Szilikonok, meg egyéb műanyagok...
Megjelent: 2009. szeptember 14. | Forrás: Murányi János | Írások
A műcsalis horgászat legnépszerűbb műfaját, a pergetést úgy lehet igazán felszabadultan művelni, ha adott hozzá a halban bővelkedő terep – mint például a Duna-delta legelső ága, a Chilia. Olyan vadregényes víz ez, amely számtalan műcsalis kísérletre kínál páratlan lehetőséget.

Amikor először elvetődtem a mai napig érintetlen szépségében pompázó Chilia-ágra, meglepetten ismertem fel, hogy az inkább a Tiszára hasonlító környezet teljesen más stratégiákat követel. Hatalmas törések, tíz-húsz métert is elérő mélységek és elképesztő erejű sodrás nehezítette dolgomat. Márpedig szép halakat rejt a víz, eszembe se jutott, hogy feladjam a küzdelmet! Nyilván elsőként a mélyebb vizek pásztázására is alkalmas gumihalakkal kezdtem kísérletezni. Amikor felismertem, hogy a bedőlt fák, vagy mélyebb gödrök környékén szép számmal találok halakat, kezdtem megnyugodni, és megújult reménnyel próbálgattam a kis szilikonokat.


Figyelmesen tapogattam át a bedőlt fák környékét


Külsőre is csodálatos süllő-tanya


Ilyen mély és húzós vízben nagyon kell figyelni a megfelelő súlyú twiszter-fej és gumitest párosítására

Találtam pár tuti helyet, amelyet halradar nélkül is könnyen kiszúr a horgász: bedőlt fák, látványos törések és visszaforgók. Az egyik ilyen bedőlt fa különösen ígéretesnek tűnt, le is horgonyoztam előtte. Hamar kiderült, hogy a zöld Sandra gumi egy jó csali! Első dobásra élénk ütést kaptam, de kissé távol álltam a gyors akasztástól, csupán egy felszisszenésre futotta… Újat dobtam, és még lassabban vontattam, közben igyekeztem táncoltatni horgomat a fenék közelében. Valamit biztosan jól csináltam, mert hamarosan újabb koppintások értek utol, de olyan gyorsak voltak, hogy nem tudtam lereagálni őket. Egy behúzásban több ilyen koppintást is éreztem, ebből gyanítottam, hogy egy teljes süllőcsapat felett állhatok, és abból, hogy nem vették torokra a méretes gumit, arra is gondoltam, hogy halaim sajnos nem túl nagyok.


Az első megérkezett!

Sejtésem beigazolódott, amikor váratlanul olyan ütést kaptam, ami már rángatózásban folytatódott, és felszínre is emeltem az első süllőgyereket. Gyors ötlettől vezérelve lefaragtam a gumi fejét, majd egy pici hármashoroggal is megtűztem az összeállítást. Finom kapások esetén ez a legtutibb megoldás!


A testből lefaragtam, és plusz hármashoroggal
toldottam meg a szereléket

A terv működött. Egymás után kezdtek megakadni a kis süllők, és ettől a perctől kezdve már az esetleg beugró nagyobb egyedben reménykedtem. Mindemellett igazán felszabadult horgászatnak örülhettem – jöttek a halak, küzdelem és szenvedés nélkül. Csak be kellett dobnom a szilikont, és máris jött az ismerős koppintás!


Vannak még nagy gumik! Kóta Péter, a Chilia Fénye panzió tulajdonosa ezzel a gigantikus Sandrával kívánja áttapogatni a Chilia-ág mélyebb gödreit


Hoppá, ez is méretes darab! Na jó, ez nem süllőre, hanem harcsára lesz bevetve – mondja Peti

Közel másfél óra múlva éreztem úgy, hogy áttérhetnék más műanyagok kipróbálására is. Elővettem a wobbleres dobozt, és olyan mélyenjáró műhalak után kutattam, amelyek leküldhetőek ebbe a bő háromméteres vízbe. Áldott szerencsémnek tartom, hogy nálam volt az öt centis EXECUTOR mélyenjáró modellje, mert ezzel új korszak vette kezdetét a süllős horgászataimban!


Dobtam egy hosszút az Executorral, majd elkezdtem
bevontatni a bokrok előtt


Megvan!

Korábban nem tulajdonítottam nagy jelentőséget a mélyen járó wobblereknek, inkább a felszíni modelleket használtam, de itt a Chilia-ág mély vizein gyorsan ráéreztem a mélyen húzható wobblerek lényegére: az első méteren határozottan belerántottam a zsinórba, ezzel gyorsan leküldtem wobbleremet a mederfenék közelébe, majd lassan kezdtem vontatni a sodrással szembe. A deltai nap még érintette sugaraival a magas fűzfák tetejét, de a süllők már éjszakai hévvel támadták a mélyben vezetett műhalat. Egymást követték a horgon, sőt – mintha az átlagméret is picit növekedett volna.

Amint leszállt a teljes sötétség, időnként felszíni süllőrablásokat is hallottam. Ez bátorított arra, hogy végre felszíni wobblerekkel is megpróbálkozzam. Amióta megkaparintottam, nem hagyott nyugodni a Salmo FANATIC új színvariációinak gondolata. Fel is kötöttem a „tutibiztos" GT színűt, és ezzel dobáltam a bokrok előtt. Első termetesebb süllőmet ekkor akasztottam, mintegy nyugtázva, hogy igenis szükség volt a FANATIC színválasztékának bővítésére – főként ezek az új éjszakai színek kellettek már nagyon, hogy a kis kétrészes Salmo minden körülmények között sikeres lehessen.


A Salmo Fanatic GT csodásan végzi a dolgát!


A GS színkód is hasonló méretű halat hozott, bár egy vékony akadás tette különösen izgalmassá a fárasztást…

Gyorsan tettem egy próbát a natúr GS színkóddal is, az eredmény pedig hasonló volt: újabb termetes süllő kapását élhettem át – igaz, ezúttal vékonyabb akadással jutott csónakomig a hal.

Jó ideje már felszerelésem első számú motorja a Ryobi Applause orsó, sehova se indulok el nélküle! Ezúttal viszont egy EXCALIBUR FD 1000 orsót is magamhoz vettem, BANAX STRATOS SPIN 70L bottal párosítva. Az EnergoTeam elnyűhetetlen pergető orsóját jó ideje szemmel tartom már, éjszakai horgászat során viszont először vetettem be. Tovább erősítette a kis fekete orsóba vetett bizalmamat, hogy zokszó nélkül viselte a nagyobb wobblerek vontatását is, szépen csévélte a zsinórt, mindemellett nyoma sem volt zsinórsodródásnak. A kis Banax pálca pedig az utóbbi időszak másik nagy meglepetése volt: finom, érzékeny spicce olyan gyorsan felkeményedik terhelés alatt, hogy szinte egy pillanat alatt vált a szelíd kis bárányból kőkemény harcossá. Szeretem az ilyet!


Éles próba alatt a Banax Stratos Spin és
E.T. Excalibor FD 1000 párosa

A halvány holdszelet megjelenésével egyidőben kapásaim is ritkulni kezdtek, ideje volt tehát szedelőzködnöm. Csónakommal a közeli Chilia Fénye panzió felé vettem az irányt, ahol egy emlékezetes vacsora után, a harcsázó botomat kerestem elő… De ez már egy következő történet lesz!


Kapcsolódó termékek:


Ryobi Applause

Salmo Fanatic

Shad Relax

ET Excalibur FD

Delalande Sandra

Eurojig twisterfej



Húsvéti peca a Verba tanyán
Megjelent: 2024. május 04. | Forrás: Pető Gábor | Írások

Van egy tó Nyíregyháza mellett, ahová sokan járnak pecázni. A családom, barátaim és én is nagyon szeretjük. Szép, tiszta, kulturált környezet, gyönyörű halak, barátságos emberek. Mi is kellhet még egy jó horgászathoz?. Minden évben igyekszem 2-3 napot eltölteni itt, családi vakáció címszóval. Verba-tanya a hely neve, de szerintem sokaknak nem kell bemutatni.  Szerintem, a legtöbben, a rendkívülinek számító ponty és amur állomány miatt...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake II.
Megjelent: 2024. április 27. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

A mindössze kettő napba szorított katlovi pontyos túránk számos tapasztalattal gazdagított minket a rövid idő ellenére. Bár a nappali órák a jóslatoknak megfelelően nem hoztak pontykapásokat, Zsolti kollégám számtalanul fogta a szebbnél szebb dévéreket az aranyhasúaknak szánt kisebb wafterekkel, pop-upokkal. Naplemente után viszont minden megváltozott, a sötét éjszakában teljesen új arcát mutatta meg a tó. A szélrózsa minden irányából hatalmas...

Csömöri peca
Megjelent: 2024. április 24. | Forrás: Pető Gábor | Írások

A hosszú hétvégére nem terveztem pecát, de 16-án mégis úgy adódott, hogy a család nélkülözni tudott néhány órára. Emiatt hirtelen felindulásból „reggel”, 08:30 körül úgy döntöttem, hogy kilátogatok a lakóhelyemhez közeli Csömöri Horgásztóra.    Gyors pakolás - persze minimál felszerelés, csak a legszükségesebbek – és 08:45-kor már úton is voltam.    Mivel tényleg elég közel van hozzánk a tó, 9 órára oda is értem. Amíg a...

Kis csali, nagy hal – avagy tévhitek eloszlatása a csaliválasztásról
Megjelent: 2024. április 20. | Forrás: Sudár Gergő | Írások

Az utóbbi hetekben a természet elkezdett éledezni és a tavaszi időjárás is már megmutatta magát. Ennek köszönhetően a körülmények ideálissá váltak ahhoz, hogy elkezdjem a 2024-es horgász szezont. A Törökbálinti Horgászparkot vettem célba azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nagy testű halakat is eredményesen horogra lehet csalni kifejezetten kisméretű csalikkal.  A Törökbálinti Horgászparkot methodos körökben azt gondolom...

A pazar SCOBAR
Megjelent: 2024. április 06. | Forrás: Ország Bálint | Írások

A spiccbotos horgászat mindig is a legkedveltebb módszereim közé tartozott. Gyermekkoromban (sokakhoz hasonlóan) ezzel az úszós módszerrel fogtam meg az első halaimat és mind a mai napig szívesen nyúlok az orsó nélküli botokhoz. A FeHoVa kiállításon találkoztam először a CARP EXPERT új spiccbotjaival és a SCOBAR névre keresztelt típust kézbe véve egyből éreztem, hogy egy pazar eszközről van szó... Hol vannak már azok az idők, amikor bambuszbottal...

Pontyóriások keringője - Katlov Lake I.
Megjelent: 2024. március 30. | Forrás: Halmos Mihály | Írások

Szeptember második hétvégéjét már nagyon vártuk a srácokkal. Mindannyiunk gondolata, napokkal az indulás előtt, Csehország egyik legszebb és legszerethetőbb pontyos vizének partjára kalandozott. Teljes joggal, hiszen azoknak az estéknek a hangulata semmihez sem hasonlítható: a levegő lehűl, pára borít mindent, a természet zaja elhalkul. Majd a pontyóriások sorra, egymás után csobbannak bele a katlovi éjszakába. Isten hozott valóság! Az előzetes...