tutira a pisztrángok kedvence lesz!

A pici, de telt kanalak gondoskodnak arról, hogy villantónk mindenféle vízben intenzív pörgést produkáljon - ez pedig ilyen kis méreteknél ugyancsak nem egyszerű dolog… Ahogy a miniwobblerek esetében, a pici villantóknál is szinte lehetetlen megoldani, hogy olyan erős mozgást produkáljanak, mint a nagyok. Le kell nyelnünk tehát, hogy pici körforgónk nem indul be első rándításra, vagy könnyen kihagy, ha erősebb áramlás éri. Cserébe viszont olyan miniatűr műcsali-kategóriában kalandozhatunk, ahol már könnyen kerülhet pénzes pér, márna vagy paduc is a horgunkra. Mindegyikből fogtam már villantóval.


MINILURE és minifish…

Végezetül egyéb eszköz-ajánlattal is előállnék - lévén, hogy ez a minipergetés hozzáillő felszerelést kíván. Az Energofish kínálatában számtalan nagyszerű pálcát találunk "light spin" jelöléssel. Éppen nemrég kutattam én magam is ilyen ultrafinom pergetőbotok után - ez nálam az 1,80-2,10 méteres, 0-10 grammos botokat jelenti. Vannak kimondottan erre a műfajra tervezett botok E.T. SKILL ULTRALIGHT név alatt, de akit zavarna ezek meglepően rövid nyele, az még nyugodtan megtalálhatja kedvenc botját a SPIN BLADE vagy IMPACT botok között. Erre a RYOBI orsók közül javasolnék motort: az 1000-es vagy 2000-es (ezek egyforma méretűek, gyakorlatilag csak a dob kapacitásban térnek el) méretek közül szinte bármelyiket választhatjuk - ZAUBER, APPLAUSE, ECUSIMA - csupa jól csengő név!

A monofil zsinórok közül a SUFIX PRIMO XP az örök kedvencem, de barátaim szerint, nem ez a legjobb SUFIX zsinór a kínálatból… Pedig esküdni mertem volna, hogy megtaláltam a legjobb monofilt a világon. Mi lehet még ennél is jobb?
Rapid bojlizás
Megjelent: 2024. szeptember 14. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A cím hallatán sokakban felvetődik a kérdés, hogy vajon érdemes-e bojlis botot ragadni akkor, ha nincs időnk többnapos, vagy hetes túrák leszervezésére és megvalósítására? Ha csupán néhány óra, mondjuk egy teljes délután marad csak kedvenc pontyos módszerünkre, lehetünk-e bojlival eredményesek? A válaszom egyértelmű és határozott IGEN. Még akkor is, ha bizony megvan az esélye egy óriási nullázásnak, na de kérdem én: mikor nincs? Júniusi forró szellő...

2023. - Második felvonás
Megjelent: 2024. augusztus 24. | Forrás: Koós Ferenc | Írások

Sziasztok! Ebben az írásomban az ígéretemhez híven a Koós Catfish Team, a csapatunk, 2023. évi idényének a második felét, a nyári és az őszi hónapok eseményeit foglalom össze.  A nyár közepe, a fogás szempontjából nehézkes időszaknak számít. Az oka egyszerű: a nyár közepére az idei táplálék halivadékok is elérik a fogyasztható méretet, az egyéb vízlakókkal együtt, így táplálékbőség alakul ki a vizeinkben. A harcsák válogatósabbá,...

Busás kaland
Megjelent: 2024. augusztus 17. | Forrás: Szabó Attila | Írások

A busa a 60-as években került be hazánkba Kínából, azonban sajnos akkor még nem tudták, hogy mekkora mértékben képes elszaporodni, és szennyezni a vizeinket. Horgászata azonban egyre népszerűbb, hiszen egyébiránt egy fantasztikus sporthalról beszélünk, céltudatosan rá pecázni igazi élmény, melyben a Carp Expert és a Busalu Team együttműködésének hála részem lehetett. Igazán különleges küllemű hal a busa, horgászata pedig nagyon izgalmas!...

TigAir Nut-tal a Dália tavon
Megjelent: 2024. augusztus 10. | Forrás: Heincz András | Írások

Ismerd meg kishazádat jeligével 80%-ban nem ugyan azon tavon horgászom, hanem inkább hegyen-völgyön át barangolva szeretek eljutni egy-egy kiszemelt szép vidékre és annak is a horgászható tavaira! Így került látótérbe a Dália-tavak, amely egészséges, szép halai és sokszínűsége miatt is ismerős a horgászok között. 4 tóból álló rendszerről van szó melyből 3 már üzemel. Egy vadregényes pergető tó, egy náddal tarkított feederes-úszós tó és a...

Batéi pontyok
Megjelent: 2024. július 27. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Egy jó barátom meghívásának eleget téve volt szerencsém két horgásznapot is el tölteni Somogy megyében. Somogyban annyi szép, halban gazdag horgásztó van, hogy csak nehezen tudtuk kiválasztani, hogy melyikre is menjünk.   Sudár Gergő csapattársam a nagybajomi Ötös-hárs horgásztavon indul a method OB selejtezőjén, ezért összebeszéltünk, és így dőlt el, melyik tóra esik az első napi túra. Ezen a napon is jól sikerült a peca, fogtunk sok halat, de itt...

Pecasuli Ráckevén
Megjelent: 2024. július 24. | Forrás: Skultéti László | Írások

Ahogy egyre sokasodnak a horgászattal töltött éveim, azt gondoltam, hogy sok újdonságot már nem tartogathatnak nekem, hiszen kevés olyan szegmense lehet még, melyekhez idáig nem volt szerencsém. Mekkorát tévedtem!  2024 januárjában egyszer csak megcsörrent a telefonom és a vonal másik végén az ismeretlen hang Varga György a Ráckevei Horgászegyesület Ifjúsági felelőseként mutatkozott be. Egy közös horgász barátunk közbenjárásának hála jutott el...